Annonce
Historie

Arbejderkvarter, statsministerbolig, halloween og fællessang: Rækkehusene er kun til låns

Indvielse af obelisken i Kildevældsgade 14. juli 1916, der hylder lægerne F.F. Ulrik og Moses Melchior, der grundlagde Arbejdernes Byggeforening. Fra bogen "Husene er kun til låns" af Christian Sonne og Lise Fogh. Foto: Husejerforeningen i Strandvejskvarteret
Ny mangfoldig bog skildrer udviklingen i rækkehusene Strandvejskvarteret - populært kaldet Komponistkvarteret. Det er også en bog om hele lokalområdets udvikling.

Boligerne bliver ofte forvekslet med Kartoffelrækkerne ved Søerne, som det også har en historie til fælles med, og mange kender området som 'Komponistkvarteret'.

Men rækkehusene, der ligger som sidegader til den nordlige del af Østerbrogade ikke langt fra Svanemøllen, har det officielle navn 'Strandvejskvarteret'. Da kvarteret opstod i slutningen af 1800-tallet hed den del af Østerbrogade - nord for Trianglen - nemlig Strandvejen.

Børn i Strandvejskvarteret, fotograferet i Weysesgade i 1910. Foto: Husejerforeningen i Strandvejskvarteret. Foto: Husejerforeningen i Strandvejskvarteret

Rækkehusene blev bygget i disse år for 125 år siden, de første huse i 1892 og de sidste i 1903. Og i den anledning har de to mangeårige beboere Christian Sonne og Lise Fogh udgivet bogen 'Husene er kun til låns - Strandvejskvarteret i 125 år'

Annonce

Ude på landet

Lise Fogh og Christian Sonne regnede med, at det skulle være et hæfte til at begynde med, men historien viste sig så omfangsrig, at det er blevet til en bog på mere end 250 sider, som fylder godt i højden.


De som vælger at bo her, kender betingelserne, ellers ville man flytte et andet sted hen.

Lise Fogh, beboer i Strandvejskvarteret og medforfatter til bogen 'Husene er kun til låns'


Bogen beskriver, hvordan kvarteret opstod som boliger for arbejderklassen, der skulle "ud på landet", som ydre Østerbro var dengang, væk fra de små trange og sundhedsfarlige lejligheder i Indre By.

Folkesundheden spillede en stor rolle for bebyggelsen. Det var læger, som stod bag Arbejdernes Byggeforening, og inden Strandvejskvarteret, var Kartoffelrækkerne og rækkehusene på Olufsvej etableret, og senere hen kom også Lyngbyvejskvarteret. Næsten halvdelen af byggeforeningens afdelinger lå dermed på Østerbro.

Børn klædt ud som i gamle dage til Strandvejskvarterets 100 års jubilæum i sommeren 1993. Foto: Husejerforeningen i Strandvejskvarteret. Foto: Husejerforeningen i Strandvejskvarteret

I sidste halvdel af 1900-tallet blev rækkehusene ændret til normale ejervilkår, og Arbejdernes Byggeforening blev nedlagt. Fra at være arbejderkvarterer blev det huse typisk for middelklassen, og med den kolossale stigning i huspriserne efter 2000 blev de gamle arbejderboliger særdeles dyre, meget mere end for eksempel en pædagog, skolelærer eller politibetjent har råd til. Engang bestod hvert hus af tre familier, med tiden blev det typisk en.

Annonce

Halloween og nytårskur

På trods af at de charmerende gamle huse er noget mere upraktiske og sværere at indrette end en villa med hæk omkring ude i forstæderne, er de i høj kurs.

Lise Fogh har boet i kvarteret siden 1980, og hun oplever på trods af tidernes og boligprisernes skiften, at ånden i kvarteret er bevaret, og at nytilflyttere er opmærksomme på den ånd.

- Der er stadig vilje til sammenhold og at bevare det fællesskab, vi har. Vi har lige holdt generalforsamling - digitalt - og her var der stor deltagelse og opbakning til at sætte midler af til fællesarrangementer, siger hun og nævner:

- De som vælger at bo her, kender betingelserne, ellers ville man flytte et andet sted hen.

Udover en forpligtelse til at holde hus og have ved lige i overensstemmelse med traditionen, er der også en lang række fælles traditioner i området, blandt andet sommerfest og -koncert, loppemarked, fastelavn, julemarked og nytårskur 1. januar, hvor musikalske naboer spiller musik af de komponister, der har lagt navn til navnene.

Halloween bliver også markeret i stor stil, og beboerne Strandvejskvarteret var nogle af de første i Danmark i slutningen af 1990'erne, der virkelig gjorde noget ud af det. Disse arrangementer har dog været enten aflyst og minimeret det seneste års tid på grund af coronatiden - akkurat som det er tilfældet for resten af samfundet.

Annonce

Fællessang og statsminister

Kvarteret har været på Danmarkskortet på forskellig vis de senere år. Da Fællessang opstod på DR i fjor, skete det fra et af rækkehusene, hvor komponisten Philip Faber sad ved et flygel. Han boede eller bor dog ikke selv i kvarteret, men det gjorde hans chef DR, som stillede en stue til rådighed.

Strandvejskvarteret var et af de første steder i Danmark, hvor der blev gjort meget ud af halloween. Foto: Husejerforeningen i Strandvejskvarteret. Foto: Husejerforeningen i Strandvejskvarteret

En som til gengæld boede der, var Socialdemokratiets formand 2005-2015 Helle Thorning-Schmidt, og gennem alle disse år havde hun og familien bopæl i Kuhlausgade. Fra 2011 og fire år frem var hun statsminister, og det betød et ekstra beboere i kvarteret: PET-vagter, der flyttede ind i et hus lige over for statsministeren.

I den periode blev det diskret antydet, at beboere i nærheden godt kunne spare abonnementet på en alarm.

Annonce

Lokalhistorie bredt set

'Husene er kun til låns - Strandvejskvarteret i 125 år' er uddelt til alle husstande i Strandvejskvarteret, andre kan købe den i Østerbros Boghandel på Østerbrogade 200.

Bogen skildrer ikke kun rækkehusene, men Ydre Østerbro i bred forstand, der er interessante tilbageblik på blandt meget andet skolerne og kirkerne i kvarteret, kasernen, stationen, den dramatiske historie om børnehjemmet Kana, sabotage under krigen, Kildevældssøen, fabrikkerne, Øresundshospitalet, Østre Gasværk, pikante foto fra fortidens Helgolandbugten og Svanemøllestranden nutildags.

Christian Sonne og Lise Fogh: Husene er kun til låns - Strandvejskvarteret i 125 år. Husejerforeningen i Strandvejskvarteret. Kan købes hos Østerbros Boghandel.

Fællesskabet har altid spillet en stor rolle i Strandvejskvarteret. Her er hattedamer til vejfest i 1973. Foto: Husejerforeningen i Strandvejskvarteret

_

Annonce

Mest læste

Annonce
Erhverv

Madanmeldere kårer Alchemist til Europas bedste restaurant: To andre københavnske restaurant med i topfeltet

Annonce

Seneste nyt

Annonce
Alarm112

To yngre mænd er anholdt for knivstikkeri i København Ø

Annonce
Forsiden netop nu
Indland

Mere natteliv og farvel til mundbind om lidt: De fleste restriktioner er udfaset i september

Mest læste

Seneste nyt

Annonce