Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Musikken er Martins skjold mod narko - men det er et skjold med huller

Martin M. Jakobsen bruger musikken som et skjold mod tidligere tiders dårlige vaner. Foto: Jens Eilertsen
Ugeavisen har de seneste år fulgt Martin Michael Jakobsens, der har skiftet kriminalitet, fængsel og narko ud med malerier og musik. Den 47-årige sønderborger siger, at han er glad for sit nye liv - men han siger også, at en voldsom trang til stoffer kommer ud af det blå.

Sønderborg: Ugeavisen mødte første gang Martin M. Jakobsen i 2018. Han fortalte os om et liv med stoffer, kriminalitet og fængselsophold - men han fortalte os også, at det nu var slut med det liv og at han ville male og spille sig til en ny tilværelse. Dengang lavede han kunst på valgplakater - og havde en bøn til de lokale partiforeninger: Giv mig jeres plakater. I dag er det musikken, som fylder mest.

Vi har siden fulgt den den 47-årige sønderborgers kamp for at holde sig på dydens smalle sti og møder ham denne gang på Kislings, hvor vi får beretningen om en ny musikalsk konstellation, han indgår i. Der er nemlig sket det gode for Martin, at en veninde, han kendte for en 20 til 30 år siden og som også har levet et liv med store udsving, så en video, han havde lagt op på de sociale medier.

Kort efter mødtes de to tilfældigt i Rema1000 på Dybbøl-siden, og de fandt ud af, at de bor tæt på hinanden. Veninden, Carina Sandahl, fortalte, at hun havde sunget med på videoen, og så enedes de to om at prøve noget sammen.

Annonce

- Når du skal spille sammen med en første gang, er det ikke så vigtigt, om det lyder godt. Det skal bare føles godt. Og det gjorde det her. Så nu spiller vi sammen som Cool Sunshine og Marvers Sofa Jam. Vi er ikke perfekte, men vi er ægte, for vi vil være autentiske, og så må der godt være fejl, siger Martin Michael Jakobsen, der optræder hos Kirkens Korshær, ved skurvognens Søndags Jam og andre steder.

Spiller med amerikanere

Musikeren er færdes også hjemmevant på sociale medier - både duoens og hans egen musik kan køres på TikTok, Instagram, facebook, YouTube og andre. Martin bruger nemlig de sociale medier til at komme ud med sin kunst, og de giver ham også mulighed for at spille sammen med musikere fra blandt andet USA og Rusland.

- Det var en ny verden - et legerum - der åbnede sig, da jeg stiftede bekendtskab med platformen TikTok, hvor jeg kunne afprøve en masse, lave videoer, lave små mini film være tosset, være seriøs men mest af alt spille musik. Jeg kunne sidde og jamme med folk fra hele verden, og jeg fik hurtig opbygget en liste med nye musik venner. Jeg var faktisk jorden rundt flere gange om ugen på nettet.

- Det har styrket mig på mange måder - både musikalsk og personligt. Jeg har udfordret mig selv ved at stifte bekendtskab med genrer, jeg nok aldrig ellers ikke ville have stødt på eller begyndt på. Denne platform er et multiværktøj, jeg som multikunstner kan bruge. En, to, tre - så havde jeg en lille fabrik, som jeg kunne fodre med mine ideer og alt mit kunst, siger Martin M. Jakobsen begejstret.

Han støder selvfølgelig også på ubehageligheder på de sociale medier, men siger, at han ikke taget det så tungt, da dem, der kritiserer og råber højt, gør det uden argumenter.

Annonce

Ud af det blå

Der er en grund til, at multikunstneren går så meget op i sin musik - han bruger den nemlig som et skjold mod dårlige vaner fra det tidligere liv. Men det er et skjold med huller. Trangen til narko kommer ud af det blå - trangen til speed, kokain, heroin og alt det andet, der fyldte hverdagen for mere end syv år siden.

- Jeg har da også givet efter og købt stoffer igen, men når jeg så sidder med det i hånden, giver jeg det væk eller smider det væk. Men jeg har også prøvet at smage på det, siger Martin M. Jakobsen.

Selv om det ser ud til, at den 47-årige sønderborger har masser at leve for, så udstikker han ingen garantier. Men han ved, at han er stærk nok til at modstå stofferne, når livet er ubehageligt. Det oplevede han, da den 17-årige kat MC Arne døde for kort tid siden. Katten arvede han efter en bofælle, som flyttede og efterlod den. Efterfølgende var den Martins kæreste eje. Nu er han alene med den otte-årige kat DJ Blåbær.

Annonce

Vil ikke såres

- Jeg mangler ikke noget i mit liv - kærlighed er der nok af. Det får jeg fra folk, når de hører min musik, og jeg får energi, når jeg ser glæden i folks øjne. I dag har jeg ikke overskud til en kæreste, jeg er nok lidt angst for at blive svigtet. Der ryger en lille bid af en, når man bliver forladt - så skal man ud og genfinde sig selv, siger Martin M. Jakobsen, der ikke har børn.

- Om jeg savner børn i mit liv? Når jeg ser andre familier med børn, kan jeg da godt være lidt misundelig, men jeg er glad for, at jeg ikke har børn, der har set, hvordan jeg var engang, siger Martin M. Jakobsen.

Om jeg savner børn i mit liv? Når jeg ser andre familier med børn, kan jeg da godt være lidt misundelig, men jeg er glad for, at jeg ikke har børn, der har set, hvordan jeg var engang.

Martin Michael Jakobsen

Det var under den seneste afsoning, den 47-årige musiker besluttede sig for at ændre sit liv - han ville ikke ofre mere tid bag tremmer og syntes, at der var så meget andet at leve for. Blandt andet ville han gerne have mere kontakt med sine tre søstre og sin moder. Det er lykkedes. Den dag ugeavisen møder Martin, skal han senere have besøg af moderen.

Annonce

Skal være af egen fri vilje

- Har du et råd til andre, der vil ud af deres misbrug?

- Det kan kun lade sig gøre af egen fri vilje. Hvis du forsøger at tvinge en ud af et misbrug, så sker der det samme som hvis du skælder en lille dreng ud: Så bliver det først rigtigt spændende. Lad misbrugeren selv se, at det er forkert at tage stoffer, giv ham eller hende noget at beskæftige sig med - fyld deres liv med noget andet.

Vi tilbyder endnu en kop af Kislings fine kaffe, men Martin M. Jakobsen siger nej tak. Han skal hjem og forberede sig, for om få timer ankommer moderen. Som endnu et plus i det stoffrie liv har han fået kontakt med moderen og sine tre søstre.

Martins liv

Martin Michael Jakobsen begyndte livet i en lille lejlighed i en sidegade til Istedgade. Faderen er fra Ægypten - han kom til Danmark og kunne ikke stå for de blonde danske piger. Derfor blev Martin født, men da han var få måneder, forsvandt faderen. Martin Michael Jakobsen har aldrig haft kontakt med ham.

Moderen fandt en ny mand og fik tre børn med ham. Han var voldelig og slog Martin en gang. Derefter forsøgte han at undgå stedfaderen.

Familien flyttede til Valby og stedfaderen forsvandt, da Martin var syv til otte år. Han var allerede på det tidspunkt en vild dreng - han mener selv, at det begyndte, da han fandt ud af, at stedfaderen ikke var hans rigtige far. Han lavede ballade for at få opmærksomhed.

Som 10-årig røg Martin sin første joint, og moderen gav op og sendte sønnen på institution. Han gik fra den ene institution til den næste for at ende på Dybbøl Gartner Hjem - en streng og delvis lukket institution.

Her fandt han sig godt tilpas og fandt ud af, at han faktisk er god til det kreative. Både at skrive, male og spille guitar.

Men hjemmet blev lukket, da Martin var 17 år, og til trods for, at han ikke var myndig, gav kommunen ham egen lejlighed. Det kunne han ikke styre, og hash fik selskab af hårde stoffer. Der blev købt kokain, heroin og stort set alle de stoffer, der er på markedet. Martin blev blandingsmisbruger og junkede, røg og sniffede alt, hvad han kom i nærheden af.

Martin Michael Jakobsen har siddet i fængsel fem gange - hertil kommer en række kortere ophold i arresthuse. Hvor mange dage det er blevet til, kan eller vil han ikke regne ud. Men han fortæller næsten stolt, at han kun har fået straffe for berigelseskriminalitet og euforiserende stoffer. Aldrig for vold, trusler eller lignende.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Ny smitterekord på landsplan: Stigninger i alle ti kommuner i Syd- og Sønderjylland

Annonce
Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Musse sov stille ind

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Sønderborg

Nord-Als Musikfestival offentliggør flere navne

Ugeavisen Sønderborg

Uwe fik sit navn på juleskærf

Ugeavisen Sønderborg

Dem sagde vi farvel til

Ugeavisen Sønderborg

Gode gamle kendinge kigger forbi Mølleparken

Ugeavisen Sønderborg

Hellere en ydelse, man kan leve af, end julehjælp

Ugeavisen Sønderborg

Lever stille liv med familie og yoga - men eventyreren i Jesper er ikke død

Ugeavisen Sønderborg

Infospots for turister er en succes: 100.000 søgninger på et år

Ugeavisen Sønderborg

AktivSpot ved Lillehavstien i Augustenborg er klar til brug

Ugeavisen Sønderborg

Alsik fik stjerne - det skal du også have

Ugeavisen Sønderborg

BHJ Fonden uddeler priser til forskere fra SDU Sønderborg

Ugeavisen Sønderborg

Ansvaret er dit eget: Sådan er de nye, skrappe coronaregler syd for grænsen

Ugeavisen Sønderborg

Arrangører afliver byfest: Derfor kører karrusellen ikke længere

Ugeavisen Sønderborg

Mød Nolde-forfatter i Borgen

Ugeavisen Sønderborg

Maria Louisa fra Mexico på scenen med 200 sangere

Ugeavisen Sønderborg

Kæmpe solcelleanlæg på vej til Nordals: Kan levere strøm til 8000 husstande

Ugeavisen Sønderborg

Hotte danske musiknavne spiller i Mølleparken

Ugeavisen Sønderborg

Rekordmange familier har energirenoveret deres bolig

Ugeavisen Sønderborg

Se alle billederne: Frank fik en prop - og champagne

Ugeavisen Sønderborg

Politikere forbyder færdsel på is: Hvem har ansvaret, hvis nogle falder i?

Ugeavisen Sønderborg

Så kan de juble hos Als Motor: Ioniq 5 blev Årets Bil i Danmark

Ugeavisen Sønderborg

E-sport skal øge trivslen blandt børn og unge i Sønderborg

Annonce