Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Sexolog: Når frygten for sex ødelægger intimiteten

Pædagog samt kommende sexolog og parterapeut, Nanna Munch. Der er klummeskribent ugeavisen Nordfyn.

Du kan mærke, at lysten til sex ikke er der.

Du ved måske ikke, hvorfor den er forsvundet. Du føler, du svigter din partner. Du kan se din elskede komme imod dig, og mest af alt vil du kaste dig i de trygge arme og forsvinde i en sky af kys. Men idet armene kommer imod dig, undviger du med en sætning a la: ”Jeg skal lige ordne vasketøjet”.

Du kan se skuffelse i de øjne, du elsker så højt. Men du føler, at skuffelsen ved, at du ikke kan give det, der ønskes, vil føles endnu tungere.

Annonce

Du begynder at gå tidligere i seng. Du finder på undskyldninger for, hvorfor I ikke kan ligge og kysse lidt. ”Nej, skat. Jeg vil gerne lige læse denne bog færdig”, ”ikke i aften, skat, jeg skal tidligt op”, eller ”uhh, hvor har jeg ondt i hovedet i dag”.


Du begynder at gå tidligere i seng. Du finder på undskyldninger for, hvorfor I ikke kan ligge og kysse lidt. ”Nej, skat. Jeg vil gerne lige læse denne bog færdig”, ”ikke i aften, skat, jeg skal tidligt op”, eller ”uhh, hvor har jeg ondt i hovedet i dag”.

Nanna Munch


Efter lidt tid prøver din elskede ikke mere. Den, der før rakte ud efter dig, sætter sig nu blot i sofaen. Du har ikke mere brug for dit faste repertoire af indøvede sætninger. I stedet møder du nu en ryg i sengen, derefter en sagte stemme, der siger godnat, skat, og lyset slukkes.

Det var den dag.

Det sker ofte i parforhold, at den ene mister lysten. Af en eller anden grund. Ofte begynder vi at bebrejde os selv. Ofte gør vi meget for ikke at give falske forhåbninger til den, vi elsker.

Ofte er vi slet ikke klar over, at det er det, der sker. Vi stopper med at kysse og kramme vores partner. Vi prøver at undgå alt det, der kan give det mindste hint til, at der skal være sex.

Den anden part vil føle sig glemt og overset. Partneren prøver gentagne gange at tage initiativet, men krammene og intimiteten bliver afvist igen og igen uden forklaring. Til sidst giver partneren op og stopper. Da det kun er et vist antal afvisninger, vi kan klare at få.

Nu sidder vi så i hver vores redningsbåd og prøver at overleve. Vi kan blot se, hvordan vi driver længere og længere væk fra hinanden. Ingen sender nødblus afsted eller er klar over, hvordan vi endte her.

Denne negative spiral er desværre helt normal. Jeg har mødt mange par, der er kommet ud på dybt vand og har haft brug for lidt hjælp til at komme på sikker grund igen.

Så det aktuelle spørgsmål er, hvordan favner vi hinanden igen?

Det første trin er, at nødblusset skal sendes afsted. Vi bliver nødt til at fortælle vores elskede, hvad vi føler, og hvorfor vi gør, som vi gør. Tag springet ud af båden, og hav modet til at lande i dybt vand. Vi skal svømme imod hinanden og fortælle grunden til, at vi tager afstand. Fortæl fx, at du ikke vil afvise din partner. Fortæl fx, at din lyst er forsvundet, og du ikke vil føle dig presset til sex.

Det vigtige er, at I sammen husker, at intimitet ikke kun er opfundet som et pejlemærke til sex i soveværelset. Kys, kram og berøring er med til at skabe og bibeholde kærligheden imellem jer. Over alt.

Finder I intimiteten i jeres hverdag, vil jeres kærlighed stå stærkt. Lysten vil måske bruse op igen blot ved et nyt fokus på intimiteten.

Lyst og manglende lyst er naturligvis et kæmpe kapitel, og bare rolig, det skal jeg nok skrive meget mere om i de kommende klummer.

Men genkender du dig selv i den onde cirkel? Er du ved at flyde længere og længere væk fra den, du elsker, selv om det er det sidste, du ønsker? Så lov mig, at du passer på dig selv og åbner op for denne vigtige samtale. Så kan du redde din partner, eventuelle børn, dig selv og jeres vidunderlige kærlighed.

Sidder du som single eller par og har ondt i kærlighedslivet og/eller sexlivet? Ønsker du en udvikling af jer som par eller blot dig selv?

Skriv ind til mig anonymt via min hjemmeside www.nannamunch.dk og jeg vil besvare netop dit spørgsmål.

Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Bygma Otterup afholdt Store Markedsdag for 20. år i træk

Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Umuligt at nå det hele: Sarah og Allan satser 100 procent på webshop og familietid

Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Her kan du bade til sommer: Seks strande kan i år hejse det blå flag

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Nordfyn

Troels Olsen bliver ny uddeler i SuperBrugsen Søndersø

Ugeavisen Nordfyn

Efter lang tids planlægning: Nyt børnehus skal stå klar i 2023

Ugeavisen Nordfyn

Oksana flygtede med sin mor og 2-årige datter i propfyldt tog: Nu har hun fået arbejde og håb for fremtiden

Ugeavisen Nordfyn

Foredrag om Melby Kirkes klokker

Ugeavisen Nordfyn

Oplev solnedgangen til havs, når Castor kaster anker ved Æbelø

Ugeavisen Nordfyn

Guidet vandretur Bogense - Fogense - Hugget

Ugeavisen Nordfyn

Alder er en trinvis befrielse

Annonce