Annonce
Odder Avis

Boulstrup-firma sælger net til at lægge ned i asfalten: Det kan få din bil til at køre længere på literen

S&P Reinforcement Nordic i Boulstrup vil  have blandt andre kommuner til at tænke mere langsigtet, når de anlægger og reparer det danske vejnet. Firmaets asfaltforstærkning gør vejene stærkere og forlænger levetid til gavn for økonomi og miljø. Foto: Morten Pape
S&P Reinforcement Nordic vil have politikere til at tænke mere på klimaet, når de opgraderer deres vejnet. Der er for mange lappeløsninger, og det går ud over samfundsøkonomien, mener markedschef.

Boulstrup: Put armeringsnet i asfalten og få solide veje, der holder i flere år. Samtidig er vejene glatte og lækre at køre på. Der er ikke så meget støj fra dækkene, og når vejene er jævne, kører bilerne længere på literen.

- Vi har nogle rigtigt gode effekter klimamæssigt, når vi forlænger vejenes levetid, siger Morten Frost Kamphøvener.

Han er markedschef i S&P Reinforcement Nordic, der holder til i Boulstrup og er et datterselskab i den amerikanske koncern Simpson Strong-Tie.

Annonce

Og han har et klart budskab.

- Vi er alle sammen skatteydere, og vi vil gerne have politikerne til at se, at det her er en løsning, der på sigt tjener penge. Man kan øge vejenes levetid så meget, at der bliver penge til andre ting. Vi kan jo se, at der bliver lavet mange lappeløsninger rundt omkring. De mest nødvendige løsninger, så vejene stadig er sikre. Men hvis man lader vejnettet forfalde, så mister det værdi, og det er et forkert tankesæt, mener Morten Frost Kamphøvener.

Kører på klimavej

S&P Reinforcement sælger nogle net, der kan lægges ned i asfalt og gøre den stærkere, og firmaet har for eksempel leveret armeringsnet til E45 på strækningen mellem Skanderborg og Aarhus, som for nylig blev udvidet med et ekstra spor. Samtidig blev de eksisterende spor opgraderet.

Markedschef Morten Frost Kamphøvener fra S&P Reinforcement Nordic i Boulstrup vil gerne have kommunerne til at tænke mere langsigtet, når de anlægger og reparer det danske vejnet. Foto: Morten Pape

- Er det så en klimavej?

- Ja, det kan du godt kalde det. Når vejen er jævn, er rullemodstanden mindre, og du sparer penge. Samtidig holder vejene længere, når de er armerede, så der er en miljøgevinst, siger Morten Frost Kamphøvener.

Han henviser til, at asfalt er en dyr post på klimaregnskabet, så hvis en vej kan holde nogle år ekstra, gavner det. Der kræver nemlig en del CO2 at producere asfalt.

Annonce

Tung trafik slider

Det er især lastbiler og busser, som slider på vejene.

- En lastbil svarer slidmæssigt til 10.000 biler, og når det bliver varmt, bliver asfalten tit blød. Og kører du stille, som busser på en banegård, så får du sporskader i asfalten. Men kulfibre er stort set ligeglade med temperaturer, siger Morten Frost Kamphøvener med henvisning til de kulfibre, der er i firmaets armeringsnet.

Armeringsnet til veje

Armeneringsnet er lavet af en masse små fine fibre, og nettene fås i tre kvaliteter. Man kan både bruge dem i helt nye veje og til reparationer.

En vej består af flere lag asfalt, og hvis man fræser de gamle lag af og lægger et armeringsnet ned, inden man lægger et nyt slidlag asfalt i toppen, så gør det også vejen stærkere. Nettene kan også lægges i bunden af hele nye veje.

Nettene laves i tre forskellige kvalitetstyper med materialer som glasfiber og kulfiber, og S&P Reinforcement har også lavet udlægningsmaskiner, så nettene hurtigt og effektivt kan lægges ned i asfalten. Derved opnås en god kvalitet af udførelsen.

- Vi har leveret en hel del til Vejdirektoratet. Statsvejene udgør fem procent af vejene, men de bærer 45 procent af trafikken. I kommunerne har vi et politisk system, der kører i perioder på fire år, så de har ikke en chance for at lave langsigtede planer, mener Morten Frost Kamphøvener.

Armeringsnettene fra S&P Reinforcement Nordic i Boulstrup er lavet med materialer som kulfiber og glas. Foto: Morten Pape

Han vil gerne have fat i kommunerne, men også arbejde sammen med asfaltbranchen, entreprenører og andre, der vil lave veje, der er bæredygtige i mere end en forstand.

- Vi prøver at påvirke både politikere, rådgivere og de udførende. Vi har også en ph.d.-studerende ansat på DTU, som vi samarbejder med, så vi kan dokumentere vores ting, og vi har masser af gode referencer, siger han.

Annonce
Annonce
Odder Avis

Aakær Gods – det mest uvenlige gods i Danmark

Annonce
Annonce
Odder Avis

Overklasse, arbejderklasse og arbejdsløse er der nok af i Odder Sogn: Så bliver det ikke mere gennemsnitligt

Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Slap dog lige en lille smule af: Humoristiske trafikskilte skal få bilister til at slippe speederen på de små sommerhusveje

Odder Avis

Hæder til markant erhvervsmand: Byens første el-konge fik borgerne til at se lyset og har fået vej i industrikvarter opkaldt efter sig

Odder Avis

Veteranfolket på tur med de ældre

Odder Avis

Kroens kælder kan rumme alt: Under krigen blev her skjult nedskudte krigsflyvere, nu ligger fine vine og venter på at blive smagt

Odder Avis

Tunøfærgen sejler ikke onsdag, men der er livline til de, der ikke kan undvære øen en dag

Odder Avis

Massakre på naturen: Hvad skete der lige med de vilde blomster, der gjorde mig glad på mine gåture?

Odder Avis

Bistrobeats byder på Kronborg på værftet

Sport

Herredouble skaffer den første danske badmintonsejr ved OL

Odder Avis

Familien Padkær hyrer Ghita Nørby og Mikkel Beha til at besøge deres have: - Vi vil gerne være med til at brede kulturen ud

Odder Avis

Frivillig - for hvem?

Odder Avis

Vi runder Rathlousdal – en gåtur til herregården med fortællinger

Odder Avis

Skuespiller flyttede hjemmefra, før han fyldte 17 år: Det er ikke fordi, jeg forbander min hjemby

Odder Avis

Bilist overså knallert i rundkørsel

Odder Avis

Av min arm: En brækket albue har været med til at give flere oplysninger om foto fra en sygehusindvielse i 1950'erne

Odder Avis

Forretningsmodeller gør dig skarpere

Odder Avis

Eigil er klar til at stå tidligt op mange gange under OL: Vil heppe foran fjernsynet, når sønnen spiller badminton

Brædstrup Avis

Tag på skattejagt i Horsens, Odder, Tunø og Juelsminde: Sommerpræmierog vind stor sommerpræmie

Odder Avis

Mød Snøvsen: Bison-baby blev afvist af sin mor - det giver fast arbejde til hel familie

Odder Avis

Lokalplanerne tager ikke henyn til de enorme mængder af overskudsjord, der opstår, når der bygges

Odder Avis

Der er behov for en klar og tydelig handicappolitik i Odder Kommune

Odder Avis

Naboer til det gamle badehotel: Nu skal kommunen altså opføre sig ordentligt i stedet for at hjælpe ejerne med at sælge dyrt

Annonce