Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Skovene bliver mere vilde: Gråsten og Rinkenæs får mere urørt skov

Borgerne er stadig velkommen i skovene med urørt skov. Arkivfoto: Timo Battefeld
Regeringen og aftalepartierne bag finansloven har besluttet at stoppe den kommercielle skovdrift på næsten 9000 hektar i 24 statsskove. Det betyder, at hele Gråsten Dyrehave og Rinkenæs Skov skal være urørt skov.

Gråsten: Danmark skal have meget mere urørt skov. Derfor har regeringen, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet besluttet, at den kommercielle skovdrift skal stoppe i knap 9000 hektar skov i 24 statsskove. Dermed stiger arealet med urørt statsskov i Danmark med over 50 procent.

To af de udpegede skove er Gråsten Dyrehave og Rinkenæs Skov.

- Naturen er i krise, og derfor er vi i fuld gang med at give den et historisk løft. Nu lægger vi næsten 9000 hektar statslig skov urørt til gavn for en lang række truede og sjældne dyr og planter. Skovene bliver urørt af skovdrift, men ikke af mennesker eller indsatser, der kan give naturen et løft, så ud over bedre levesteder til dyr og planter får vi også flere vilde naturoplevelser, siger miljøminister Lea Wermelin (S) i en pressemeddelelse.

Annonce

Der er sat 20 millioner kroner af til projektet.

Mange af stederne er dele af skovene allerede urørt skov, det gælder blandt andet i Gråsten, som har haft urørt skov i flere år. I alt kommer arealet op på 372 hektar urørt skov i Rinkenæs og Gråsten.

- Udpegningen kommer til at betyde, at vi stopper kommerciel skovdrift i de områder. Vi kommer kommer ikke til at dyrke træer med henblik på at sælge dem. Der kommer nu en periode, hvor vi skal kigge på hvilke tiltag, der skal laves, siger Inge Gillesberg, der er skovrider i Naturstyrelsen Sønderjylland.

Væk med gran og lærk

Blandt andet skal ikke-hjemhørende træer i Danmark som sitkagran, lærk og rødgran fældes, mens områder med markante træer får mere luft, så træerne kan udvikle sig.

- Folk må selvfølgelig stadig gå rundt i skovene, og der der opretholdes veje og stier. De bliver måske smallere, men de vil stadig være tilgængelige, siger Inge Gillesberg.

Man vil kunne se flere væltede træer, som får lov til at blive liggende i skovene. Arkivfoto: Timo Battefeld

Hingstbjerg i Gråsten Skov er allerede udpeget som urørt skov.

- Hvis man går en tur ved Hingstbjerg, kan man helt tydeligt se, at der ligger stammer på jorden, som er mere eller mindre forvitret. Det betyder, at der er et liv af svampe og biller, der er med til at nedbryde træerne. Det er noget af det, der mangler i de intensivt dyrkede skov, siger Inge Gillesberg.

Annonce

Godt for sjælden mus

Områderne med urørt skov har flere insekter til glæde for fugle. Desuden vil der komme flere områder med vand og mere sumpede områder.

Det urørte skov vil også være godt for den sjældne hasselmus, som en forsker for over 15 år siden fandt spor af i Gråsten Skov. Derfor blev Gråsten Skov del af et projekt i Nordtyskland, Fyn og Gråsten til 4,1 millioner, hvor der for ti år siden blev plantet buske og sat kasser op til hasselmusen i Gråsten Skov.

Den sjældne hasselmus kan få nye levesteder i den urørte skov. Arkivfoto: Nils Svalebøg

- Hasselmusen er ikke de nemmeste at se, men vi har ikke kunnet konstatere dem over de seneste år. Men vi håber på med mere urørt skov, at det giver mulighed for flere levesteder til dem, siger Inge Gillesberg.

Høring

Der foreslås i alt udpeget knap 9000 hektar ny urørt skov fordelt på 24 forskellige områder. Alle områder kan ses på naturstyrelsen.dk

I Sønderjylland drejer det sig om Gråsten Dyrehave og Rinkenæs Skov på i alt 247 hektar, Kelstrup Fredskov & Hønsnap Skov på 147 hektar, Pamhule Skov på 163 hektar samt Rise, Søst og Langbjerg Skov på 224 hektar.

Planen er i høring frem til fredag den 30. april.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce