Annonce
Forurening

Ingen adgang: Jorden er giftig i ByOasen

Der er fundet tegn på jordforurening på den bemandede legeplads ByOasen. Konsekvensen er en lukning af pladsen på ubestemt tid. Foto: Rebecca Veinø Johansen
ByOasen i De Gamles By er lige nu lukket for besøgende. Grunden undersøges for giftstoffer.

Er dagsformen til en tur på den bemandede legeplads ByOasen, kommer man lige nu til at gå forgæves. For det man møder, hvis man lægger vejen forbi, er et hegn og et af de lidt mindre opløftende skilte med information om, at grunden er forurenet.

Og det er desværre sandheden for nu.

Siden den 22. oktober har den bemandede legeplads ByOasen været under lup. Her blev Teknik- og Miljøudvalget orienteret om en jordforureningssag på grunden.

Annonce


Forvaltningen har været i kontakt med flere sundhedsfaglige instanser med henblik på at kunne give vejledning til forældre om, hvor de vil kunne henvende sig, hvis de ønsker nærmere rådgivning.

Nikolaj Hvingtoft, vicedirektør i Teknik- og Miljøforvaltningen.


Der er sidenhen blevet taget prøver af overfladejorden, der er udpeget som forurenet. De faciliteter, som hører under ByOasen, men som ligger uden for det område, som er udpeget som forurenet undersøges ligeledes.

Er man bekymret over tidligere at have opholdt sig på grunden eller ønsker vejledning, så er det endnu ikke klart, hvor den information kan findes.

- Forvaltningen har været i kontakt med flere sundhedsfaglige instanser med henblik på at kunne give vejledning til forældre om, hvor de vil kunne henvende sig, hvis de ønsker nærmere rådgivning. Det er endnu ikke lykkedes at afklare dette spørgsmål, som forvaltningen derfor fortsat prioriterer at få afklaret så hurtigt som muligt, skriver vicedirektør Nikolaj Hvingtoft i et notat til Teknik- og Miljøforvaltningen.

Skal undersøges grundigt

Lige nu er forvaltningen i gang med en grundig undersøgelse af jorden for at forberede en endelig oprensning af jorden. Undersøgelsen kræver et udvidet borearbejde, som gik i gang mandag den 9. november 2020.

Undersøgelsen skal munde ud i en plan for oprensning og prissætning af opgaven. Her vil  forvaltningen vende tilbage med en indstilling til Teknik- og Miljøudvalget om mulig håndtering og finansiering af sagen.

Det forventes, at undersøgelsen vil være gennemført, og udvalget kan tage stilling til den videre proces primo 2021.

ByOasen startede som et projekt under Miljø Nørrebro, som siden 2008 har arbejdet med en vision om at skabe natur, miljø og sundhed på Nørrebro. I dag er ByOasen en bemandet legeplads under Københavns Kommune, Teknik- og miljø.

NørrebroLIV følger sagen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Bydelens grønne lunger kvæles langsomt

Annonce