Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Sexolog: Når Fru Aldrig og Hr. Altid banker på

pædagog, sexolog og parterapeut Nanna Munch. Klummeskribent ugeavisen Nordfyn.

Fru Aldrig og Hr. Altid er tvillinger. Dette tvillingepar forlader sjældent hinandens side.

De to er de største sabotører, der kan få en og anden til at føle sig som et rigtig dårligt og mindreværdigt menneske.

For at forstå, hvorfor det er gæster, du ikke ønsker til middag, vil jeg præsentere dem.

Annonce

Hvem er denne Fru Aldrig?

Fru Aldrig står ofte med armene over kors, ansigtet i sky og munden spids.

Hun fornægter alt. Hun har tendens til at blive frygtelig fornærmet.

Hun bruger ofte fraser som: Du gør aldrig noget. Du er aldrig glad. Du er der aldrig for mig. Du laver aldrig noget… aldrig, aldrig og atter aldrig.

Du sidder måske nu og nikker genkendende til Fru Aldrig og hendes besøg. Hvis du genkender hende, kender du helt sikkert også hendes tvilling Hr. Altid.

Hr. Altid står med sin lange finger og peger stift.

Han påpeger alt det, som er i vejen. Altid. Han læner sig ofte frem og kommer helt tæt på.

Hans øjne er klemt sammen og munden stram. Han har altid ret, og siger du imod, skal han nok finde et nyt argument for, hvorfor han altid har ret.

Imens han peger, kan du høre ham sige: Det er altid mig, der laver alting. Det er altid mig, der laver mad. Du råber altid. Du laver altid en scene.

Igen det samme mønster som hans tvilling. Kan du genkende ham?

Hvor vil jeg hen med disse to personer? Det er ikke blot personer, du måske kan genkende i andre. Det er lige så vel nogle, vi selv bliver, hvis vi ikke er opmærksomme.

Inviterer du dem ind, vil de lynhurtigt føle sig hjemme. De går i køleskabet og sover i din seng. Inden du får set dig om, står du med armene over kors og beskylder din partner for aldrig at gøre sig umage. Fingeren sniger sig frem, du peger vredt og siger: Jeg er der ALTID for dig, og du er der ALDRIG for mig.


Inviterer du dem ind, vil de lynhurtigt føle sig hjemme. De går i køleskabet og sover i din seng. Inden du får set dig om, står du med armene over kors og beskylder din partner for aldrig at gøre sig umage. Fingeren sniger sig frem, du peger vredt og siger: Jeg er der ALTID for dig, og du er der ALDRIG for mig.


Havde du lukket døren igen, da de bankede på, ville situationen have været en anden, og samtalen havde f.eks. lydt: Skat, jeg føler, vi glider fra hinanden. Jeg savner dengang, vi huskede at være kærester.

Når vi unuanceret beskylder hinanden for alt, når vi gør verden sort og hvid, god og ond, går det ofte galt. De frustrationer, der bunder i indeklemte følelser og komplekse problemstillinger, vil ikke blive set. Fokusset bliver at vinde kampen om, hvem der altid gør det ene og aldrig gør det andet.

Heldigvis er det noget at gøre. Bliver du opmærksom på dine uønskede gæster, kan du hurtigt smide dem ud. Det lyder måske fjollet, men når du bliver klar over, hvad der sker, kan du italesætte dem i dit forhold eller blot til dig selv.

Eksempelvis: Bølgerne går højt derhjemme, og inden du når at opdage det, får du sagt: Det er altid mig, der gør alting herhjemme. Når du hører dig selv sige det, så prøv at afsløre og italesæt den ubudne gæst: Ups, undskyld skat, det var vist lige Hr. Altid, der overtog samtalen. Det, jeg egentlig ville sige, var: Skat, jeg har brug for, vi taler om arbejdsfordelingen herhjemme.

Giver vi problemet en persona, kan det gøre det meget nemmere at tale om det, der saboterer kommunikationen. Så giv gerne Hr. Altid og Fru Aldrig nye familiemedlemmer. Sæt dig ned, og tænk over, hvorfor dine skænderier ikke ender positivt.

Du får måske besøg af Råberen eller Overfortolkeren?

Nanna Munch

Nanna Munch er pædagog, sexolog og parterapeut. Hende kan du stifte bekendtskab med her i UgeAvisen Nordfyn, hvor hun med jævne mellemrum vil dele ud af sine erfaringer via sin klumme og brevkasse.

Sammen med sin kæreste og to små børn, flyttede Nanna Munch til Lunde for et år siden.

- Jeg har altid været et fordomsfrit og åbent væsen. Det har givet mig en god erfaring og indsigt i mange mennesketyper og samfundslag. Jeg har en stor interesse i, hvordan vi som mennesker bedst kan passe på hinanden og os selv, og hvordan vi kan blive mest muligt lykkelige. Jeg har taget uddannelserne pædagog, sexolog og parterapeut for at kunne bidrage med professionelle redskaber og indsigter, fortæller hun.

I hendes virke har hun særligt fokus på at arbejde med kommunikation mennesker imellem og læren om at mærke og lytte til sig selv.

Nanna Munch er af den overbevisning, at seksuel dannelse og kommunikation mellem mennesker skal læres igennem hele livet. Derfor er det aldrig for sent eller forkert at stille sig nysgerrig og søge hjælp og viden.


Det vigtige er løbende at være opmærksom på, hvem der banker på. Luk kun dem ind, der er konstruktive og kan hjælpe. De. der laver ballade og sviner, viser du pænt døren – og skruer op for tv’et, hvis de banker på igen.

PS: Der er ingen særlig grund til, at Fru Aldrig er en kvinde, og Hr. Altid er en mand. Det kan naturligvis lige så godt være omvendt. Det er blot retoriske figurer.

Kunne du tænke dig, at jeg besvarer netop dit spørgsmål eller tager fat i et bestemt emne, så kontakt mig anonymt via min hjemmeside www.nannamunch.dk

Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Bygma Otterup afholdt Store Markedsdag for 20. år i træk

Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Umuligt at nå det hele: Sarah og Allan satser 100 procent på webshop og familietid

Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Her kan du bade til sommer: Seks strande kan i år hejse det blå flag

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Nordfyn

Troels Olsen bliver ny uddeler i SuperBrugsen Søndersø

Ugeavisen Nordfyn

Efter lang tids planlægning: Nyt børnehus skal stå klar i 2023

Ugeavisen Nordfyn

Oksana flygtede med sin mor og 2-årige datter i propfyldt tog: Nu har hun fået arbejde og håb for fremtiden

Ugeavisen Nordfyn

Foredrag om Melby Kirkes klokker

Ugeavisen Nordfyn

Oplev solnedgangen til havs, når Castor kaster anker ved Æbelø

Ugeavisen Nordfyn

Guidet vandretur Bogense - Fogense - Hugget

Ugeavisen Nordfyn

Alder er en trinvis befrielse

Annonce