Annonce
Ugeavisen Tønder

Morten i spidsen for 130 foreninger: Vores udvalg er kommunens vigtigste

Den catalanske hyrdehund Oz, som Morten Riis og familien for tre år siden tog med sig hjem fra det faste feriested i Andalusien, følger trofast med på den korte tur fra hjemmet i Østergade til Højergaard på Torvet. - Han er min bedste ven på fire ben, og jeg tror, alle i Højer kender ham, siger den nye formand for folkeoplysningsudvalget. Foto: Timo Battefeld
58-årige Morten Riis fra Højer er ny formand for folkeoplysningsudvalget, der står over for en stor opgave med at hjælpe kommunens mange foreninger godt i gang igen efter en hård coronatid.

Tønder/Højer: De seneste 12 år har det været Keld Stenger fra Frifelt, der har siddet for bordenden, når de 15 medlemmer af Tønder Kommunes folkeoplysningsudvalg har mødtes.

Efter i alt 30 år i udvalget valgte Stenger imidlertid ikke at genopstille, da der i marts var valgmøde. Nu er der så sat navn på hans efterfølger. Næstformand Morten Riis kan fremover kalde sig formand for udvalget, der favner de omkring 130 lokale foreninger, der er berettiget til støtte via folkeoplysningsloven. Senest er Tønder Padelklub kommet med i folden.

- Det kan godt være, det er et udvalg, der ikke er så kendt, men jeg har aldrig lagt skjul på, at jeg synes, det er det vigtigste udvalg i Tønder Kommune. For det frivillige fortæller rigtig meget om, hvordan man går og har det som samfund. Det vidner om initiativ og virkelyst, siger den nyvalgte formand, der kalder foreningsarbejdet en del af hans DNA.

Annonce

Vejen til folkeoplysningsudvalget er for hans vedkommende gået gennem FDF Højer, hvor han engagerede sig, da to af hans fire børn blev spejdere. Formandsposten her har han dog sagt farvel til, da børnene er vokset ud af deres uniformer, men han indvilgede i at blive spejderforeningernes repræsentant for fire år siden.

- I den seneste periode har vi i udvalget arbejdet for at gøre det lettere at være forening, og den proces ser jeg frem til, at vi skal trække videre, siger Morten Riis, der dog har en endnu mere presserende udfordring.

Tilskud kan skubbe på

- Vi har en helt konkret opgave i at få aktiveret flere både medlemmer og ledere her oven på covid. Både kultur- og fritidsudvalget og byrådet har været gode til at støtte op om foreningerne, så de ved fælles indsats har klaret sig igennem, men vi skal have fundet ud af, hvad vi nu kan gøre mere, forklarer Morten Riis og peger på en opgradering af kursusaktiviteter for ledere som en af vejene.

Og netop her har folkeoplysningsudvalget mulighed for at give en hånd med. For selv om Tønder Kommune sender over ni millioner kroner ud i støtte til foreningerne, så har udvalget selv kun omkring 300.000 kroner at råde over.

- Og de kan være med til at flytte de foreninger, der ikke selv har så mange midler at gøre godt med. Det kan skubbe på en udvikling eller sikre, at der kan starte nye aktiviteter op. Det er primært det, foreningerne ansøger os om, og vi forsøger at gøre vores til at få sat så mange aktiviteter i gang som muligt, siger den nye formand.

Annonce

Gang i noget godt

Selv er Morten Riis også mand for at sætte ting i gang. Lige før coronaen ramte verden, stiftede han virksomheden Vadehavets Oplevelser, der har til huse i den fredede Højergaard, som Realdania ejer og har gennemrestaureret. Godt halvdelen af året benytter Arla Fondens MADlejr faciliteterne, mens Vadehavets Oplevelser kan råde over den øvrige tid.

Blå bog

Morten Riis er gift med alsingen Ann, der er uddannet lærer, men som i dag er sekretær på kirkemusikskolen i Løgumkloster.

De mødtes i Haderslev, men flyttede til Højer i 1997, da han begyndte på det daværende designseminarium.

De har fire børn. Astrid på 15 år, der går på Marieskolen og næste skoleår skal på gymnasiet. Gustav på 20 blev student sidste år og skal til sommer begynde på universitet i Odense, mens Vanessa, 25, bor i London og den ældste, Alexander på 30, har slået sig ned i Kolding med sin familie.

Ud over at være formand for folkeoplysningsudvalget er Morten Riis også præsident i Rotary Tønder.

- Det er faktisk Tønder Kommune, der lejer ud for Realdania, men den opgave med administration og udlejning har Vadehavets Oplevelser fået. Og vi laver primært ophold for loyalitetsklubber som eksempelvis Realdania eller Ældre Sagen, hvor der er fokus på natur, kultur og fødevarer, giver den tidligere kommercielle chef hos Universe Science Park i Nordborg som eksempel.

Som han udtrykker det, så fik virksomheden bokset sig gennem covid, og nu er der for alvor kommet bud efter østersplukning, sort sol og alt det andet, vadehav og det nære bagland kan byde på.

- Selv om vi blev ramt af covid, så var timingen helt perfekt i forhold til at blive selvstændig. Der er gang i noget godt herude. Realdania har musklerne og kræfterne til at gøre noget for området, og når man bliver færdig med de sidste belægninger, har det virkelig gjort en forskel, siger nordsjællænderen om byen, der dog blev hans, længe før millionerne rullede ud mod marsken.

Det laver folkeoplysningsudvalget

Folkeoplysningsudvalget har blandt andet ansvaret for at anvise kommunale lokaler til fritidsaktiviteter, fordeling af støtte til forsøgsaktiviteter, voksenundervisning og aktiviteter for børn og unge.

Endvidere er udvalget høringspart i forbindelse med sager, der vedrører fritids- og folkeoplysningsområdet, ligesom udvalget forvalter en pulje på omkring 300.000 kroner, som foreningerne kan søge til nye aktiviteter og anskaffelser.

Udvalget består af i alt 15 medlemmer. Ni personer er valgt blandt de frivillige foreninger, tre er valgt af og blandt aftenskolerne, og tre personer er valgt blandt medlemmerne af den siddende kommunalbestyrelse.

Andreas Jung er valgt som næstformand.

Jeg går til opgaven med en vis ydmyghed, for Keld Stenger har gjort det rigtig, rigtig godt som formand.

Morten Riis, ny formand for folkeoplysningsudvalget
Annonce
Ugeavisen Tønder

Fint besøg på Tønder Gymnasium

Annonce
Ugeavisen Tønder

Jobcenter Tønder er klar med ny jobdating

Annonce
Ugeavisen Tønder

Ny rådgiver

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Tønder

Jimmy og Rikke fik inspiration til at lave bolsjer på YouTube: Nu lever de af at sælge håndlavede bland-selv-bolsjer

Ugeavisen Tønder

Uldspinderi på vej mod genåbning og starter med en efterlysning

Ugeavisen Tønder

Ringridning: Gæsterne stod tæt mens der var langt mellem hestene

Ugeavisen Tønder

Klumme: En del af noget større

Ugeavisen Tønder

Bliv klogere på Løgumklosterkniplinger på ny udstilling

Ugeavisen Tønder

40-års jubilar: - Jeg har aldrig rigtig tænkt, at jeg skulle noget andet

Erhverv

Én er blevet til to i Blomsterbinderiet: Rikke er blomstret op efter sygdomsplaget tid

Ugeavisen Tønder

Skærbækcenteret vil have dig med på råd

Ugeavisen Tønder

Jeg anbefaler: 50 kroner for 250 gram kartofler

Annonce