Annonce
Erhverv

Før var han embedsmand, nu bringer Adam mad fra gården til Østerbro

Adam Grønlykke Mollerup i Frisk fra Gårdens lokaler på Fridjof Nansens Plads. Foto: Thomas Frederiksen 
Sidste forår stoppede Adam Grønlykke Mollerup i sit faste job i centraladministrationen og har kastet sig ud i en virksomhed, der leverer mad fra landet direkte til østerbroerne.

Da corona-nedlukningen ramte Danmark i marts i fjor, havde Adam Grønlykke Mollerup sin sidste måned som kontorchef  i Miljø- og Fødevareministeret. Dermed sluttede en omkring 15 år lang karriere som topembedsmand i ind- og udland  i forskellige roller.

Han kunne fra centraladministrationen se samfundet forandre sig fra den ene dag til den anden. Et forandret Danmark som han også skulle virke i på en helt ny måde.


Annonce

Nu er der ikke langt fra tanke og analyse til handling, og jeg har lidt oftere gummistøvler på end slips

Adam Grønlykke Mollerup, medstifter af Frisk Fra Gården


Adam Grønlykke Mollerup havde sat sig for, at han ville noget andet: Levere god og frisk mad fra gårde på landet og ud til forbrugerne. Han havde stiftet firmaet Frisk fra Gården  - eller rettere friskfragaarden.dk, da butikken er netbaseret - med samleveren Isabelle og hans gamle studiekammerat Jeppe.

- Jeg er vokset op med forældre og bedsteforældre, som er lært mig, at der forskel på kvaliteten af det, som vi spiser, fortæller han om dette markante skift i livet, som for ham på en eller anden måde synes ganske naturligt, lader det til, selvom blandt andet påklædningen er noget anderledes end tidligere.

- Nu er der ikke langt fra tanke og analyse til handling, og jeg har lidt oftere gummistøvler på end slips, siger han med et smil og nævner, at det er noget andet at være i en stilling med et fast budget til selv at skulle skabe omsætning.

- Det er en helt anden måde at tænke på, fastslår han.

Bedsteforældre var pionerer

At beskæftige sig med mad og være selvstændig ligger nærmest i hans gener. Hans mormor og morfar var Lene og Sven Grønlykke, der grundlagde fødevarevirksomheden Løgismose og stod bag blandt andet Falsled Kro og Kong Hans Kælder, sidstnævnte sted modtog den ene af Danmarks to første Michelin-stjerner i 1983. Ægteparret Grønlykke introducerede i høj grad til franske køkken til et dansk publikum.

Adam Grønlykkes mor, forfatteren Maria Grønlykke, har været påvirket af sine forældres engagement og har i øvrigt skrevet en bog om dem, og kærligheden til god mad og gode råvarer er gået i arv fra generation til generation.

- Min mor er en af de bedste, jeg kender, til at lave mad, siger han anerkendende. Og moderen var drivkraften bag en stor messe for fødevarer i begyndelsen af 1990'erne, en messe hvor den lille økologiske producent Thise fik et stort gennembrud.

Annonce

Gode råvarer

Der er dermed en rød tråd til det Adam Grønlykke Mollerup og hans to medstiftere af Frisk fra Gården har skabt.

- De vi tre sad sammen og stiftede Frisk fra Gården, satte vi ord på fire kriser, som der eksisterer nu, og som vi gerne vil gøre noget ved, det er: Biodiversitetskrisen, lokale miljøkriser, klimakrisen og sundheds- og ernæringskrisen. De fire temaer bindes sammen i de krav vi bør stille til de ting vi spiser, til en ændret måde, vi skal leve på, siger han og tilføjer:

- Der er stor forskel på, om mad er produceret og behandlet ansvarligt. Vi vil vise at du godt kan levere et højt gastronomisk niveau og samtidig gøre noget godt. Vi vil præsentere folk for, at en gulerod ikke bare er en gulerod. Du kan ikke lave god mad, hvis ikke du har gode råvarer, siger han og tilføjer:

- Og så vil vi bringe forbrugerne og producenterne tættere på hinanden.

Annonce

Sælger også kød

Frisk fra Gården lægger vægt på, at de kun samarbejder med producenter der arbejder seriøst med deres produkter. De kan være biodynamikere, økologiske, regenerative eller på anden måde arbejde med både håndværk og bæredygtighed.

Frisk fra Gården er ikke de eneste på dette marked, heller ikke med bæredygtighedstankegangen. Adam Grønlykke Mollerup fremhæver, at der er fleksible valg i hans firma.

Her skal man ikke nødvendigvis købe en fast kasse eller mange kilo ad gangen, man kan holde sig til lige præcis hvad man har brug for, og det kan også være æblemost eller en yoghurt.

- Vi har et bredt sortiment, ikke bare grønt, fastslår han.

En stor del af menneskers klimaaftryk kommer fra menneskers kødforbrug, og her er særligt okse- og lammekød en kæmpe belastning. Frisk fra Gården handler alligevel med kød. Men det kan indtages med måde.

- Man behøver ikke at spise et til to kilo kød om ugen, mindre kan gøre det. Den filosofi er der også på Noma og andre restauranter, og drøvtyggere som går frit på markerne bidrager faktisk til biodiversiteten, siger han for at nuancere billedet af kød fra kvæg som kun belastende for miljøet.

Annonce

Østerbroer fra barnsben

Danskernes onlineforbrug er steget eksplosivt det seneste år gennem det seneste år, også når det gælder fødevarer.

Mange små virksomheder er på banen, men store spillere har også oprustet, og det er en udfordring for en lille spiller på markedet som Frisk fra Gården at trænge igennem. Pt. har de mellem 200 og 300 kunder, som køber jævnligt i forskellig mængde. De tror på, at nærheden og kombination af land og storby sikrer dem en niche.

Østerbro Avis møder Adam Grønlykke Mollerup i kontoret på Fridtjof Nansens Plads, hvor der også er lager, på det Østerbro, hvor han har boet fra barnsben. Han er vokset op i Komponistkvarteret, og kun i de perioder han har boet i udlandet, har adressen ikke været 2100 København Ø.

Udover Fridtjof Nansens Plads kan kunderne også hente fødevarerne fra gårdene hos Krejl og Kaffe på Jagtvej. De kan også leveres til døren.

Annonce
Annonce
Alarm112

Metroens cityring brød sammen i fredagsmyldretiden

Annonce
Annonce
Alarm112

S-tog holdt stille efter anholdelse med varselsskud

Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Bydelen passer til Henrik Palles gemyt: Han bliver så sur, når nogen påstår, at Østerbro er kedelig

Politik

Socialdemokratiet tager overborgmesterposten i København

Indland

Vil afvise gæster: Restaurant genindfører krav om coronapas

Kultur

Nyt galleri: Ro og nærvær er i centrum, mens biler drøner afsted på Lyngbyvej

Databedrageri

Biblioteksbrugere fik afluret koder og misbrugt deres NemID

#72timer

Center for Seksuelle Overgreb på Rigshospitalet afviser hjemløse kvinder: En ond cirkel

Indland

Zoologisk Museum lukker for at genopstå i større skala

Udland

Noma kåres til verdens bedste restaurant: Andenpladsen går også til København

Debat

Østerbro mister igen parkeringspladser

Historie

Der blev spillet på alle tangenter: Da der lå en stor pianofabrik lokalt

Alarm112

15 FCK-fans tiltalt for voldsomt overfald på 16-årig

Navne

Bødkers Østerbro: Da vi flyttede fra indre til yderste Østerbro for tre år siden var det en flytning fra sushi og til kinagrill

Navne

Skuespillerinden bag 'Maude' fylder år: -  Jo ældre man bliver, jo mere skal man skynde sig med livet

Navne

Månedens Buket: Rachel får unge udsatte til at læse for livet

Erhverv

Madanmeldere kårer Alchemist til Europas bedste restaurant: To andre københavnske restaurant med i topfeltet

Trafik

For få parkeringspladser til for mange biler: Nogle gange har Julie taget løbehjul fra p-pladsen til hjemmet

Alarm112

To yngre mænd er anholdt for knivstikkeri i København Ø

#72timer

Han er nysgerrig og elsker udfordringer: Kasper skal være hjemløs i 72 timer

Indland

Mere natteliv og farvel til mundbind om lidt: De fleste restriktioner er udfaset i september

Alarm112

20-årig ramt i benet af skud på Østerbro - to er anholdt

#72timer

Grotesk behandling af hjemløse: Når det er håbløst besværligt at hæve sine egne penge

Annonce