Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Lær de fem kærlighedssprog flydende

Sexolog og parterapeut Nanna Munch fra Lunde er klummeskribent i UgeAvisen Nordfyn. Derudover driver hun sin egen klinik i Odense N.

I et parforhold agerer vi ofte ud fra, hvad vi selv kan lide. Det, som jeg kan lide, kan du sikkert også lide. Desværre er det bare ikke så simpelt.

I hverdagen kan vi gå rundt og gøre alverdens ting for dem, vi holder af, men de giver bare ikke nødvendigvis den respons, vi forventer.

Når jeg for eksempel har lyst til at vise, at jeg elsker min mand, har jeg en tendens til at købe noget til ham. Jeg glæder mig til at give ham det og kan næsten ikke vente, til han åbner gaven. Dog sker der noget lidt andet, når jeg kommer hjem.

Annonce

Min mand åbner gaven og siger mange tak. Så står jeg der halvt måbende og forstår ingenting. Hvor er den begejstring, jeg regnede med ville ske? Hvorfor kaster han sig ikke i mine arme og kysser mig, som han aldrig har kysset mig før?

Det skal jeg fortælle dig. Det handler ikke om, at min mand ikke respekterer mig, ikke elsker mig eller det, jeg gør for ham. Det handler simpelthen om, at vi ikke taler samme kærlighedssprog.

Men når jeg derimod gør noget for ham, som er uventet, så får jeg den regn af kys, jeg troede, der kom ved den gave, jeg købte til ham. Du kan måske genkende det fra dit eget parforhold?

Når vi er i et forhold, hvor vi lærer at tale hinandens kærlighedssprog, vil forholdet i større grad blive fyldt af overbærenhed, kærlighed og en masse ”pyt”.

Når vores kærlighedsbeholder er fyldt, har vi meget nemmere ved at overse små ting, der ellers kan gå os på. Vi er villige til at gå længere for vores partner, og vi føler os elsket og værdsat helt til det inderste.

Kærlighedssproget kan man dele op i fem forskellige sprog: Tjenester, anerkendelser af ord, gaver, tid sammen og berøring.

De fem kærlighedssprog er udarbejdet af Gary Chapman. Det er normalt at føle kærlighed ved dem alle, men der er som regel nogle sprog, der bare fylder mere end andre.

I dag vil jeg ikke gå i dybden med hvert sprog. Jeg vil først gøre jer bevidste om, hvordan og hvornår I føler jer elsket.

Men hvordan finder man lige sin partners sprog? Eller gør sin partner klar over, hvad der får ens eget kærlighedsbæger fyldt?

Sæt jer ned, og afslut denne sætning: Jeg føler mig elsket, når du…

De kommende øvelser kommer fra Gary Chapmans bog ” De fem kærlighedssprog”. I denne øvelse kan der komme ting frem, din partner måske tager for givet, eller måske er der ting, din partner slet ikke er klar over, betyder så meget for dig. Og omvendt. Ofte er det de (tilsyneladende) små ting, der har stor betydning.

Denne øvelse giver dig en vejledning i, hvordan du kan fylde din partners kærlighedsbæger år efter år. Hvis I altså lytter til hinanden og prøver at opfylde dem.

Når I laver denne øvelse, er det vigtigt, du ikke hører kritik, men lytter til, hvad du kan gøre for, at din partner kan mærke, du elsker ham/hende. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Som en udvidelse af den øvelse, kan I skrive alle de ting ned i detalje, der gør, at I føler jer elsket, for eksempel: Jeg bliver glad, når du kysser mig om morgenen.

Denne liste giver I til hinanden. Du skal nu kigge listen igennem. Sæt et kryds ved dem, du ved, du sagtens kan opfylde. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Er der noget, du er i tvivl om, du kan opfylde, så stil dig selv spørgsmålet: "Hvad skal der til, før jeg kan opfylde dette behov for min partner?"

Ved denne øvelse bliver du bevidst om at få din partner til at føle sig elsket.

Når kærlighedsbægrene er fyldte, vil der være energi og overskud til grin, lyst og glæde.

Dette er en begyndelse til at få kærligheden til at flyde imellem jer som par. De næste uger vil jeg gå i dybden med, hvordan du finder frem til det præcise sprog. Så du kan blive en ørn til at tale alle fem sprog.

Kunne du tænke dig, at jeg besvarer netop dit spørgsmål eller tager fat i et bestemt emne? Kontakt mig da anonymt via min hjemmeside www.nannamunch.dk.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Nordfyn

To små landsbyer har fundet stor opskrift på fællesskab og bæredygtighed

Annonce
Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Gratis aftensmad og generalforsamling i Hårslev

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Nordfyn

Ind i naturen: Dådyr på afveje

Ugeavisen Nordfyn

Danmarks bedste portrætmaler får fast galleri i Bogense

Ugeavisen Nordfyn

Flensborg kommer til Nordfyn: Sønderjyderne i Morud inviterer til foredrag om byen lige over grænsen

Ugeavisen Nordfyn

Rekordår: Når jorden skælver og himlen bliver sort rimer traktortræk på folkefest

Ugeavisen Nordfyn

Sjællandske Spiderman sparer Bogense Kirke for mange tusinde kroner

Ugeavisen Nordfyn

Vildeste maskiner: Særslev går traktor-jubilæums-amok

Ugeavisen Nordfyn

Håndværk og skallesmæk: Vikingerne slår lejr ved Glavendrup

Ugeavisen Nordfyn

Morud skyder traditionsrig byfest i gang: - Det er i hvert fald ikke velvilje, der mangler

Ugeavisen Nordfyn

Lær de fem kærlighedssprog flydende

Ugeavisen Nordfyn

Hædret på havnen: Henning fik en havfrue for sin indsats

Ugeavisen Nordfyn

Kulturposten er klar med masser af tilbud

Ugeavisen Nordfyn

Svær stafet: Gennemblødt start blev til pæn succes

Ugeavisen Nordfyn

Pedalkraft over polarcirklen: Gamle spejderkammerater sætter kurs mod Nordkap

Ugeavisen Nordfyn

Unge kvinder kommer gamle mænd til undsætning

Ugeavisen Nordfyn

Fest i Skamby: Kopibands er lig med ægte festivalstemning

Ugeavisen Nordfyn

Væv'li profil: Mudderpøl er blevet lækkert bytorv med kunst

Ugeavisen Nordfyn

Har du en idé til en ny sti i kommunen? Ny digital løsning til indsamling af stiønsker

Ugeavisen Nordfyn

Helt ny serie: Danmarks bedste portrætmaler udstiller i Galleri Huset Knægt

Ugeavisen Nordfyn

Nu kan man officielt følge den nye del af den nordfynske kyststi fra Skåstrup til Bogense

Ugeavisen Nordfyn

Højt niveau: Internationale topmusikere i Bogense Kirke

Ugeavisen Nordfyn

Her er vinderne: Mere end 700 ballonbilleder

Annonce