Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Minister lovede selvtest til alle elever: Men fakta er noget andet

Når forældre vil hente selvtest til deres børn på skolerne i Sønderborg Kommune, er det langt fra sikkert, at de kan få dem udleveret, hvis alle møder op for at få et testkit. Arkivfoto: Morten Pape
For få selvtest tvinger skoleleder til at lave prioritering mellem elever og lærere. Situationen kan skabe utryghed, lyder det fra ham.

Sønderborg: Alle elever kan få to selvtest om ugen.

Det var meldingen fra børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), før skolerne åbnede igen efter endnu en nedlukning og forlænget juleferie.

Men virkeligheden er en anden i Sønderborg Kommune.

Annonce

Her er en mangel på test, hvilket har fået direktør for børne, uddannelse - og sundhedsforvaltningen i Sønderborg Kommune Carsten Lund til at sende en officiel besked til skolelederne, som de kunne dele på kommunikationsplatformen Aula med forældrene.

- Det er nemt at sidde i København og komme med en besked om, at alle elever og personalet på skolerne kan få to selvtest om ugen, når fakta er noget andet. Det er rigtig træls, at der ikke er nok, siger han og begrunder valget om at sende en kollektiv besked med, at det er hans ansvar at hjælpe skolelederne og lærerne med at give forældrene en orientering.

- De enkelte skoler har ingen aktie i, at eleverne ikke kan få de lovede testkit, forklarer Carsten Lund.

Sønderborg Kommune har modtaget omkring 100.000 selvtest, der skal fordeles mellem ældre - og socialområdet samt skolerne. Det er de ældre og udsatte, der kommer i første række. Den prioritering er kommunen ifølge Carsten Lund blevet pålagt.

Test til lærerne

En af de skoleledere, der ikke kan dele selvtest ud til alle sine elever og ansatte to gange om ugen, er Michael Jacobsen fra Dybbøl-Skolen.

Derfor har han kun udleveret en til hver elev for at kunne prioritere også at have til sit personale.

- Det er ærgerligt, at vi ikke har nok. Nogle lærere er ikke helt trygge ved den høje smitte og den medfølgende usikkerhed. Ingen ved, hvor voldsomt det bliver. Derfor forsøger vi på skolen at økonomisere med testene, så det er trygt at gå på arbejde. Heldigvis har vi et godt samarbejde med sundhedsmyndighederne, hvilket trods alt giver lidt tryghed, siger Michael Jacobsen.

Han har opfordret forældrene til også at benytte kviktest som et supplement i en periode. Og det er hans oplevelse, at det budskab er blevet taget godt imod. Skolelederen bemærker desuden, at forældre og elever generelt er gode til at følge de forskellige anbefalinger.

Annonce

Afblæser bekymring

Det er Carsten Lunds håb, at den næste levering af selvtest kommer midt i januar, men han understreger samtidig, at hverken lærere, elever eller forældre behøver være bekymret for, at skolerne er genåbnet.

- Jeg anerkender, at nogle lærere kan være bekymret med det stigende smittetal, men i Sønderborg har vi gode forudsætninger for at følge de øvrige anbefalinger som at holde afstand, siger han med henvisning til, at flere skoler har store arealer sammenlignet med antallet af elever.

- Hvem havde forestillet sig, at det skulle blive en fordel, at flere af vores skoler er bygget til flere elever, end der er indskrevet i øjeblikket grundet de faldende børnetal, siger Carsten Lund.

Derudover påpeger han, at de manglende selvtest ikke påvirker den øvrige testindsats. Skolerne får stadig besøg af et podeteam to gange om ugen. Det rykker også øjeblikkeligt ud for at teste nærkontakter, hvis et smittetilfælde konstateres i en klasse.

Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Dem sagde vi farvel til

Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Fællessang med FOF og Sangcentret

Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Kom med en god idé til navn og vind 2500 kroner

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Sønderborg

Fika fik fantastisk modtagelse

Ugeavisen Sønderborg

En jubilæumsgave venter på dronningen: Kommunen planlægger en overraskelse under sommeropholdet

Ugeavisen Sønderborg

Tiden som børnehave er slut: Nu vil boligforening rive ned og bygge rækkehuse

Ugeavisen Sønderborg

Åbner kæmpe møbel- og havemøbelcenter i Spang

Ugeavisen Sønderborg

Mindeord: Anna Marie kunne se det sjove ved næsten enhver situation

Ugeavisen Sønderborg

Trekantsdram åbner sæsonen på Sønderborg Teater

Ugeavisen Sønderborg

Er du enlig mand - så har Outdoor I Centrum et godt tilbud

Ugeavisen Sønderborg

Smitterekord - også i Sønderborg

Ugeavisen Sønderborg

Har du lyst til at prøve at være en anden: Så kan SLURK hjælpe

Ugeavisen Sønderborg

Sønderborg Garden trutter af optimisme

Ugeavisen Sønderborg

Der er mange kloge hoveder på Statsskolen

Ugeavisen Sønderborg

Universe udvider populær attraktion: Går en etage højere op

Annonce