Annonce
Odder Avis

Prop i åen: Skal sikre mod store oversvømmelser

Rammen her er en væsentligt del af projektet med at lave et stort vandbassin ved Rathlousdal, og det var lidt mere bøvlet end forventet af hejse elementet på plads i Odder Å. Foto: MV Kloak & Anlæg
Et stort bassin skal holde store regnskyl væk fra byen, så huse ikke bliver oversvømmet. Kommunen arbejder med flere klimatilpasningsprojekter.

Odder: Når oktober er slut, vil et bassin til store mængder vand være klar til at sikre Odder mod oversvømmelser. Bassinet ligger ved Odder Å i skoven Rathlousdal, og når der kommer store mængder regn, skal vandet samles i et stort vandreservoir. Det sker bogstavelig talt ved at sætte en prop i åen.

Torsdag aften blev en væsentlig del af arbejdet med at lave det store vandreservoir gennemført.


Annonce

Planen er at have det hele klar med udgangen af oktober

Morten Rud, biolog


Proppen er en vandbremse, som fremover bestemmer, hvor stor en mængde vand, der kan løbe gennem åen. Og det var en væsentlig byggeklods til vandbremsen, der blev placeret i åen. Faktisk var den så stor og vejede mere end forventet, at der måtte tilkaldes en kran til at løfte den på plads.

- Det var den største del af etableringen af reservoiret, og planen er at have det hele klar med udgangen af oktober, siger Morten Rud, der er biolog i kommunens miljøafdeling.

Den tekniske betegnelse for det, der skal holde vandet tilbage, er et overløbsbygværk, og det var folk fra MV Kloak & Anlæg, der hejste fundamentet til bygværket på plads.

Vil holde på vandet

Bygværket får et hul, der kun lader en vis mængde vand strømme gennem åen. Hvis der kommer et stort regnskyl med mere vand, end bygværket lader passere gennem hullet, vil vandet hobe sig op ved bygværket.

En nyanlagt jordvold skal sørge for at holde på vandet. På den måde bliver der skabt et bassin, som kan holde 32.000 kubikmeter vand tilbage. Det er med til at sørge for, vandstanden i åen ikke bliver så høj, at der sker oversvømmelser.

Projektet ved Rathlousdal er første trin af en række klimatilpasninger i Odder.

Ved Mølleparken skal der laves en ekstra rende ved siden af Odder Å, og der skal laves en forhøjet kant ved de huse, der tidligere er blevet oversvømmet. Desuden skal der laves en løsning ved Mejerivej og Østergade, hvor Odder Å tidligere er gået over sine bredder.

Tiltagene skal forhindre en hændelse som i 2018, da der kom et stort skybrud. 40.000 kubikmeter vand løb gennem Odder Å, og det gik blandt andet ud over et gammelt hus ved Odder Museum og området ved Mejerivej og Østergade.

Margit Fischer og hendes barnebarn var fredag forbi det nye overløbsbygværk, som ligger ved en af de populære gåruter i Odder. Foto: Hans Jørgensen

Kommunen arbejder også med nogle projekter ved Stampmølle Bæk, men først skal bassinet ved Rathlousdal være færdigt.

- Vi skal have etableret brinkerne og kørt et muldlag på, og så skal der plantes bagefter, siger Morten Rud.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Papir og natur i Kunstværket

Odder Avis

En uge med fokus på demens

Odder Avis

Seks borgere sagde ja til Danmark

Odder Avis

Spøgelsesmanden fra rådhuset er fundet

Odder Avis

Aflyser også: Nul byfest i Gylling

Odder Avis

Slut med at køre til døren

Annonce