Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Lær de fem kærlighedssprog flydende

Sexolog og parterapeut Nanna Munch fra Lunde er klummeskribent i UgeAvisen Nordfyn. Derudover driver hun sin egen klinik i Odense N.

I et parforhold agerer vi ofte ud fra, hvad vi selv kan lide. Det, som jeg kan lide, kan du sikkert også lide. Desværre er det bare ikke så simpelt.

I hverdagen kan vi gå rundt og gøre alverdens ting for dem, vi holder af, men de giver bare ikke nødvendigvis den respons, vi forventer.

Når jeg for eksempel har lyst til at vise, at jeg elsker min mand, har jeg en tendens til at købe noget til ham. Jeg glæder mig til at give ham det og kan næsten ikke vente, til han åbner gaven. Dog sker der noget lidt andet, når jeg kommer hjem.

Annonce

Min mand åbner gaven og siger mange tak. Så står jeg der halvt måbende og forstår ingenting. Hvor er den begejstring, jeg regnede med ville ske? Hvorfor kaster han sig ikke i mine arme og kysser mig, som han aldrig har kysset mig før?

Det skal jeg fortælle dig. Det handler ikke om, at min mand ikke respekterer mig, ikke elsker mig eller det, jeg gør for ham. Det handler simpelthen om, at vi ikke taler samme kærlighedssprog.

Men når jeg derimod gør noget for ham, som er uventet, så får jeg den regn af kys, jeg troede, der kom ved den gave, jeg købte til ham. Du kan måske genkende det fra dit eget parforhold?

Når vi er i et forhold, hvor vi lærer at tale hinandens kærlighedssprog, vil forholdet i større grad blive fyldt af overbærenhed, kærlighed og en masse ”pyt”.

Når vores kærlighedsbeholder er fyldt, har vi meget nemmere ved at overse små ting, der ellers kan gå os på. Vi er villige til at gå længere for vores partner, og vi føler os elsket og værdsat helt til det inderste.

Kærlighedssproget kan man dele op i fem forskellige sprog: Tjenester, anerkendelser af ord, gaver, tid sammen og berøring.

De fem kærlighedssprog er udarbejdet af Gary Chapman. Det er normalt at føle kærlighed ved dem alle, men der er som regel nogle sprog, der bare fylder mere end andre.

I dag vil jeg ikke gå i dybden med hvert sprog. Jeg vil først gøre jer bevidste om, hvordan og hvornår I føler jer elsket.

Men hvordan finder man lige sin partners sprog? Eller gør sin partner klar over, hvad der får ens eget kærlighedsbæger fyldt?

Sæt jer ned, og afslut denne sætning: Jeg føler mig elsket, når du…

De kommende øvelser kommer fra Gary Chapmans bog ” De fem kærlighedssprog”. I denne øvelse kan der komme ting frem, din partner måske tager for givet, eller måske er der ting, din partner slet ikke er klar over, betyder så meget for dig. Og omvendt. Ofte er det de (tilsyneladende) små ting, der har stor betydning.

Denne øvelse giver dig en vejledning i, hvordan du kan fylde din partners kærlighedsbæger år efter år. Hvis I altså lytter til hinanden og prøver at opfylde dem.

Når I laver denne øvelse, er det vigtigt, du ikke hører kritik, men lytter til, hvad du kan gøre for, at din partner kan mærke, du elsker ham/hende. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Som en udvidelse af den øvelse, kan I skrive alle de ting ned i detalje, der gør, at I føler jer elsket, for eksempel: Jeg bliver glad, når du kysser mig om morgenen.

Denne liste giver I til hinanden. Du skal nu kigge listen igennem. Sæt et kryds ved dem, du ved, du sagtens kan opfylde. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Er der noget, du er i tvivl om, du kan opfylde, så stil dig selv spørgsmålet: "Hvad skal der til, før jeg kan opfylde dette behov for min partner?"

Ved denne øvelse bliver du bevidst om at få din partner til at føle sig elsket.

Når kærlighedsbægrene er fyldte, vil der være energi og overskud til grin, lyst og glæde.

Dette er en begyndelse til at få kærligheden til at flyde imellem jer som par. De næste uger vil jeg gå i dybden med, hvordan du finder frem til det præcise sprog. Så du kan blive en ørn til at tale alle fem sprog.

Kunne du tænke dig, at jeg besvarer netop dit spørgsmål eller tager fat i et bestemt emne? Kontakt mig da anonymt via min hjemmeside www.nannamunch.dk.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Biblioteket anbefaler: De bedste gaver kan ikke pakkes ind

Annonce
Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Non-profit julehygge i Fiskehuset: - Vores tanke var, at man lige skruer ned for tiden og bare er sammen

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Nordfyn

Efterlyst i avisen: Nu er kidnappet sauna kommet hjem igen

Ugeavisen Nordfyn

Nordfyn tændte 1000 julelys

Ugeavisen Nordfyn

Uhyggelig udvikling: I Hårslev fylder badmintonklubben 80 år - men uden de unge

Ugeavisen Nordfyn

Grimme ansigter og en ristet med det hele: Mød kendt satiretegner hos boghandleren

Ugeavisen Nordfyn

Nordfynsk kultur til jubilæum

Ugeavisen Nordfyn

Danser på TikTok: Søstre har givet tøjbutikken en foryngelseskur og satser på nethandel og sociale medier

Ugeavisen Nordfyn

Vind billetter til Danmarks største loppe- og stumpemarked

Ugeavisen Nordfyn

Kandidaten: Bill er så glad for sin cykel

Ugeavisen Nordfyn

Nye ejere puster frisk liv i Fredskoven

Ugeavisen Nordfyn

Eksportsucces: Nu sender Per julehjerter til hele landet

Ugeavisen Nordfyn

Intensiv jagt på dådyr: Ny fredningsafgørelse åbner for jagt på Dræet og Æbelø Holm

Ugeavisen Nordfyn

Sælsomt syn i marinaen

Ugeavisen Nordfyn

Skulle bare købe en kommode: Nu har Ken været i butikken i 25 år

Ugeavisen Nordfyn

Nordfyn halter efter med gode idéer: LAG-midler lukker i 2022 med ekstra penge i den sidste pulje

Ugeavisen Nordfyn

Når ét græskar ikke er nok: Gyldensteen Gods pynter hele Djurs Sommerland op

Ugeavisen Nordfyn

Forsamlingshuset bød på middag og musik

Ugeavisen Nordfyn

Kendt revy med flere nye kræfter

Ugeavisen Nordfyn

Coronaen gavnede fællessangen: 40 fine år med fælles stemme

Ugeavisen Nordfyn

Efterskoleelever løb over 6000 kilometer på 12 timer: - Stemningen var fandeme fed

Ugeavisen Nordfyn

Veflinge lagde for med første vælgermøde: Sosu'er, skoler og cykelstier var i fokus

Ugeavisen Nordfyn

Usædvanligt frækt: Tricktyve forsvandt med splinterny gravemaskine til kvart million

Annonce