Annonce
Ugeavisen Ribe

Bygninger skal rives ned: Esbjerg Kommune køber Ribe Jernindustri

Ribe jernindustri modeltegning. Illustration: Tegnestuen Vandkunsten
For snart fire år siden blev tegningerne til Jernstøberiet Ribe lavet, og nu sikrer Esbjerg Kommune, at der for alvor kommer i gang. Først skal hovedparten af bygningerne på det 25.000 kvadratmeter store område rives ned.

Ribe: I flere år har projektet Jernstøberiet Ribe været på tegnebrættet uden, at der for alvor er sket noget på arealet, der tidligere husede Ribe Jernindustri.

Men på årets sidste byrådsmøde fik kommunalpolitikerne sat underskrift på købsaftalen af hele arealet på cirka 25.000 kvadratmeter.

Det betyder, at Esbjerg Kommune nu vil gå videre med planerne om det innovative byudviklingsprojekt.

Annonce

Esbjerg Kommune forventer at rive de eksisterende bygninger ned for at skabe plads til at realisere den helhedsplan for området, som i 2017 sikrede Tegnestuen Vandkunsten førstepladsen i arkitektkonkurrencen udskrevet i fællesskab af Ribe Jernindustri, Realdania og Esbjerg Kommune. Nedrivningen åbner for den planlagte byudviklingsproces for Ribe Jernstøberi, der skal munde ud i et kvarter med ca. 250 boliger, der bliver en moderne udgave af den historiske bymidte i Ribe.

Borgmester Jesper Frost Rasmussen(V) glæder sig over beslutningen om at købe jernstøberigrunden.

- Det er en unik mulighed for at tilføje Nordens ældste by et nyt, centralt bykvarter, der skal spille perfekt sammen med Ribe midtbys helt særlige bykvaliteter og samtidig tilføre Ribe nye, moderne byboliger til mennesker med forskellige boligønsker, men som har det tilfælles, at de ønsker at bo midt i en helt unik by, siger Jesper Frost Rasmussen.

Med opkøbet forestår en længere proces med udvikling af området i samarbejde med investorer, borgerne i Ribe og øvrige samarbejdspartnere. Esbjerg Kommune forventer at igangsætte nedrivningsaktiviteter i løbet af 2022 sideløbende med en opdatering af plangrundlaget for området.

Genanvendelse

Også Kim Baarsøe, bestyrelsesformand i Ribe Jern Ejendomme A/S, er glad for salget til Esbjerg Kommune.

- Med Esbjerg Kommune som køber af jernstøberiet, er vi sikret, at de flotte intentioner i vinderprojektet fra 2017 kan realiseres, og den industriepoke, der sluttede med lukningen af jernstøberiet for relativt kort tid siden, nu kan afløses af en ny epoke med en bydel, der vil tilføje Ribe midtby endnu flere kvaliteter, siger han.

Det er en unik mulighed for at tilføje Nordens ældste by et nyt, centralt bykvarter, der skal spille perfekt sammen med Ribe midtbys helt særlige bykvaliteter.

Jesper Frost Rasmussen

Udover høj kvalitet i arkitekturen og bymiljøet, kommer Esbjerg Kommune til at lægge vægt på, at der tænkes bæredygtigt i opførelsen af nye bygninger på stedet.

Annonce

Prisen?

Jesper Frost Rasmussen forklarer, at man har overtaget Ribe Jernstøberi, fordi man som kommune har stor interesse i, at projektet bliver realiseret.

- Det er placeret lige ved indkørslen til den centrale del af Ribe, og det er dejligt, at vi som kommune kan være med til at få noget til at ske i det område ved at skabe en fantastisk ny bydel. Det er så stort et projekt, at det viste sig at være vanskeligt for Ribe Jern Ejendomme at finde nye partnere, og i særdeleshed finde én, der ville løse hele opgaven. Det har vi som kommune nok en større mulighed for at få til at ske i takt med, at investorer får lyst til at være med.

Han vil dog ikke ud med, hvor mange penge Esbjerg Kommune har betalt for Ribe Jernindustri, men borgmesteren påpeger, at man har brugt rigtigt lang tid i løbet af 2021 på at få vendt alle sten i forhold til, hvordan man håndterer forureningen på området og hvad man kan genbruge.

Yderligere tilføjer borgmesteren, at der endnu ikke har en tidsplan for, hvornår de første lejligheder forventes klar på støberigrunden.

Annonce
Ugeavisen Ribe

Piamaja har meget på hjerte: Datter af skammen viser følelser fra 2020

Annonce
Ugeavisen Ribe

Efter flere års fravær: Lokal festdag vender tilbage til havnen i 2022

Annonce
Ugeavisen Ribe

Frivillige har ydet en kompleks indsats gennem to år: Nu vil idrætsforening takke dem med stor fest

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ribe

Mindeord over Jørgen Vind Jensen

Ugeavisen Ribe

Dalia skrottede kulhydrater: Nu vejer hun 30 kilo mindre end for 10 måneder siden

Ugeavisen Ribe

Niels Hausgaard har ripenser med på scenen til samtlige 95 shows på ny Danmarksturne

Ugeavisen Ribe

Flaske-Mikkel hyldet og overrasket: Stort bryggeri bliver inspireret og støtter flaskeindsamling

Ugeavisen Ribe

Vild succes får Ribe-virksomhed til at ekspandere: Professionel fodboldspiller skal erobre svenskerne

Ugeavisen Ribe

Lokal bokser klar til professionel debut i ringen: - Enten ødelægger jeg ham ellers stikker jeg af!

Ugeavisen Ribe

Brian har brugt kræfter på at ændre sig selv: - Som barn var jeg nok det, mange ville kalde en møgunge

Ugeavisen Ribe

Esbjergfirmaer støtter Ribes legepark

Annonce