Annonce
Grøn klumme

Grøn klumme: Hvad har lørdagskyllingen til 35 kr. tilfælles med den billige T-shirt fra Bangladesh?

Sara Jörn, Miljøpunkt Østerbro
Annonce

Vi ved godt, at en lørdagskylling til 35 kr. nok ikke har haft et særlig sjovt liv, og at dens vej til køledisken ikke har været uden omkostninger for miljøet.

Men vi tænker måske mindre over, at vores billige tøjfund også levner et grimt spor af pesticider og forurening. Og for T-shirtens vedkommende sandsynligvis også nogle underbetalte tekstilarbejdere, der ligesom kyllingen betaler prisen for vores hang til et billigt køb.

Tøjindustrien er også en hovedskurk, når det kommer til klimaet. Produktionen og forbruget af tøj står for over 10 procent af verdens samlede CO2-udledning. Det er mere end fly- og shippingindustrien tilsammen. Og det placerer tøjindustrien på en lidet imponerende andenplads over verdens mest forurenende industrier – kun overgået af olieindustrien.

Ja, det er til at blive smådeprimeret at tænke over.


Produktionen og forbruget af tøj står for over 10 procent af verdens samlede CO2-udledning. Det er mere end fly- og shippingindustrien tilsammen. Og det placerer tøjindustrien på en lidet imponerende andenplads over verdens mest forurenende industrier


For vi danskere har noget nær en verdensrekord i at shoppe nyt tøj – nærmere bestemt 10–16 kilo tøj og tekstiler om året. Og alt for ofte smider vi sidste års tøj i skraldespanden og videre på forbrændingsanlægget, længe før det er slidt op. Ifølge en rapport fra Nordisk Ministerråd har 80 procent af det tøj, der går op i røg, 80 procent af levetiden tilbage.

Tøjspild er et kæmpe problem, som bør give os stof til eftertanke – men det er heldigvis også en lavthængende frugt. For den gode nyhed er, at det faktisk er muligt at gå op i tøj og mode med god samvittighed.

Derfor afholder Østerbro Lokaludvalg og Miljøpunkt Østerbro en minifestival om bæredygtigt tøjforbrug i disse dage. Festivalen hedder ReFashion Days og inviterer til en række gratis foredrag, der hjælper dig med at gå dit tøjforbrug efter i sømmene og klæder dig på til at vælge en mere bæredygtig garderobe (som du også er glad for til næste år).

Festivalen foregår i Villa Kultur på Krausesvej. Se hele programmet og book din (gratis) billet her: https://www.villakultur.dk/kalender

Annonce
Annonce
Erhverv

Biografejer: 2021 bliver et kanonår

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Ryparken hører til i Bispebjerg

Klumme

Sognepræst: Jeg løber ad helvede til

Amager

De københavnske familier betaler

Erhverv

Vinhandler begyndte som købmand

Sundhed

Nyt: Hudklinik på Østerbrogade

Annonce