Annonce
Ugeavisen Tønder

101 år efter: Genforeningssten afsløres i Ballum

Den 15. juni 1923 blev genforeningsstenen i Husum-Ballum afsløret af skatterådsformand Hans Lorenzen fra Bådsbøl-Ballum. Teksten på stenen under en kongekrone og Christian den Tiendes navnetræk inden for to korsstillede dannebrogsflag lyder således: MINDE OM GENFORENINGEN 15 JUNI 1920 - SKET VED GUDS RETFÆRDIGHED OG FOLKETS RET. Den 15. juli 2021, 101 år og en måned efter Genforeningen får Ballum nu sin Genforeningssten nummer to. Foto: Martin Franciere
Den 14. juli 1920 besøgte kongen på sin tur gennem Sønderjylland Ballum og Lorenzens Gård. Den historiske begivenhed markeres til sommer med arrangementet "Kongen kommer" på Klægager, hvor der også skal afsløres en genforeningssten. Den har en ganske særlig historie.

BALLUM: Den 14. juli 1920 er en mærkedag i den sønderjyske historie. Den dag kørte kongen gennem det genforenede Sønderjylland. Turen gik også til Ballum, hvor kongen blandt andet blev budt indenfor hos Hans og Hansigne Lorenzen.

De historiske besøg skulle efter planen have været markeret i forbindelse med 100-året for Genforeningen sidste år. Corona-betinget blev det aflyst og udsat, men nu er genforeningsarrangementet "Kongen kommer" atter på plakaten. Det er Hans og Hansigne Lorenzens oldebarn, Christian Lorenzen, der, sammen med hustruen Ruth, har taget initiativ til dagen i Genforeningens tegn, og det hele foregår 101 år senere, onsdag den 14. juli i år.

- Vi måtte aflyse sidste år, men regner med, at det lykkes i år, og at vi kan blive 100 deltagere. Når vi nærmer os, kommer der informationer vedrørende tilmelding. Foreløbig skal folk bare sætte et kryds i kalenderen, siger Ruth Lorenzen.

Annonce

Genforeningssten

Ruth og Christian Lorenzen står bag Bed & Breakfast-  og kulturgården Klægager i Ballum, og det bliver netop Klægager, der bliver omdrejningspunkt for dagen. I gårdens store sal indrettes blandt andet en kongestuen med originale møbler fra Lorenzens Gård. Som et lille kuriosum afsløres på dagen også en ægte genforeningssten. Den har en ganske speciel historie.


Vi vil gerne have en god balance. "Kongen kommer" er ikke en fejring, men en markering af Genforeningen.

Ruth Lorenzen, Klægager, Ballum


Da Lorenzens Gård blev sat til salg, og ejendommen skulle tømmes for nogle år siden, dukkede stenen op. Den havde stået på gården, og var udført af en ung mand fra Sild.

- Han var under første verdenskrig gået under jorden på fastlandet for at slippe for tysk krigstjeneste. Han endte på Lorenzens Gård, og lavede stenen. Senere rejste han til Colorado, og blev en stor mand, fortæller Ruth Lorenzen.

Da Lorenzens Gård blev tømt, tog oldebarnet Christian stenen hjem til Klægager, og her vil den få en nøje udvalgt placering ved den blodbøg, som familien Lorenzen modtog, da deres gård i 2017 blev kåret som Danmarks smukkeste bondegård.

Genforeningssten

I Tønder Kommune er der efter Genforeningen i 1920 rejst 28 officielle genforeningssten. Dertil kommer en række private sten, der ikke er optaget i den bog, som lokalhistoriker Ingolf Haase, Møgeltønder, udgav i 2008.

Som et kuriosum er Møgeltønder det eneste sogn i Sønderjylland, hvor der er rejst hele tre genforeningssten. Der er - udover to private - tale om byens officielle sten på Sønderbyvej, der blev rejst i 1939. De øvrige 25 genforeningssten, der er rejst i den nuværende Tønder Kommune, står følgende steder:

Abild, Agerskov, Arrild, Ballum, Bedsted, Bovlund, Bredebro, Brøns, Daler, Døstrup, Ellum, Gånsager, Hjerpsted, Højer, Hønning, Løgumgårde, Mjolden, Randerup, Skærbæk, Rømø, Tirslund, Toftlund, Sønder Sejerslev, Visby og Øster Højst.

I Ballum står den officielle genforeningssten i Husum Ballum. Den blev den 15. juni 1923 afsløret af Hans Lorenzen.

Ud over kongestuen og afsløring af den historiske sten vil "Kongen kommer" også byde på fællessang og musikalske indslag af Halvor og Maja Bogh, der som duo i Marskens Guld blandt andet har sat musik til flere af Hansigne Lorenzens digte.

Annonce

Foredrag

Der er også foredrag på programmet, herunder Jørgen Popp Petersen fra det tyske mindretal, der fortæller en personlig historie omkring grænsedragning, sameksistens og tolerance, mens Jens Andresen belyser Genforeningens fra den sydslesvigske side med et indlæg under overskriften "De første år efter Genforeningen i Mellemslesvig".

- Vi vil gerne have en god balance. "Kongen kommer" er ikke en fejring, men en markering af Genforeningen, forklarer Ruth Lorenzen om programmet, der efter planen skal bindes sammen af journalist og redaktør Gunnar Hattesen, Gråsten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Tønder

40 år hos Ecco

Annonce