Denne artikel er sponsoreret af coloplast.dk
Hvis du – eller en af dine pårørende – skal have anlagt en stomi, spekulerer du måske på, hvad en stomi egentlig er. Det er helt naturligt at have spørgsmål og bekymringer omkring, hvad en stomi indebærer, og hvordan det vil påvirke ens hverdag.
Her er det vigtigt at understrege, at langt de fleste mennesker med stomi kan leve et helt almindeligt og aktivt liv med plads til både arbejde, sport og sociale sammenkomster. Hele formålet med en stomi er nemlig at øge livskvaliteten og fjerne eller udbedre de gener, der ligger til grund for beslutningen om en stomi.
Hvad er årsagerne til, at man får anlagt en stomi?
En stomi er, kort fortalt, en kunstig åbning i bugvæggen på maven, hvor tarmen er ført ud og syet fast på maven. Dermed vil afføringen eller urinen komme ud i en stomipose, der sættes fast på maven. En stomi kan være midlertidig eller permanent, og man skelner overordnet set mellem tre typer af stomi:
- Kolostomi, der dannes af tyktarmen
- Ileostomi, der dannes af tyndtarmen
- Urostomi, der dannes af urinlederen.
Årsagerne til, at man vælger at anlægge en stomi varierer. Nogle af de mest almindelige årsager omfatter bl.a. kræft i tarmen eller blæren samt inflammatoriske tarmsygdomme som Crohns sygdom eller colitis ulcerosa.
Hvis andre behandlingsmuligheder, f.eks. livsstilsændringer eller medicin, ikke er tilstrækkeligt til at helbrede sygdommen eller lindre symptomerne, vil en stomi ofte komme på tale.
Fælles for alle årsager er dermed, at den bagvedliggende sygdom har medført så store konsekvenser for helbredet og livskvaliteten, at en stomi vurderes som den bedste løsning.
Så selvom mange bliver nervøse og bekymrede ved udsigten til et liv med stomi, er det ofte en løsning, der på sigt ender med at give dem friheden tilbage, så de kan vende tilbage til det liv, de havde før deres sygdom.
Opnå en tryg hverdag med de rette produkter til din stomi
De fleste stomibrugere oplever, at deres stomi giver dem mulighed for at leve livet, som de ønsker det – uden at være begrænset af deres blære- eller tarmproblemer.
Men det er klart, at en stomi kræver tilvænning, og det tager tid at blive fortrolig med poseskift og pleje af din stomi. Heldigvis bliver det hele nemmere med tiden, efterhånden som du får opbygget nye rutiner og får mere erfaring og føling med din stomi.
I den forbindelse er det vigtigt at vælge de rette stomiprodukter, der passer til dine individuelle behov. De rette produkter spiller nemlig en afgørende rolle, når det kommer til komfort og tryghed. Især frygten for lækage er noget, der fylder meget hos mange stomibrugere. Men ved at vælge stomiprodukter, der passer til netop din stomitype, opnår du optimal beskyttelse, så du kan føle dig mere sikker i hverdagen.
I dag findes der mange typer af stomiprodukter på markedet, der kan give dig den ekstra sikkerhed. Du kan bl.a. få stomiposer, der er specielt designet til at give ekstra diskretion og tryghed, f.eks. ved hjælp kulfiltre, der neutraliserer lugt, samt tilbehørsprodukter som kantsikring og tætningsringe, der giver ekstra beskyttelse mod lækage.
Døjer du med hudproblemer, findes der også klæbere i hudvenligt materiale og plejeprodukter som barrierecreme og hudbeskyttelsesplader, der reducerer hudirritation. Ved at vælge de rette stomiprodukter, der passer til din stomitype og individuelle behov, er det dermed muligt at opnå en tryg og bekymringsfri hverdag som stomibruger.
Få ekstra støtte til hverdagen med stomi med Coloplast Care
Det kan være til stor gavn at dele sine tanker og bekymringer med andre. Hvis du har behov for mere viden, rådgivning eller støtte til livet med stomi, kan du melde dig ind i Coloplast Care.
Coloplast Care er et ekstra støttetilbud til dig med stomi, hvor du kan få gode råd og inspiration til at håndtere din hverdag med stomi. Samtidig har du mulighed for at bestille gratis vareprøver på stomiposer og tilbehør, så du kan finde frem til de stomiprodukter, der passer bedst til dine individuelle behov og præferencer.
Du kan også kontakte Coloplasts sygeplejersker, som kan besvare spørgsmål og give støtte og vejledning over telefonen, når du har brug for det. Sygeplejerskerne har stor erfaring med stomibrugere, og de har naturligvis tavshedspligt, så du kan føle dig tryg ved at dele dine spørgsmål og bekymringer med dem.
Denne tekst indeholder sponsoreret indhold
Om Annoncørbetalt indhold
Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem JFMs kommercielle afdelinger og en annoncør.
JFMs uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på JFMs nyhedssites.
Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.
Annoncørbetalt indhold skal leve op til JFMs nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.
Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens navn for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt.