Annonce
Ugeavisen Faaborg

Naturen giver operationspatienter ro: Erfaringer fra OUH får plads på særudstilling på Øhavsmuseet

- Resultaterne af vores undersøgelser viser endvidere, at risikovurdering, der medfører moderat til høj risiko for udadreagerende adfærd, er faldet fra 3,5 % til 0,5 %. Dette giver os en forventning om, at interventionen på sigt vil kunne reducere antallet af utilsigtede hændelser relateret til udadreagerende patienter samt optimere arbejdsmiljøet for plejepersonalet på opvågningsafsnittet, lyder det fra afdelingssygeplejerse Britt Darley. Her ses hun sammen med Mette Broch Jacobsen fra Øhavsmuseet. Foto: Ard Jongsma Naturen er også et kulturelement
De gode erfaringer med at bruge naturoplevelser i opvågningen efter operation på Odense Universitetshospital bliver en del af den kommende særudstilling på Øhavsmuseet i Faaborg ’Mærk dig selv’, som sætter fokus på vores relation til naturen.

Faaborg: Siden 2019 har opvågningsafsnittet COPA på Odense Universitetshospital (OUH) anvendt naturoplevelser hos patienter, der vågner efter bedøvelse. Det sker i form af beroligende audiovisuel oplevelse, hvor billeder og beroligende musik med brusende elve, sneklædte bjergtinder og grønne enge forenes.

Præcist det faktum, at mennesker får en mere behagelig opvågning via naturpåvirkninger, bliver nu en del af særudstillingen på Øhavsmuseet.

Naturoplevelserne stimulerer vores sanser og skaber en beroligende stemning. Det bidrager til at minimere den uro og angst, som kan opstå i forbindelse med opvågningen.

Annonce

Afdelingssygeplejerske Britt Darley fortæller:

- Når vi spørger patienterne, så oplever 98 procent interventionen som beroligende og afslappende samt ønsker at få tilbuddet igen, hvis de skulle opereres en anden gang. Både patienterne og personalet oplever, at interventionen har en adspredende og afledende effekt, idet den distraherer fra både stilhed og støj samt afleder fra svære og negative tanker, siger hun i en pressemeddelelse.

Naturen er også et kulturelement

Danskerne er under covid-19 valfartet ud i naturen og gjort brug af den åbenhed og de mange muligheder, som naturen byder på. For mange har det været en oplevelse af at genopdage naturens mange facetter og anvendelsesmuligheder.

Netop viden om naturen, og hvordan vi som mennesker gennem alle tider har brugt naturen, samt hvordan den har påvirket os, bliver nu rammen for en særudstilling på Øhavsmuseet i Faaborg, som åbner d. 18. juni 2021. Her kommer der fokus på fem naturelementer, som giver gæsterne mulighed for at opleve de forskellige påvirkninger og dermed, hvordan responsen på elementerne kan være forskellig.

Det har samtidig skabt grobund for at etablere et samarbejde mellem kulturlivet og sundhedsvæsenet – mellem Øhavsmuseet og OUH. Samarbejdet betyder, at de naturoplevelser, som OUH anvender i dagligdagen, bliver en del af Øhavsmuseets udstilling, så gæsterne kan se og opleve, hvordan anvendelsen kan integreres i forbindelse med indlæggelser på hospitaler.

Naturen ind i opvågningen

Trygfonden har støttet OUH med midler til at afprøve naturoplevelser efter opvågning.

Naturoplevelserne med video og lyd er produceret af MusiCure, www.musicure.dk

Udstillingen ’Mærk dig selv’ på Øhavsmuseet åbner den 18. juni 2021. Udstillingen er støttet af Nordea-Fonden og Kulturministeriet.

- På Øhavsmuseet er det ambitionen at fortælle, hvorfor naturen er vigtig for os mennesker. Gennem udstillingen lader vi gæster mærke naturens påvirkning på egen krop. Det betyder reelt, at hvor OUH bruger naturen i forbindelse med helbredelse, så er Øhavsmuseets ærinde at vise, hvordan naturen gennem alle tider har påvirket os mennesker positivt, uden at det kræver andet end, at vi opholder os i den. Hvis vi lykkes med et budskab om, at det er både spændende og godt for os, at opholde os i naturen, så håber vi, at vores gæster inspireres til at bruge naturen mere, og at de på den vis vil kunne forebygge sygdomme som fx stress. At vi via OUH kan styrke vores viden og indsigt, er en utrolig styrke - og vi håber, at dette er første af flere projekter, hvor kultur og sundhedsvæsen styrker hinanden, siger museumsinspektør Mette B. Jacobsen fra Øhavsmuseet

Annonce

Måske også på det nye OUH

De gode erfaringer med brugen af stemningsskabende videoer og lyd af naturen ved opvågning efter bedøvelse, skaber ringe i vandet. De beroligende audiovisuelle oplevelser med billeder fra naturen og beroligende musik er således også afprøvet i forbindelse med operationer på Fremtidens Operationsstue.

En operationsstue der er lavet som en 1:1 kopi af de kommende fremtidige operationstuer på det nye OUH. Den er dog bygget på nuværende Odense Universitetshospital, som pilotprojekt for at gennemteste konceptet allerede nu. Mange patienter opereres i lokalbedøvelse og er derfor vågne under indgrebet. Her fungerer naturbillederne og lyd, som beroligende og positiv afledning i et ellers højteknologiske miljø. Konceptet overvejes til kommende operationsstuer på det nye OUH, der forventes at stå færdigt til overdragelse i 2023.

Annonce
Ugeavisen Faaborg

Livsstilsmesse på Boltinggaard Gods

Annonce
Ugeavisen Faaborg

Særudstilling på Faaborg Museum afsluttes med uropførelse af musikværk skrevet af lokale verdensstjerner

Annonce
Ugeavisen Faaborg

Esports-drenge fra Faaborg er blevet pokalmestre

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Trio underholder ved musikforenings 175. generalforsamling

Ugeavisen Faaborg

Lad Frede Damgaard kigge dig dybt i øjnene

Ugeavisen Faaborg

Det gode liv på havnen: Engang sejlede Bent og konen fra Faaborg til Berlin og hjem igen

Ugeavisen Faaborg

Ægtepar satser stort og køber partneren ud: - Vi har satset alt, vi ejer - og lidt til

Ugeavisen Faaborg

Ugens indspark: Forhindrer alliancer og oprustning virkelig krig - og hvad er alternativet?

Ugeavisen Faaborg

Ugens film: Top Gun, Downton Abbey, dansk ungdomsfilm og noget for familierne

Ugeavisen Faaborg

Usædvanligt jubilæum: Efter 70 år mødes efterskoleelever stadig

Ugeavisen Faaborg

Ugens klumme: Det kommende år bliver et fantastisk godt festivalår

Ugeavisen Faaborg

Så er der atter liv i Den Gamle Gaard

Ugeavisen Faaborg

Spændende biler på Sydfyn til Kr. Himmelfart

Ugeavisen Faaborg

Se efter de blå mærker: Så høj bliver stormflodsmuren i Faaborg

Ugeavisen Faaborg

Anette Agersnap var den første kvindelige præst i syren-sogn: Jeg er taknemmelig over alle de livshistorier, jeg har været vidne til

Annonce