Annonce
Ugeavisen Tønder

Optimisme trods træg opstart for Fars Legestue

Fars Legestue er åben alle torsdage i lige uger mellem 13 og 17, som et tilbud til fædre og deres småbørn. Foto: Matilde Bøjlund Andersen.
Fars Legestue er et tilbud skabt til mænd med børn i alderen 0 til 5 år, så fædre har et sted, hvor de kan udveksle erfaringer om det at være far. På trods af en sløv opstart, så er der optimisme for fremtiden.

TØNDER: Rutsjebanen er placeret, den store flerfarvede madras foldet ud og legetøjet fundet frem. Studiesalen på Tønder Bibliotek er forvandlet til et småbørnsmekka, der inviterer til leg og aktivitet. Men der mangler to essentielle ting: fædre og børn.

Kort inden sommerferien lancerede Tønder Kommune det nye tilbud Fars Legestue, hvor fædre hver torsdag i lige uge sammen med deres børn kunne lege og mødes med andre småbørnsfædre.

- Selvom det stadig er et fåtal af mænd, der tager barslen, så er det samtidigt hele tiden flere og flere, der gør det. Så vi er nødt til at følge med og have et tilbud til dem også, siger Vivi Lauridsen, der er jordemoder og arbejder i sundhedstjeneste i Tønder Kommune.

Annonce

Fars Legestue nåede kort at åbne inden sommerferien, men holdt så ferielukket indtil midt i august. Indtil videre har to fædre været forbi med deres børn på to forskellige dage.

- Det har været en træg opstart. Men vejret har også været virkelig godt, og så søger man måske andre steder hen. Så længe det ikke er alle, der har to måneders barsel, så vil der jo være mange, der skal arbejde, siger Vivi Lauridsen med henvisning til et EU-direktiv, der skal sikre mænd mere barsel, og som skal være implementeret i den danske lovgivning senest august 2022.

Henning Stengaard Mortensen er bestyrelsesformand i Homestart i Tønder, der har sat en frivillig til rådighed for Fars Legestue, mens Vivi Lauridsen er jordemoder. Foto: Matilde Bøjlund Andersen.

Tro på fremtiden

Selvom der endnu ikke har været så meget leg i fars legestue, så er der altså håb for fremtiden.

I sidste uge indgik Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) en aftale om, at der for fremtiden skal øremærkes 11 ugers barsel til både mor og far. Derudover er der 26 ugers barsel, der frit kan disponeres. Inden aftalen kan træde i kraft, skal den vedtages i Folketinget.

Indtil da prøver Vivi Lauridsen også på at skabe opmærksomhed omkring tilbuddet i sit virke som jordemoder.

- Når jeg er ude til graviditetsbesøg, så fortæller jeg om det, og her er mændene meget positive, men der går jo lige lidt tid, før der kommer babyer ud af det, som de kan tage med, siger jordemoderen.

Selvom det stadig er et fortal af mænd, der tager barslen, så er det samtidigt hele tiden flere og flere, der gør det. Så vi er nødt til at følge med og have et tilbud til dem også.

Vivi Lauridsen, der er jordemoder og arbejder i sundhedstjeneste i Tønder Kommune.
Annonce

Erfaringsudveksling

Fars Legestue er et koncept, der findes over hele landet. Tilbuddet er henvendt fædre og deres børn i alderen 0 til 5 år og finder sted på Tønder Bibliotek torsdage i lige uger mellem klokken 13 og 17.

- Meningen er, at de skal få et sted, hvor de kan lege med deres børn og få et netværk til at udveksle erfaringer, så de kan sige ”Nå, det er ikke kun os, der døjer med det”. For der er ikke rigtig noget tilbud til mænd, siger Vivi Lauridsen.

I øjeblikket er legestuen hjulpet på vej af en frivillig fra foreningen Homestart, og med tiden er det meningen, at en sundhedsplejerske skal komme forbi en gang om måneden. Men derudover er der intet program eller dagsorden, for færderne skal kunne komme og gå, når de har lyst.

- Det er en drop-in legestue, så man behøver ikke tilmelde sig, og du må selv bestemme, i hvilken del af tidsintervallet du kommer. Hvis barnet sover, når du kommer, så sæt dig ned og tag en kop kaffe. Det er det at få et netværk og være sammen med sit barn, det handler om, siger Vivi Lauridsen.

Fars Legestue har masser af legetøj, der lægger op til aktiv leg i Studiesalen på 1. sal på Tønder Bibliotek. Foto: Matilde Bøjlund Andersen.
Annonce
Annonce
Ugeavisen Tønder

Rekordhøjt besøgstal ved Vadehavsmesse

Annonce
Annonce
Ugeavisen Tønder

Årets østerskok blev fundet på Rømø

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Tønder

Langt fra sin storhedstid: Tønderblomsten er kommet på værksted

Trafik

Højsæson for hjortepåkørsler er startet

Ugeavisen Bramming

Folkemøde om grænsen bliver et kulturelt festfyrværkeri

Ugeavisen Tønder

Klumme: KV21 – valget med de mange?

Ugeavisen Tønder

Tilbage til fortiden: Tørre marker forvandles til våd natur

Ugeavisen Tønder

Jeg anbefaler: En kastanjemorder og en stor messe

Ugeavisen Tønder

Trivselsgrupper skal hjælpe børn ud af mobning

Ugeavisen Tønder

Kulturskole på trods

Ugeavisen Tønder

Ny frisør i byen: Kendt ansigt i byen tog springet og åbner nu dørene til egen frisørsalon

Ugeavisen Tønder

Kvindelige kandidater spreder (u)hygge

Ugeavisen Tønder

109 år med teater: - Vi er ikke i superligaen, men vi er i hvert fald i 1. division

Ugeavisen Tønder

Klumme: Har du vandet det gulbrune græs for nyligt?

Ugeavisen Tønder

Optimisme trods træg opstart for Fars Legestue

Ugeavisen Tønder

Julebelysningen på Tønderblomsten er i fare: - Det går hen og bliver en lille smule problematisk

Ugeavisen Tønder

Tønder Kommune invitere til borgertræf: Kunne du tænke dig at blive en del af et fællesskab?

Ugeavisen Tønder

Mød din kommende arbejdsgiver eller medarbejder til Jobdating i Tønder

Ugeavisen Tønder

Puljepenge til friplejehjemmet i Agerskov skal bruges på leg

Vadehavet

Festival for lokale østers sætter Vadehavet på vandkortet

Ugeavisen Tønder

Tønder by får sit eget lokalråd

Ugeavisen Tønder

Vil snuse til noget nyt: Anette sætter Nobel Blomster i Toftlund til salg

Ugeavisen Tønder

Find din rette foreningshylde

Annonce