Annonce
Ugeavisen Faaborg

Naturen giver operationspatienter ro: Erfaringer fra OUH får plads på særudstilling på Øhavsmuseet

- Resultaterne af vores undersøgelser viser endvidere, at risikovurdering, der medfører moderat til høj risiko for udadreagerende adfærd, er faldet fra 3,5 % til 0,5 %. Dette giver os en forventning om, at interventionen på sigt vil kunne reducere antallet af utilsigtede hændelser relateret til udadreagerende patienter samt optimere arbejdsmiljøet for plejepersonalet på opvågningsafsnittet, lyder det fra afdelingssygeplejerse Britt Darley. Her ses hun sammen med Mette Broch Jacobsen fra Øhavsmuseet. Foto: Ard Jongsma Naturen er også et kulturelement
De gode erfaringer med at bruge naturoplevelser i opvågningen efter operation på Odense Universitetshospital bliver en del af den kommende særudstilling på Øhavsmuseet i Faaborg ’Mærk dig selv’, som sætter fokus på vores relation til naturen.

Faaborg: Siden 2019 har opvågningsafsnittet COPA på Odense Universitetshospital (OUH) anvendt naturoplevelser hos patienter, der vågner efter bedøvelse. Det sker i form af beroligende audiovisuel oplevelse, hvor billeder og beroligende musik med brusende elve, sneklædte bjergtinder og grønne enge forenes.

Præcist det faktum, at mennesker får en mere behagelig opvågning via naturpåvirkninger, bliver nu en del af særudstillingen på Øhavsmuseet.

Naturoplevelserne stimulerer vores sanser og skaber en beroligende stemning. Det bidrager til at minimere den uro og angst, som kan opstå i forbindelse med opvågningen.

Annonce

Afdelingssygeplejerske Britt Darley fortæller:

- Når vi spørger patienterne, så oplever 98 procent interventionen som beroligende og afslappende samt ønsker at få tilbuddet igen, hvis de skulle opereres en anden gang. Både patienterne og personalet oplever, at interventionen har en adspredende og afledende effekt, idet den distraherer fra både stilhed og støj samt afleder fra svære og negative tanker, siger hun i en pressemeddelelse.

Naturen er også et kulturelement

Danskerne er under covid-19 valfartet ud i naturen og gjort brug af den åbenhed og de mange muligheder, som naturen byder på. For mange har det været en oplevelse af at genopdage naturens mange facetter og anvendelsesmuligheder.

Netop viden om naturen, og hvordan vi som mennesker gennem alle tider har brugt naturen, samt hvordan den har påvirket os, bliver nu rammen for en særudstilling på Øhavsmuseet i Faaborg, som åbner d. 18. juni 2021. Her kommer der fokus på fem naturelementer, som giver gæsterne mulighed for at opleve de forskellige påvirkninger og dermed, hvordan responsen på elementerne kan være forskellig.

Det har samtidig skabt grobund for at etablere et samarbejde mellem kulturlivet og sundhedsvæsenet – mellem Øhavsmuseet og OUH. Samarbejdet betyder, at de naturoplevelser, som OUH anvender i dagligdagen, bliver en del af Øhavsmuseets udstilling, så gæsterne kan se og opleve, hvordan anvendelsen kan integreres i forbindelse med indlæggelser på hospitaler.

Naturen ind i opvågningen

Trygfonden har støttet OUH med midler til at afprøve naturoplevelser efter opvågning.

Naturoplevelserne med video og lyd er produceret af MusiCure, www.musicure.dk

Udstillingen ’Mærk dig selv’ på Øhavsmuseet åbner den 18. juni 2021. Udstillingen er støttet af Nordea-Fonden og Kulturministeriet.

- På Øhavsmuseet er det ambitionen at fortælle, hvorfor naturen er vigtig for os mennesker. Gennem udstillingen lader vi gæster mærke naturens påvirkning på egen krop. Det betyder reelt, at hvor OUH bruger naturen i forbindelse med helbredelse, så er Øhavsmuseets ærinde at vise, hvordan naturen gennem alle tider har påvirket os mennesker positivt, uden at det kræver andet end, at vi opholder os i den. Hvis vi lykkes med et budskab om, at det er både spændende og godt for os, at opholde os i naturen, så håber vi, at vores gæster inspireres til at bruge naturen mere, og at de på den vis vil kunne forebygge sygdomme som fx stress. At vi via OUH kan styrke vores viden og indsigt, er en utrolig styrke - og vi håber, at dette er første af flere projekter, hvor kultur og sundhedsvæsen styrker hinanden, siger museumsinspektør Mette B. Jacobsen fra Øhavsmuseet

Annonce

Måske også på det nye OUH

De gode erfaringer med brugen af stemningsskabende videoer og lyd af naturen ved opvågning efter bedøvelse, skaber ringe i vandet. De beroligende audiovisuelle oplevelser med billeder fra naturen og beroligende musik er således også afprøvet i forbindelse med operationer på Fremtidens Operationsstue.

En operationsstue der er lavet som en 1:1 kopi af de kommende fremtidige operationstuer på det nye OUH. Den er dog bygget på nuværende Odense Universitetshospital, som pilotprojekt for at gennemteste konceptet allerede nu. Mange patienter opereres i lokalbedøvelse og er derfor vågne under indgrebet. Her fungerer naturbillederne og lyd, som beroligende og positiv afledning i et ellers højteknologiske miljø. Konceptet overvejes til kommende operationsstuer på det nye OUH, der forventes at stå færdigt til overdragelse i 2023.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Faaborg

Prøv at bygge med de små mursten i Faaborg Miniby

Annonce
Annonce
Ugeavisen Faaborg

Har aldrig været udstillet før: Kom helt tæt på Faaborg Museums ukendte samling

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

De har hele tiden haft Danmarks bedste saunaudsigt: Nu har Faaborg også Nordeuropas flotteste sauna

Ugeavisen Faaborg

Kristines vilde have: Derfor skal du ikke på genbrugspladsen med 'haveaffaldet'

Ugeavisen Faaborg

Nyhed på naturlegepladsen: Nyt klatretårn til børn og barnlige sjæle

Ugeavisen Faaborg

Farverigt jubilæum: Over 500 børn sendte løvetegninger ind til Faaborg Pharma

Ugeavisen Faaborg

Ugens Indspark: Vi kan også lære af skitserne og det uperfekte

Ugeavisen Faaborg

Oplev små og store tog i efterårsferien

Ugeavisen Faaborg

Koncert med englestemmerne fra Fredensborg Slotskirke

Ugeavisen Faaborg

Vandretur fra Trente Mølle

Ugeavisen Faaborg

Ugens klumme om valgslogans: Velfærd til alle - stem på Palle

Ugeavisen Faaborg

Kom til Skydesportens Dag i Horne Skytteforening

Ugeavisen Faaborg

Så er folkemindesamlingens bestyrelse konstitueret

Ugeavisen Faaborg

Fire film hver dag i Helios i hele efterårsferien

Midtfyns Posten

Vampyrer, hekse og zombier i slotsparken: Halloween på Egeskov i efterårsferien

Midtfyns Posten

Odense Politiorkester på Egeskov

Ugeavisen Faaborg

De svinger leen for naturen: Sommerfuglene, insekterne og orkideerne er vilde med det her

Ugeavisen Faaborg

Mennesker og fugle indtager Galleri Korinth

Ugeavisen Faaborg

Vær med til feltformidlernes eksamen ved Dyreborg Strand

Ugeavisen Faaborg

Store emner behandles på minifilmfestival i Helios

Ugeavisen Faaborg

Biblioteket stiller skarpt på cybersikkerhed

Midtfyns Posten

Mindeord: Mette var et gennemført godt menneske

Ugeavisen Faaborg

Klokketårn, kustoder og kærlighed

Annonce