Annonce
Tørring Folkeblad

Mød fire hjemmeskole-ramte familier: Sådan klarer vi hverdagen

Farmor hjælper til hos familien Sparre Mikkelsen på Guldagervænget i Ølholm, hvor begge forældre arbejder ude. De her har derfor allieret sig med bedsteforældrene, der på skift har hjemmeskole med de to børn, der går i 1. og 3. klasse. Foto: Morten Pape
Nedlukningen rammer børnefamilierne vidt forskellig alt efter børnenes alder og forældrenes arbejdssituation. Vi har talt med fire familier om bedsteforældrehjælp, forskudt arbejdstid, struktur og hjemmearbejde.
Annonce

Ølholm/Daugård: Omkring 4500 folkeskoleelever i Hedensted Kommune har i denne tid skiftet klasseværelset ud med stuen, skolegården ud med haven og socialt samvær ud med virtuelle ansigter på en computerskærm.

I Daugård har Lone Grarup været nødt til at forskyde sin arbejdstid for at få hverdagen med de to hjemmeskole-ramte døtre Eva på seks år, der går i 0. klasse, og Sarah på ni, der går i 3. klasse, til at fungere.

Hos familien Graup Jensen har mor Lone Grarup forskudt sin arbejdstid, så hun har hjemmeskole med døtrene på seks og ni år fra 8-13, hvorefter hun tager på arbejde og først kommer hjem 21.30. Pigerne er alene, indtil deres far kommer hjem kl. 15. Foto: Morten Pape

Hverken Lone Grarup, der arbejder som som HR- og kvalitetsansvarlig hos GM Plast eller far Per Lund Jensen, der er projektleder hos Eltronic i Hedensted har mulighed for at arbejde hjemmefra.

Derfor møder Lone Grarup nu ind på sit arbejde klokken 13.30 og har fri 21.30, så hun om formiddagen fra klokken otte til 13 kan stå for hjemmeskole-undervisningen af de to døtre. Når Lone Grarup tager på arbejde, er pigerne alene hjemme, indtil far kommer hjem kl. 15.

- Det er mega hårdt, og jeg er træt, men det fungerer for resten af familien. De trives, og det er det vigtigste, selvom min mand også synes, det er hårdt, at han selv skal stå for aftensmaden hver dag, lyder det med et smil fra Lone Grarup, der er taknemmelig for at have en fleksibel arbejdsplads, der gør løsningen mulig.

Familien er meget opmærksomme på, at der skal være forskel på skoletid og fritid.

- Jeg tror, det betyder meget for børnene, at det er italesat, hvornår de er i skole, og hvornår de ikke er. Der skal også være forskel på hverdag og weekend, så der er noget at se frem til, lyder det fra Lone Grarup.

Annonce

Jobsøgning og hjemmeskole kan godt kombineres

Netop struktur er også et nøgleord for Henrik Horup Petersen fra Ølholm. Han sagde i efteråret sit job som pilot i Dubai op og søger nu en ny karriere, samtidig med han er ved at uddanne sig til coach. Hans hustru Karina Tindbæk Uhrskov er som sagskoordinator ved en ejendomsmægler ofte nødt til at tage uden for hjemmet for at arbejde.

Med to små børn, Storm på tre år og Liva på seks år, der går i 1. klasse på Ølholm Skole, føler familien, at de med Henrik Horup Petersen som jobsøgende er i en forholdsvis god situation.

- Det fungerer faktisk rigtig fornuftigt for os. Storm kommer af sted i børnehave, for når den mulighed foreligger, tror jeg, alle får mest ud af det. Til Liva har vi fået et rigtig fint skoleskema udleveret fra skolen, og jeg føler mig godt klædt på som forældre til at lave nødundervisning, da det er noget, som jeg kan sætte hende i gang med og gå til og fra, så jeg også kan gøre de ting, jeg skal, lyder det fra Henrik Horup Petersen.

Henrik Horup Petersen er tidligere pilot, men arbejder og uddanner sig nu til coach, mens han underviser sin 6-årige datter Liva derhjemme. Moderen arbejder hos en ejendomsmægler og er for det meste ikke hjemme. Foto: Morten Pape

Livas skoledag begynder kl. 8 med et virtuelt møde med klassen, hvor læreren tjekker op på, hvor langt de enkelte elever er nået med deres opgaver dagen før. Derefter er der et skema med opgaver i de forskellige fag og indlagte pauser.

- Indimellem kan jeg godt se, at det er svært at blive ved med at bevare motivationen og begejstringen, så krydrer vi skemaet med nogle ting, som jeg ved Liva gerne vil. F.eks har vi en bagedag om fredagen, hun ser frem til, og vi har opfundet vores eget fag PTK, som står for perler, tegne eller krympeplast, som kan give et lille break, fortæller Henrik Horup Petersen.

Annonce

Bedsteforældre hjælper

Bagning er også tit på skemaet hos familien Sparre Mikkelsen, der også bor i Ølholm. Her er det ikke usædvanligt, at der er nybagt kage, en tømt opvaskemaskine og sammenlagt vasketøj klar, når forældrene, der arbejder som hhv. pædagog og elektriker vender hjem fra arbejde.

- Vi har to drenge, der går i 1. og 4. klasse, og vi synes, at i hvert fald den yngste er for lille til at være alene hjemme. Heldigvis er vi i den enormt privilegerede situation, at vi har to hold bedsteforældre, der både kan og vil hjælpe os, fortæller Lotte Sparre Mikkelsen.

Det betyder, at bedsteforældrene på skift tager sig af hjemmeskolen, så det den ene dag er farmor og farfar, der tjekker ind i hjemmet kl. 8, og den anden dag mormor og morfar.

- Kasper i 4. klasse klarer næsten det hele selv, mens der skal lidt mere hjælp til Jonas, der går i 1. klasse. De har begge to skoleskema fra 8 til 12, og om eftermiddagen hygger de sig med frokost, bagning osv. med deres bedsteforældre. Alt det, som børnenes bedsteforældre plejer at bruge deres tid på, kan de jo alligevel ikke i denne tid, så jeg tror også, de synes, det er en fin løsning. De har i hvert fald lovet at blive ved frem til vinterferien. Hvis vi ikke havde den løsning, ville alternativet være nødpasning, fortæller Lotte Sparre Mikkelsen.

Annonce

Positive erfaringer

Også familien Grandt i Daugård føler sig heldige i den udsædvanlige nedlukningssituation, der presser mange børnefamilier.

Det skyldes bl.a. at Jannie Grandt kan arbejde hjemmefra og faktisk har gjort det siden midten af september, samt at børnene, Anthea, der går i 4. klasse og Magnus, der går i 6. klasse på Daugård Skole, er så store, at de stort set er selvkørende i hjemmeskolen.

- Der er faktisk ikke behov for mor. Selvfølgelig kan det være, at internettet driller lidt, eller der er en kode, der skal tastes, men i det store hele er de selvkørende, og jeg kan i hvert fald have formiddagen som en god fokuseret arbejdstid, lyder det fra Jannie Grandt, der arbejder i administrationen hos Envases (Glud og Marstrand) i Løsning.

Jannie Grandt har været hjemsendt fra sit arbejde siden september, og de seneste uger har børnene stort set uden hjælp klaret hjemmeskoleundervisningen fra deres værelser. I mellemtiden er den engelske springerspaniel Arne på nu tre måneder flyttet ind hos familien. Foto: Morten Pape

Hun tager flere positive ting med sig fra coronanedlukningen.

- Nedlukningen betyder, at vi kan følge mere med i børnenes skolegang, men den vigtigste erfaring for os er den ro, det har givet hele familien, at vi ikke skal blæse ud af døren om morgenen og af sted igen til en masse forskellige fritidsaktiviteter om eftermiddagen.

- Førhen kollapsede vi nærmest, når der endelige var ferie, men efter så lang tids nedlukning er ro blevet en grundform i familien, som jeg håber, vi formår at tage med ud på den anden side i stedet for bare at vende tilbage i hamsterhjulet, lyder det fra Jannie Grandt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tørring Folkeblad

Ugens Politirapport uge 7

Tørring Folkeblad

Ugens Politirapport uge 6

Annonce