Annonce
Ugeavisen Ølgod

Det dufter og smager - når Hans han bager

Bager Hans Ellegaard Simonsen er en glad mand, for Ølgod Bageri fylder 125 år. Foto: Tatjana Johnsson
Ølgod Bageri fylder 125 år og er ikke under pres fra billige brødkoncepter, der ellers de senere år har været ved at slå luften ud af dejen for det ældgamle håndværk.
Annonce

Ølgod: Den 51-årige Hans Ellegaard Simonsen flyttede til Ølgod fra Fyn i 2003, fordi han havde overtaget Ølgod Bageri.

- Det er dejligt at bo tæt på bageriet med de skiftende arbejdstider, hvilket er vilkårene i faget, siger Hans Ellegaard Simonsen, der begynder på job klokken 02 på hverdage og 01 fra fredag til søndag.

Egentlig ville Hans Ellegaard Simonsen have været i lære som kok, men der var ikke nogen læreplads at få, så det blev bager istedet, fordi hans far kendte en, der stod og manglede en bagerelev.

I Ølgod Bageri er der, ud over bagermester Hans Ellegaard Simonsen, ansat to svende og ditto lærlinge, flere ungarbejdere samt tre chauffører. Tina Klausen står bag disken i bageriet, og hun er også bagermester Hans' kæreste.

- Vi kører dagligt ud med brød og kager til brugsen i Horne, Hemmet, Ansager og Tistrup, siger Hans Ellegaard, der har nok at se til.

Det er den iøjnefaldende, grønne Kajkage, der er mest populær i Ølgod Bageri. Her op til jul er vi også berømte for vores honningbomber med fyld af vaniljesmørcreme og æblemarmelade.

Hans Ellegaard

Annonce

Natarbejde

Det kan ind imellem være svært at finde bagerlærlinge til bageriet.

- Det skyldes helt sikkert, at man skal være mobil og have kørekort for at kunne møde ind så tidligt om morgenen, hvor der ikke kører offentlig transport i vores område, siger Hans Ellegaard Simonsen.

Han glæder sig over, at der heldigvis de seneste årtier har været fokus på forbedringer i bagerfaget - især indenfor arbejdsstillinger. Til eksempel er melsækkene ikke nær så tunge som tidligere.

- Vi har flere nye maskiner i vores bageri, der er gennemrenoveret ude som inde denne sommer. Vi har blandt andet anskaffet en helt særlig rundstykkemaskine. De anvendelige maskiner letter vores tunge arbejde. Til eksempel kan vi ælte 80-120 kilo dej på én gang i dejrøremaskinen. Det er også vigtigt med gode arbejdsstilllinger for ryggen med hæve og sænke borde i bageriet, siger bagermesteren i Ølgod.

Annonce

Bagetraditioner

Der er smag for traditioner i Ølgod.

- Ølgod Bageri er et landsbybageri, hvor der ikke bare sådan lige laves om på opskrifterne og udvalget. Selvfølgelig følger vi tidens trends og har til eksempel både koldhævet-og surdejsbrød, men vi har også i alle mine år og længere tilbage haft gammeldags sveskestang og flødeskumskager. Vi sælger også utrolig mange småkager og kagemænd. Den mest populære konditorkage er dog Kajkagen. Lagkager er på bestilling, siger Hans Ellegaard Simonsen.

Når Hans Ellegaard Simonsen endelig holder fri i en branche med lange arbejdsdage og nætter, pusler han med sin motorcykel og kører et par ture. Han kigger også gerne forbi til en enkelt i Ølgods Bryghus, men det er hans job, der optager ham mest.

Kajkagens historie

- Kajkagen er en konditorkage.

- Navnets oprindelse forbindes med det populære tv-dukkepar Kaj og Andrea i dansk børnefjernsyn i 1970'erne.

- Kajkagen er dog udviklet endnu tidligere i 1950'erne i Ry af bagersvend Kristian Hansen, der blev bedt af sin mester om at opfinde en ny kage.

- Kristian Hansen udviklede i samme omgang Andreakagen, men denne fik ikke samme popularitet.

- Kajkagen består af lyserødt jordbærsmørcremefyld overtrukket med grøn marcipan på en bund af makron.

- Kendetegnene for kagen er store øjne og det frække udtryk med en åben mund, der rækker tunge.

- Kajkagen er på størrelse med en lille tennisbold.

Kilde: Historien om Kajkagen: www.livsstil.tv2.dk

Ølgod: Bagere i Storegade 17 de seneste 125 år

Jens Mathias Bollerup Olufsen

Laust Marius Pedersen

Petrea Pedersen

Peder Aage Pedersen

H.P. Hansen (bager H.P. i folkemunde)

Hans Ellegaard

Bageruddannelsens vilkår

Navn: Bager og konditor.

Type: Erhvervsuddannelse (EUD).

Længde: 3 år og 6 måneder (gælder for en fuld bager- eller konditoruddannelse).

Specialer: Bager, konditor.

Trin 1: Bagværker (2 år).
Speciale: Bager (1 år og 6 måneder).

Speciale: Konditor (1 år og 6 måneder).

Trin 1: afsluttes med en fagprøve.

Specialer afsluttes med hver deres svendeprøve.

Adgangskrav: Der er adgangskrav, når du skal videre på uddannelsens hovedforløb. For at kunne gå i gang med hovedforløbet og gennemføre uddannelsen skal du have bestået faget:

- Naturfag på E-niveau

Bemærk: For voksenlærlinge træder helt andre uddannelseskrav i kraft.

Kilde: Læs meget mere om bager og konditorfaget her: www.bdk.dk

Man skal være tidligt på dupperne som bager, hvor jeg møder ind klokken 02 på hverdage og 01 i weekenderne, siger Hans Ellegaard Simonsen. Privatfoto
Der langes rigtig mange kager og wienerbrød over disken i Ølgod Bageri, hvor Kajkagen er den mest populære i sortimentet. Foto: Tatjana Johnsson
Tina Klausen står bag disken i det nyrenoverede Ølgod Bageri. Foto: Tatjana Johnsson
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce