Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Jochen går fra borde og overlader roret til Norman

Jochen Dunker (th) overlader roret til Norman Palm. Foto: Jens Eilertsen
For 25 år siden flyttede Jochen Dunker fra Tyskland til Gråsten for at overtage Toft Bådbyggeri. Nu har han solgt virksomheden til landsmanden Norman Palm. Begge har fået en god modtagelse af danskerne - men ikke af myndighederne.
Annonce

Egernsund: Det er næsten 25 år siden, Jochen Dunker forlod Tyskland for at overtage roret i Toft Bådbyggeri i Egernsund. Han er født i Hamborg, men voksede op i Luneburg og arbejdede det meste af sit voksne liv som bådbygger og bådbyggermester i Nordtyskland.


Vi bliver selvfølgelig boende i Gråsten, for nu skal jeg være freelancer.

Jochen Dunker


På et tidspunkt lejede han en bådbyggerhal i Flensborg, men han kiggede sig om efter et lille værft, og det fandt han i Egernsund. Der har han arbejdet alene med træ- og glasfiberbåde gennem alle årene, men de seneste år han han haft selskab af den 43-årige bådebyggermester Norman Palm fra Hamborg. Han trådte ind i firmaet med overtagelse for øje, og den er nu en realitet. Jochen Dunker er gået fra borde og har overladt roret til sin yngre kollega.

Annonce

Aldrig fortrudt

Jochen Dunker fortæller, at han ikke et sekund har fortrudt, at han flyttede til Danmark for at overtage værftet. Han siger ligefrem, da ugeavisen møder ham: Jeg elsker Danmark, og jeg har fået en fantastisk modtagelse af naboer og alle andre, jeg har mødt.

Sådan ser familien det også - faktisk har hans hustru sagt, at flytningen fra Tyskland til Danmark er den bedste beslutning, han har truffet for både hende og børnene.

- Vi bliver selvfølgelig boende i Gråsten, for nu skal jeg være freelancer, siger Jochen Dunker, der har to voksne børn.

Annonce

Ikke fra myndighederne

Norman Palm er også glad for den velkomst, han har fået i Danmark - i hvert fald fra naboer og andre, han har været i kontakt med. Når vi taler myndigheder, så synes både den tidligere ejer af Toft Bådebyggeri og nuværende ejer af Palm Bådebyggeri, at Danmark hænger i tøjret. Der gik lang tid, før Jochen Dunckers familie fik danske personnumre, og i dag er Norman Palms hustru og børn stadig uden eget personnummer.

Jochen Dunker siger, at Sønderborg jo har brug for tilflyttede - og han syntes derfor, at der burde være en hurtigere sagsbehandling, når erhvervsfolk kommer til kommunen for at slå sig ned. Han syntes ikke, at Sønderjyllands Amt var særlig smidig, da han kom til landet for snart 25 år siden - og det har ikke ændret sig. Det er stadig en besværlig proces at komme udefra til Danmark og så sig ned - også for erhvervsfolk. Det undrer de to sig over, når kommunen råber på tilflyttere og Danfoss skal bruge medarbejdere. Den besked er sendt videre til byrådsmedlem Stephan Kleinschmidt, siger Jochen Dunker.

Annonce

I børnehave

- Hvordan er kontakten mellem de to bådbyggermestre kommet i stand, spørger ugeavisen Jochen Dunker, og han fortæller, at alle i den branche kender hinanden. Men det er lidt pudsigt, for den direkte kontakt blev egentlig skabt for godt to år siden gennem en bekendt, som arbejder i den børnehave i Hamborg, hvor Norman Palms børn gik.

- Er du ikke trist over, at dine egne børn ikke overtager værftet?

- Nej, de skal ikke presses til noget. Hvert menneske skal finde sit eget, siger Jochen Dunker.

Norman Palm arbejder endnu på at lære det danske sprog. Det skal nok komme, siger han - men det er dog også sådan, at de fleste kunder på værftet er tyske.

I sin fritid dyrker den nybagte værftsejer kano-polo og en gang om året tager han til Cold Hawaii i Klitmøller for at surfe. Hans hustru er fysioterapeut og parret har to børn på fem og otte år.

Der er god kemi mellem Norman Palm (tv) og Jochen Dunker. Foto: Jens Eilertsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Sønderborg

Næsthøjeste antal nye smittede: Varde er eneste kommune i landsdelen med hverken bekymrende ellers kritiske coronatal

Annonce