Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Det var nu eller aldrig - Nina gik fra klasser til kasser

Nina Jessen måtte sige farvel til sine elskede elever for at blive projektleder hos Pero Solutions. Foto: Jens Eilertsen
Det har altid ligget i kortene, at Nina Jessen skulle være lærer - derfor var det en stor overraskelse for alle, ikke mindst hende selv, at hun for et år siden forlod hendes elskede elever for at arbejde for en ny og miljøvenlig pakkeløsning i Pero Solutions.

Sønderborg: Nina Jessen har egentlig altid vidst, at hun ville være skolelærer. Lysten til at være med til at forme fremtidens voksne og give børn en god start i livet har siden de meget unge år fyldt meget i den 42-årige kvinde, og allerede fra barnsben legede hun skolelærer med naboens børn og underviste dem hjemme i stuen.

Derfor overraskede den 42-årige lærerinde alle - måske mest af alt sig selv - da hun for kort tid siden skiftede klasser ud med kasser. En mulighed for at være med til at revolutionere fremtidens nethandelslogistik til gavn for klimaet kunne hun ikke lade glide sig af hænde - selv om det betød et tårevædet farvel til Udeklassen 6.B. på Nordals Skolen, som hun havde stået i spidsen for i flere år.

Gad ikke gå på arbejde

Nina Jessen er fra Bevtoft, og efter folkeskolen tog hun eksamen på Haderslev Handelsskole og blev administrativ elev i Haderslev Kommunes integrationscenter, men det var slet ikke nok for den energiske og initiativrige unge kvinde, der altid har været - og stadig er - en rigtig drengepige, som elsker at sove ude i det fri og have fuld fart på.

- Når jeg vågnede om morgenen, gad jeg bogstaveligt talt ikke tage på arbejde - jeg havde brug for, at der skulle ske noget mere i mit liv. Så jeg gik ind til den elevansvarlige på Kommunen og sagde op.

Hjemme samme aften, ringede telefonen - det var en veninde fra London, der hørte om situationen, og sagde: Kom over til mig.

Annonce

Nød tid i storby

Efter et par dage var flybilletten klar, og den efterfølgende tid nød Nina Jessen tiden i storbyen. Hun arbejdede først på en klassisk engelsk pub og senere med telesalg og markedsføring i en privat virksomhed. Men trods storbyens mange muligheder, måtte hun hjem og have gang i en uddannelse.

Det var godt at komme hjem, men Nina Jessen mærkede også straks den jantelov, der ikke i samme mål findes i London.

- I London er der trængsel i gaderne, og dumper du ind i en, vender de sig om og siger sorry. Herhjemme går man ofte bare sur videre. Det er som om, der er højere til loftet i London. Står du på gaden og ser fortabt ud, varer det ikke længe, før nogen spørger, om der er noget, de kan hjælpe med.

- Det er mit indtryk, at man herhjemme ikke skal råbe for højt med, hvad man er og laver. Hvorimod, hvis du klarer dig godt i London, får du et: Good for you.

Annonce

Fuld tid

Nina Jessen tog en HF og fortsatte senere på lærerseminaret i Haderslev. Hun fik muligheden for at være klasselærer på Havnbjerg Skole under uddannelsen og takkede ja.

I 2008 forlod hun seminariet og fik fuldtidsjob først på Havnbjerg Skole og senere på Nordals Skolen, og for seks år siden tog hun initiativ til at oprette en udeklasse, hvor undervisning udenfor klasselokalet - og i dette tilfælde meget mere i naturen - blev fastlagt i ugeskemaet.

Eleverne lærer bedre, hvis de får lov at afprøve og opleve tingene i praksis, vidste hun. Samtidigt havde hun også en klar følelse af, at naturen var begyndt at blive fremmed for en del elever, ja for børn generelt i forhold til tidligere generations børn.

Dette ønskede hun at gøre op med, og pilotprojektet blev skudt i gang i samarbejde med naturvejlederne og Vidensbyen i Sønderborg Kommune. Det viste sig hurtigt, at eleverne ude var meget mere motiverede for at gå i skole end før, fik større respekt for naturen og generelt trivedes bedre.

Annonce

Verdensmål kom med

Verdensmålene kom, efter Sønderborg Kommunes udvælgelse til UNESCO learning City i 2016, også til at fylde mere i folkeskolernes undervisning, hvilket passede perfekt i udeskolekonceptets opbygning og undervisningens indhold.

Derfor deltog Nina Jessen med udeklassen på Verdensmålsfestivalen 2019 i Sønderborg. Her traf hun SwipBox-grundlæggeren Allan Kaczmarek, som hun havde kendt i mange år. De faldt i snak om henholdsvis grøn opdragelse af skolebørn og produktion af bæredygtige pakkebokse og genanvendelige emballager produceret af genbrugsplast. Der blev vendt en masse tanker om et samarbejde med god læring og produktion af bæredygtig emballage til følge, og de to blev enige om at genoptage snakken senere. Der gik et halvt år - så ringede Allan Kaczmarek til Nina Jessen.

- Vi talte om, at engangsemballage i form af papkasser burde fjernes fra nethandlen og at skoleelever, som en del af undervisningen, skulle deltage i opsamlingen af den plastaffald i naturen og havet, som skulle omsmeltes og bruges i produktionen af nye genanvendelig emballager. Her var blandt andet fokus på at opnå en cirkulær økonomi. Vi gik efterfølgende hver til sit for at tænke over et givtigt samarbejde, siger Nina Jessen.

Annonce

Vil du være leder?

- Efter en lille uge ringede Allan Kaczmarek igen og spurgte denne gang, om jeg ville fastansættes som projektleder på emballageprojektet i stedet for at være en del af projektet. Det betød dog, at jeg måtte vinke farvel til mit daværende skolelærerjob.


Efter en lille uge ringede Allan Kaczmarek igen og spurgte denne gang, om jeg ville fastansættes som projektleder på emballageprojektet i stedet for at være en del af projektet. Det betød dog, at jeg måtte vinke farvel til mit daværende skolelærerjob.

Nina Jessen


Nina Jessen er et outdoormenneske, der kan lide at overnatte i shelters og lytte til natuglen. Foto: Jens Eilertsen

Det er et år siden, Nina Jessen med tårer i øjnene fortalte sine elever, at hun måtte forlade dem, udeklassen 6.B. fire måneder før tid.

- Det var ikke rart at skulle sige farvel. Jeg havde jo, ud over at have været klassens klasselærer i fem år, også været på udedag med eleverne hver onsdag fra 8-14. Det knyttede brede personlige bånd. Nogle af eleverne kom og holdt om mig, der var tårer - og jo, jeg småtudede også. Både børnene og forældrene var tæt knyttede til mig - det var vanskeligt, men jeg kunne også mærke, at det var nu eller aldrig.

Nina Jessen

Nina Jessen er 42 år og oprindelig fra Bevtoft. Hun gik på lærerseminariet i Haderslev og har arbejdet som lærer på henholdsvis Havnbjerg og Nordals Skolen i tolv år. I seks år arbejdede hun med pilotprojektet Udeklassen. Nina Jessen er natur- og outdoormenneske, og fortæller medrivende om, hvordan hun føler sig hjemme i skoven og hvor skønt det er at sanke, tilberede mad over bålet og overnatte i shelter, hvor natuglen kan høres i det fjerne. Nina Jessen er desuden også vinterbader. Hovedparten af hendes mad er økologisk - rene råvarer og dyrevelfærd er noget, hun går meget op i.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce