Annonce
Odder Avis

Nedslidt: Gylling Mølle bliver renoveret

I sidste uge begyndte det vanskelige arbejde med at sætte et stillads op omkring Gylling Mølle. Herefter skal møllen renoveres. Foto: Morten Pape
Støtteforening håber, at frivillige vil hjælpe med at male vinger og stille en ny pavillon op.
Annonce

Gylling: Det er en krævende opgave at stille et stillads op omkring en mølle. Men nu er stilladset ved at være på plads, så arbejdet med at sætte Gylling Mølle i stand kan begynde.

- Det er en proces, vi har prøvet at få startet gennem lang tid. Vi har søgt en masse fonde og fået et par tilbud fra møllebyggere. De skulle restaurere møllen fra top til bund, og der snakker vi om en pris på tre-fire millioner kroner, siger Bent Mønsted, der er formand for den selvejende institution, der står bag Gylling Mølle.

Men fondene har ikke bidt på, og selv om Odder Kommune har bevilget 3-400.000 kroner til møllen, rækker det ikke til en total restaurering. I stedet har møllen snakket med det lokale firma Elmsgaard Entreprise, som for nylig har renoveret facaden på byens forsamlingshus.

Annonce

Fik tilbud

- Dem fik jeg en god snak med og et tilbud. Firmaet indvilgede i at give et par sponsorater også, så vi kan få en facaderenovering, siger Bent Mønsted.

Først blev rundgangen rundt om møllen pillet ned, og derefter blev stilladset sat op. Den kommende renovering forventes at vare fem uger.


Vi håber, at vi kan få fundet penge til at få tagpap på taget, nu vi er deroppe med et stillads. Det arbejder vi på, så er møllen i hvert tilfælde tæt og kan holde nogle flere år.

Bent Mølsted, Gylling Mølle


- Vi har haft rundgangen støttet af i et par år. Den var ekstremt rådnet, så vi skal have en helt ny op. Den skal laves i de rigtige materialer for at holde. Og nogen har tjæret bygningen udvendigt, men det har gjort mere skade end gavn. Så kan møllen ikke ånde, murværket bliver fugtigt, og når det bliver frost, så sprænger stenene, forklarer møllens formand.

Gylling Mølle skal shines op, og der kommer også en pavillon. Foto: Morten Pape

Planen er, at facaden skal fræses med sug, så affald bliver samlet op. Derefter skal der repareres sten, facaden skal pudses og males færdig.

Annonce

Gyllings vartegn

- Og så håber vi, at få kan få fundet penge til at få tagpap på taget, nu vi er deroppe med et stillads. Det arbejder vi på, så er møllen i hvert tilfælde tæt og kan holde nogle flere år. Den er rammen for mange aktiviteter og et vartegn for Gylling, så vi var kede af, at den så ud, som den gør, siger Bent Mønsted.

Gylling Mølle

I 1860 blev der bygget en mølle i Gylling, men den blev dårligt vedligeholdt og skiftet ud i 1908 med den nuværende mølle.

I 1930 ramte lynet møllen, som blev repareret og fungerede frem til 1963. Et par år senere kostede en storm en møllevinge, og den forfaldt.

I 1977 blev møllen solgt til nedrivning, men blev i sidste øjeblik reddet af Odderegnens Forening for Bygnings- og Landskabskultur. 1979 blev møllen en selvejende institution, i 1992 blev der lavet en støtteforening, og i 1994 var møllen køreklar.

Hvert år er møllen vært for en høstgudstjeneste, halloween og et julemarked med besøg af julemanden. Derfor har møllen nogle telte, men de er også ved at være i dårlig stand. Men møllen har fået nogle penge fra Sol og Strand Feriehusudlejning samt lokalrådet, og de penge skal bruges på en ny pavillon.

Elmsgaard Entreprise kom med et tilbud på at renovere møllen i Gylling. Foto: Morten Pape

- Træet er bestilt på savværket, og pavillonen skal stilles op på frivillig basis. Vi skal også rense møllevingerne af og male dem, det bliver også frivilligt arbejde. Så bliver pavillonen til offentligt brug, skolen kan bruge den til undervisning, og turister kan holde pause der. Når vi kommer så langt, vil vi lave nogle plancher om møllen og om, hvad der er i lokalområdet, så folk kan køre rundt og kigge på det, siger Bent Mølsted.

Interesserede kan følge arbejdet på Gylling Mølles facebookside.

Annonce
Annonce
Odder Avis

Borgernes ombudsmand er klar

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Hou skal sikres mod oversvømmelser

Odder Avis

Diskoteksejer: Flyt byfesten

Odder Avis

Ferien slutter med børnekulturdage

Odder Avis

Svensk jazz på Brandbygegaard

Annonce