Annonce
Ugeavisen Ølgod

Mathias Kristensen om sine fem seniorår med nedrykninger, bronzemedalje og 12 cheftrænere: - Det er til grin, at det har været så kaotisk

- Jeg har lært meget. Der har været mange opture, men der har også været mange nedture. Både for mig selv personligt, men også med klubben. Jeg har fået hår på brystet og lært nogle ting. Jeg tror, at jeg står godt rustet, og jeg har som 24-årig prøvet flere ting, end hvad mange andre har prøvet. Jeg har lært, hvordan man tackler modgang, og så har jeg mange gode minder, som jeg aldrig vil glemme. Der har været gode og dårlige episoder, men sådan er det, og jeg vil ikke være det foruden. Sådan er det i fodbold, siger Mathias Kristensen. Foto: Martin Jørgensen
Mathias Kristensen har i en ung alder prøvet lidt af hvert som professionel fodboldspiller. Han beskriver sin seniortid som præget af uro og kaos, men nu ser han fremad. Dette er anden del af et portræt, der handler om turen fra Næsbjerg til Esbjerg og at opnå stjernestatus i en ung alder.

Næsbjerg: Mathias Kristensens sene teenage-år var med stor succes på fodboldbanerne ved Gl. Vardevej i Esbjerg. Han kom ind i landsholdsvarmen, hvor han, blandt andre, nåede at spille sammen med EM-aktuelle Kasper Dolberg i den rød-hvide trøje.

Udviklingen gik én vej, og den 6. maj 2016 fik Næsbjerg-talentet debut for EfB's førstehold i en alder af 19 år, da han blev indskiftet i en superligakamp mod SønderjyskE efter 80 minutter.

- Debuten var endnu en vild oplevelse af mange i den periode. Hver gang man prøvede noget nyt, så var dét det vildeste, og sådan fortsatte det bare. Én ting er at spille ungdomskampe, hvor det er små stadioner, som her i Næsbjerg, men noget andet er at komme ind på de helt store steder i Superligaen med flere tusinde tilskuere, siger Mathias Kristensen.

Annonce

Kampen var en af de sidste for EfB i løbet af 2015/2016-sæsonen, og kort efter blev den daværende cheftræner Jonas Dal, som gav ham debut, fyret. Ind kom skotske Colin Todd, og trænerskiftet skulle vise sig at blive én blandt mange trænerrokader i den vestjyske fodboldklub, mens Mathias Kristensen var seniorspiller.

Kaos og uro

Colin Todd fik nemlig kun fem måneder i EfB. Afskeden med skotten blev for Mathias Kristensen endnu en reminder om den til tider barske fodboldvirkelighed, hvor alt ikke er fryd og gammen.

Hvordan var det at være ung spiller i en klub med så mange trænerskift?

- Frustrerende er ikke engang ordet. Det er ikke det letteste at komme op som ung og overbevise en træner om, at man er bedre end spillere, der har spillet 50-100 superligakampe. Når man så endelig får vist sig godt frem, og måske endda får overhalet sine konkurrenter, så er det som at få et gok i nøden, når man så ser ens træner blive fyret. Ind kommer en ny træner, og så starter du fra nul på lige fod med alle andre, siger han og fortsætter:

- For at sige det lige ud, så var det håbløst for mig at skulle slå igennem som ung spiller. Det lyder helt vanvittigt at sige, at det blev en normalitet, at trænerne blev fyret i EfB, men det gjorde det jo næsten. Jeg vænnede mig nærmest til det og blev jo ikke ligefrem chokeret til sidst.

- Jeg har ikke hørt om nogle klubber, hvor det har været på samme måde som i Esbjerg. Det er til grin, at det har været så kaotisk uden for banen, for det har gjort det svært at præstere på banen. Jeg prøver ikke at lægge ansvaret fra os spillere, for vi bærer en del af skylden, men uroen har ikke givet os de bedste forudsætninger for at få bygget vores hold op, siger Mathias Kristensen. Arkivfoto: Michael Svenningsen

- Der var virkelig nogen, der fejlede. Klubben hentede en masse lejespillere ind med alle mulige forskellige nationaliteter, som tog pladsen fra en masse af klubbens egne, som kunne have spillet. Og når man så ender med at rykke ned, så er det seks måneders spild, som man bare kan smide i skraldespanden, lyder det frustreret fra Mathias Kristensen.

Han taler om sæsonen 2016/2017, hvor klubben hentede lejespillere fra blandt andet Grækenland og Georgien. En sæson, hvor det blev til 10 superligakampe for Mathias Kristensen selv, og det frustrerer ham, at klubben ikke lærte af dens fejl i første omgang og igen i 2019/2020 forsøgte sig med samme opskrift, da de igen hentede en masse spillere på lejeaftaler.


Det gjorde decideret ondt som Esbjerg-dreng og at se dem lave den samme fejl to gange med lejespillerne. Det var som at pisse på os lokale spillere

Mathias Kristensen


- Det begyndte at knibe lidt for os med resultaterne i den sæson, og så hentede klubben et halvt hold af lejespillere ind, og hvad skete der? Man rykkede ned igen. Seks måneder ned i lokummet én gang til. Du kan ikke bruge den tid til noget som helst, og man har taget udviklingen fra os spillere, der har kontrakt i Esbjerg og har spillet i klubben i lang tid. Det gjorde decideret ondt som Esbjerg-dreng at se dem lave den samme fejl to gange. Det var som at pisse på os lokale spillere.

Er det ikke at smække med døren, når du rejser denne kritik?

- Det kan godt være, at det kommer til at lyde sådan, men alle, der har øjne i hovedet, kan se, at det har været vanvittigt. Det har jo ikke kun været negativt. Der har også været gode perioder, og jeg har været rigtig glad for at være i Esbjerg. Bronze-sæsonen var fuldstændig vanvittig at være en del af. Hver dag var det fedeste at komme i klubben. Det er ikke for at kaste med lort efter EfB, men når du spørger, bliver jeg nødt til at være ærlig, og til tider har det bare føltes kaotisk.

Seniortiden i EfB blev en periode med op-og nedture. Undervejs nåede Mathias Kristensen at spille 122 kampe og score 14 mål.  Arkivfoto: Jacob Schultz
Annonce

Den sidste tid

Det er tydeligt at mærke, at "kaosset", som Mathias Kristensen ofte selv omtaler det, fylder meget for ham. Det er dog ikke kun uroen i klubben, der fylder for ham. En mandag i februar gik det også helt galt i en træningskamp mod OB.

- Det er i princippet en fuldstændig ligegyldig kamp. Vi spiller i Varde, og det er lortevejr. Det blæser, regner og er pissekoldt. Det skal overstås, for det er en kamp, hvor man kun har noget at tabe. I løbet af anden halvleg skal jeg til at sparke. Så kommer en OB-spiller mod mig, og jeg ved ikke, hvad han laver. Det var respektløs i en kamp, der ikke gælder noget. Men han laver en eftertackling, hvor han smadrer mit knæ, og det gør bare vanvittigt ondt med det samme. Det er måske det værste, jeg har prøvet i forhold til skader. Lige i sekundet tænkte jeg, at den var helt gal. Det føles, som om at der var ild i knæet i et minut.

Mathias prøvede at humpe ind på banen igen, men måtte erkende, at den var helt gal. Scanningen dagen derpå viste et overrevet ledbånd, der krævede operation.

- Det var første gang med en så alvorlig skade, så det var hårdt, for jeg vidste godt, at det betød, at sæsonen var slut for mit vedkommende. Jeg prøvede at holde hovedet højt, og jeg håbede, at vi ville klare skærene i Superligaen, og så kunne jeg være klar til næste sæson. Jeg vidste, at jeg havde et år tilbage af min kontrakt, så jeg gik ikke i panik eller noget.

Det blev dog til en nedrykning for klubben i 2020. Herefter fulgte en tid med genoptræning, og sommerhus-tur med familien i syv uger på grund af coronaens indtog. Comebacket kom i løbet af sommeren 2020, hvor han trænede med U19-holdet for at få følelsen af fodbold tilbage.

Spilletiden på førsteholdet i 2020/2021-sæsonen var skiftende, og Mathias Kristensen var inde og ude af holdet.

- Det har været en turbulent sæson. Fysisk var jeg der, men fodboldmæssigt var jeg der ikke. Jeg var langt fra mit topniveau, og det kostede min plads på holdet. Holdet gjorde det godt inden julepausen med otte sejre i streg, og så skifter man ikke lige ud.

Spilletiden begyndte dog så småt at komme, og i løbet af 2021 hjalp Mathias Kristensen til med mål og assists, inden den 29. april, hvor han spillede sin sidste seniorkamp for EfB i denne omgang, da han efterfølgende løb ind i en fiberskade i låret.

- De sidste seks måneder har jeg nærmest på daglig basis glædet mig til at komme videre og prøve noget andet. Det skal ikke forstås, som om at jeg har hadet at været i klubben det sidste stykke tid, men jeg har bare alvorligt trængt til luftforandring. Jeg har været i EfB i 13 år, og timingen er der. Det er tid, og jeg glæder mig til at komme videre.

Havde du regnet med at slutte i EfB på den måde?

- Selvfølgelig ville jeg gerne have haft en bedre sæson. Det var planen, at jeg skulle brænde igennem i denne sæson, så jeg stod med en masse muligheder, men det gik ikke helt sådan. Men sådan er det i fodbold. Der er op- og nedture, og så var det godt at jeg fik muligheden for at komme til Fredericia, som er en god klub, der spiller god fodbold.

Mathias Kristensen skrev den 8. juni under på en kontrakt med 1. divisionsholdet Fredericia FF, som varer indtil sommeren 2023. Han håber, at klubben og ham kan hjælpe hinanden til at tage det næste skridt, og drømmen er stadig, at han en dag får det udlandsskifte, han har drømt om, siden han rendte rundt på banerne i NRUI.

- Jeg elsker at komme her. Jeg besøger min familie jævnligt til en bid mad. Men det gælder faktisk hele familien, hvor vi er gode til at samles. Byen vi altid betyde meget for mig, fordi det er her, at jeg er vokset op. Det er en dejlig by, og det er naturligt man har et godt forhold til stedet, fordi man kender nærmest alle, man møder, siger Mathias Kristensen om barndomsbyen Næsbjerg. Foto: Martin Jørgensen

Tæt på Mathias Kristensen

Dette er anden del af af to om 24-årige Mathias Kristensens fodboldliv. Han har jagtet drømmen om at blive professionel fodboldspiller, siden han som 11-årig forlod barndomsklubben NRUI i Næsbjerg til fordel for EfB i Esbjerg. Her nåede han at være en fast del af førsteholdet fra 2016, indtil han skiftede til Fredericia FF.

Det er historien om en Næsbjerg-drengs kamp for at få sin barndomsdrøm til at gå i opfyldelse. Han blev udnævnt som ét af landets største fodboldtalenter i sin årgang, hvilket store udenlandske klubber fik øjnene op for.

Det er samtidig også historien om et menneske, som må se i øjnene, at det livet ikke går, som han har planlagt, og at få en succesfuld fodboldkarriere er afhængig af mange forskellige faktorer.

EfB svarer på kritikken

Vi har forelagt kritikken for Brian Knudsen, Administrerende direktør i EfB.

Mathias Kristensen kalder det en kaotisk tid med meget uro og kaos, der har haft direkte indvirkning på ham som spiller. Hvad er din kommentar til det?

- Det er Mathias’ opfattelse, og den hverken kan eller skal ændre på. Set i bakspejlet er der nogle ting, som jeg godt kan forstå, at han siger. To gange i streg har vi forsøgt at lave en feberredning ved at leje nogle spillere, og det gik ikke. Det var dog den mulighed, vi havde på daværende tidspunkt.

Med jeres nye strategi in mente, hvordan vil I så sikre jer, at det bliver nemmere for de unge spillere at slå igennem på førsteholdet i fremtiden?

- Jeg tror grundlæggende, at den store forskel på nu og dengang, er selvopfattelsen. Vi er ikke et superligahold lige nu. Det skal vi gøre os fortjente til. Nu er der kommet flere penge på bogen, hvilket betyder, at vi kan tænke mere langsigtet, end vi kunne gøre tidligere. De nye ejere og lokale kræfter kommer med penge, og det betyder, at vi kan have et mere langsigtet lys på nu.

Når du siger, at I nu vil have mere langsigtet lys, så siger du vel samtidig også, at det ikke har været tilfældet førhen?

- Vi har ikke haft så langt lys på i den periode, som Mathias omtaler, fordi vi økonomisk set har været ude at gynge og ikke har leveret de økonomiske resultater, der skulle til. Det har været mere kortsigtet førhen, og det vil vi gerne væk fra, hvilket vi glæder os utroligt meget til.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Ølgod

Ølgod Kulturhus klædt klimavenligt på til jul

Annonce
Annonce
Ugeavisen Ølgod

Hvad synes I om, vi nu igen bruger mundbind?

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ølgod

Den mærkelige dag, da lille bys damer mødte sig selv i 3. division: Klasseforskel på det gamle og det nye hold

Ugeavisen Ølgod

Hardy går på pension efter 43 år ved maskinforretningen: - Jeg er aldrig rigtig blevet udlært

Ugeavisen Ølgod

Har du også fundet nogle af julemandens små gaver?

Ugeavisen Ølgod

Forestillingen om Pippi er udsat

Ugeavisen Varde

Nostalgi og teater i HATS

Ugeavisen Ølgod

Julestemning på Østbækhjemmet

Ugeavisen Varde

Hvem af politikerne fik hvilken post? Komplet oversigt her

Ugeavisen Ølgod

Besked om datalæk på mobilen? Sådan skal du reagere

Ugeavisen Ølgod

Nanna giver sine egne hesteoplevelser videre til andre unge piger: - Hestene griner ikke, når jeg kommer med morgenhår

Ugeavisen Ølgod

Drabanterne opfører teaterstykke om verdens stærkeste pige

Ugeavisen Ølgod

Nordenskov vil omdanne kroen til medborgerhus – hvis den kan finde pengene

Vesterhavsposten

Julie har fået sin drømmelæreplads, men i 3. klasse fik hun en hård dom af skolelæren: - Du behøver ikke tage dine matematikbøger frem, du kan alligevel ikke finde ud af det

Ugeavisen Ølgod

Emma fra Sig drømmer om at komme til at spille for Chelsea eller Manchester United

Ugeavisen Varde

- Jaaaaa, vi gjorde det piger: En fantastisk sæson for pigerne endte med en kæmpe sejr og kvalifikation til oprykningsspillet

Ugeavisen Ølgod

Kom til jul i Janus

Ugeavisen Ølgod

Grisebønder leverede stort overskud

Ugeavisen Ølgod

Gabriel fra Ansager udgiver debutsingle om at vælge nye veje i livet

Ugeavisen Ølgod

Lise og Troels støtter grisebanko i Ølgod Hallen

Ugeavisen Ølgod

Pengene er på vej til kunstgræsbanen i Helle FC

Ugeavisen Ølgod

Varde Kommune bør have en støttefunktion for virksomhederne

Ugeavisen Ølgod

STU-ungdommen mødte politikerne: Spændende at høre om kommunalpolitik

Annonce