Annonce
Ugeavisen Tønder

Kom med på asylskolen: Nogle har en lang uddannelse, mens andre skal lære at holde på en blyant

På AsylSyd skolen i Brøns kommer der nye elever på ugentlig basis. Nogle er på skolen i få måneder, mens andre er der i flere år, når de venter på at deres sag bliver behandlet. Foto: Matilde Bøjlund Andersen.
AsylSyds skole i Brøns har i øjeblikket 120 elever. De spænder bredt i både alder, nationalitet og indlæringskurve. For mens nogle har en lang uddannelse bag sig, har andre aldrig gået i skole før.

BRØNS: På mange måder ligner AsylSyds skole i Brøns, der har hjemme på det tidligere Hotel Vadehavet, en helt almindelig skole. Eleverne sidder ved borde, læreren underviser foran tavlen, og bordfodboldbordet er populært i pauserne.

Men forskellene er også til at få øje på. Der er elever i alderen 17 til 65 år, nationaliteterne spænder bredt, og så kan der begynde nye elever hver uge.

- Den her branche er meget omskiftelig. Du ved aldrig, hvor mange der banker på døren. Derfor har vi også tilrettelagt undervisningen efter, at der ofte kommer nye til, så det føles som om, at man begynder på en ny skole og ikke i en ny klasse, siger Jakob Fuglsang, der er direktør i Linguista Education, som står for undervisningen på AsylSyds skole i Brøns.

Annonce

Der er indskrivning på skolen hver mandag, så det sker ofte, at der kommer nye elever hver uge. For nyligt begyndte der 75 afghanske elever, der var blevet evakueret, efter Taliban tog magten i landet.

For at imødekomme tilstrømningen af elever, så kører undervisningen ikke efter faste lærebøger, men derimod emner, så ingen skal føle sig bagud fra begyndelsen.

- Det kan være vildt frustrerende at komme ind, hvis de andre allerede er nået til side 80. Så føler man jo, at man er bagud fra start, siger Jakob Fuglsang.

Asylskolen i Brøns

Tidligere på året rykkede skolen til det tidligere Hotel Vadehavet i Brøns. Førhen foregik undervisningen ude på selve centrene.

Med flytningen fik man én samlet skole til asylansøgerne på centrene i Hviding og Løgumkloster.

Derudover kom der mere plads, og dermed er der bedre mulighed for at inddele og differentiere undervisningen efter niveau.

Hvad er en skole?

Eleverne har meget forskellige udgangspunkter for at modtage undervisning. For udover at komme fra alle fire verdenshjørner, så er der også stor forskel på deres erfaring med at gå i skole.

- Nogle har aldrig set en skole før og skal lære at holde på en blyant, mens andre har en længerevarende uddannelse bag sig, siger Jakob Fuglsang.

Derfor arbejdes der meget med niveauinddeling på skolen. På skemaet er der særligt fokus på danskundervisningen, så der kan skabes et fælles sprog og forståelse.

- Undervisningen handler om dansk sprog, dansk kultur og det danske samfund. Det er nogle meget basale ting. Det handler også meget om at få et fælles sprog, for det er jo svært at fortælle om kongerækken og alt det andet uden det. En underviser kan jo ikke undervise en klasse på 12 forskellige sprog. Så det er vigtigt for os, at danskundervisningen foregår på dansk, siger direktøren fra Linguista Education.

En underviser kan jo ikke undervise en klasse på 12 forskellige sprog. Så det er vigtigt for os, at danskundervisningen foregår på dansk.

Jakob Fuglsang, direktør Linguista Education.

Underviserne på skolen giver udtryk for, at eleverne er glade for at være der, og at det kan være et frirum for dem, hvor de kan få tankerne over på noget andet.

- Det er en dejlig motivation i hverdagen at komme væk fra centrene. For mange er det et vigtigt afbræk i hverdagen at komme et andet sted hen også fysisk, siger Charlotte Thorlak Hansen, der er undervisningskoordinator.

Jakob Fuglsang er direktør i Linguista Education, der står for undervisningen på skolen, og Charlotte Thorlak Hansener undervisningskoordinator. Foto: Matilde Bøjlund Andersen.
Annonce

Hvor langt kan man flytte sig?

Hovedformålet med skolen er naturligvis at lære. Eleverne går i skole fire gange om ugen af i alt 10 timers varighed.

Udover sprogundervisningen så er der også et stort fokus på at være erhvervsorienteret. Der er innovationskurser, og indimellem har eleverne været på udflugter til forskellige uddannelsesinstitutioner.

- Det handler om, at de skal klargøres til et liv enten her i Danmark eller derhjemme, siger Jakob Fuglsang.

Med så mange forskellige udgangspunkter kan det være svært, faktisk umuligt, at have et fælles mål for, hvornår en elev er succesfuld.

- Vi kan jo ikke sætte et generelt mål om, at alle skal nå 8. klasses niveau, når folk har så forskellige forudsætninger, og vi aldrig ved, hvor længe de er her. Så det handler om at se, hvor langt de kan flytte sig, siger Jakob Fuglsang, der understreger, at selv små ryk kan have stor værdi.

Der er mange forskellige nationaliteter i klasselokalerne, hvor eleverne er niveauinddelt. Foto: Matilde Bøjlund Andersen.


Annonce
Annonce
Ugeavisen Tønder

Schackenborgfonden skal have ny direktør

Annonce
Annonce
Ugeavisen Tønder

Pia slog døren op til bløde hvidevarer

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Tønder

Klumme: Politikerlede, lede politikere eller politikere der vil lede?

Ugeavisen Tønder

1505 års erfaring samlet på et sted

Ugeavisen Tønder

IT & Co køber op i Ballum-virksomhed

Ugeavisen Tønder

Jeg anbefaler: Loppemarked, julehjerter og valgtest

Ugeavisen Tønder

Årets østerskok blev fundet på Rømø

Ugeavisen Tønder

Veninder gennem mere end 35 år: - Der er ikke den ting, du ikke kan

Trafik

Højsæson for hjortepåkørsler er startet

Ugeavisen Bramming

Folkemøde om grænsen bliver et kulturelt festfyrværkeri

Ugeavisen Tønder

Klumme: Varemangel?

Ugeavisen Tønder

Jeg anbefaler: Debatmøder, græskar og suppe til den kolde tid

Ugeavisen Tønder

Tilbage til fortiden: Tørre marker forvandles til våd natur

Ugeavisen Tønder

Rekordhøjt besøgstal ved Vadehavsmesse

Ugeavisen Tønder

Trivselsgrupper skal hjælpe børn ud af mobning

Ugeavisen Tønder

Langt fra sin storhedstid: Tønderblomsten er kommet på værksted

Ugeavisen Tønder

Kulturskole på trods

Ugeavisen Tønder

Klumme: KV21 – valget med de mange?

Ugeavisen Tønder

109 år med teater: - Vi er ikke i superligaen, men vi er i hvert fald i 1. division

Ugeavisen Tønder

Jeg anbefaler: En kastanjemorder og en stor messe

Ugeavisen Tønder

Optimisme trods træg opstart for Fars Legestue

Ugeavisen Tønder

Tønder Kommune invitere til borgertræf: Kunne du tænke dig at blive en del af et fællesskab?

Ugeavisen Tønder

Ny frisør i byen: Kendt ansigt i byen tog springet og åbner nu dørene til egen frisørsalon

Annonce