Annonce
Ugeavisen Øboen

Elforsyning skal blive på langelandske hænder: - Vi skal gøre tingene billigere, nemmere og bedre

Formanden for Fonden Langelands Elforsyning, Torben Tørnqvist (tv), og midlertidig direktør i elforsyningen Lars Birk Rasmussen har kørt et tæt parløb se seneste mange måneder. Nu håber de, at det parløb kan fortsætte. Foto: Catrine Madelaire
En enig bestyrelse står bag beslutningen om at droppe salget af Langelands Elforsyning og i stedet lade koncernen blive på langelandske hænder. Bestyrelsen håber på et administrativt samarbejde med Langeland Forsyning.

Langeland: Efter et mildest talt tumultarisk forår med aftale om at sælge, en heftig debat og derefter en del måneder med analysearbejde er det nu en enig bestyrelse i Fonden Langelands Elforsyning, der har besluttet, at koncernen skal drives videre på langelandske hænder.

Det fortæller en glad og tilfreds formand.

- Det er en lettet bestyrelse. Det er syv måneder siden, vi stoppede forhandlingerne med Energi Fyn, så det er lang tid, men vi ville vende hver en sten, så vi ved, at beslutningsgrundlaget er det rigtige. Det er en fuldstændig enig bestyrelse, der har truffet beslutningen, siger Torben Tørnqvist.

Annonce

Ved siden af ham sidder Lars Birk Rasmussen, der er direktør i Langeland Forsyning og siden foråret har været indsat som midlertidig direktør i elforsyningen, efter daværende direktør Kim Henning Hansen i marts stoppede med øjeblikkelig virkning sammen med daværende bestyrelsesformand Thomas Elnegaard.

Der er en god grund til, at Lars Birk Rasmussen er med for at fortælle om beslutningen og elforsyningens fremtid. Han er manden bag meget af det analysearbejde, der de seneste syv måneder er foretaget for at vurdere elforsyningens fremtid - han har været en uvurderlig hjælp, understreger Torben Tørnqvist. Og desuden ligger det i kortene, at Lars Birk Rasmussen skal være direktør i elforsyningen. For bestyrelsen har besluttet at søge et samarbejde om administration og drift med Langeland Forsyning.

- Det er også en enig bestyrelse, der vil søge om at samarbejde med Langeland Forsyning. Og vi er så heldige, at vi ikke har nogen direktør, siger Torben Tørnqvist og skeler til Lars Birk Rasmussen, der understreger, at der ikke er taget nogle beslutninger endnu.

- Først skal bestyrelsen ansøge om et samarbejde. Så skal der være en dialog med bestyrelsen i Langeland Forsyning. Hvis de siger nej, så er den ikke længere, men hvis de siger ja, skal Langeland Kommune - der ejer Langeland Forsyning – også behandle forespørgslen på behørig vis, inden der kan nikkes endeligt ja. Så der er en rækkefølge i det her, siger han.

Ingen fyringer

Gevinsten ved at slå administrationen sammen og samarbejde om driften er at blive mere effektive. Begge understreger, at der ikke bliver tale om fyringer, hvis ønsket om at samarbejde går igennem.

- Det handler om, at vi gerne vil gøre tingene på en billigere, nemmere og bedre måde, siger Torben Tørnqvist.

Planen er, at det, der hentes på en billigere og mere effektiv administration, skal bruges på fremtiden.

- Hvis vi skal være her som elselskab på den lange bane, så skal vi være mere synlige primært på de kommercielle aktiviteter, så vi kan fastholde de kunder, vi har, og så vi kan få nye kunder. Vi skal have nye produkter på banen som ladestandere og ladebokse, så der bliver masser af nye opgaver. Ved at rationalisere frigiver vi nogle kræfter til at løse de nye opgaver, og dermed kan vi fastholde vores medarbejdere, siger Torben Tørnqvist.

Annonce

Der skal ændringer til

I månederne med analysearbejde har den største udfordring været virksomheden Veksel A/S, der ejer, driver og vedligeholder elnettet. Spørgsmålet har været, om selskabet kan overleve, men det er nu blevet afklaret.

- Bag beslutningen ligger der beregninger, fremtidsprognoser og en vished om, at det er fuldt forsvarligt at drive foretagendet videre, siger Torben Tørnqvist.

I selskabet Østrøm, der sælger strøm og har 80 procent af langelænderne som kunder, har det heller set for godt ud.

- Vi har solgt strømmen med et tab, siger Torben Tørnqvist.

Også her skal tingene køres smartere i fremtiden. Elforsyningen skal blandt andet købe bedre ind, som Lars Birk Rasmussen formulerer det. Og så kan det være, at elforsyningen vælger at ty til en mindre afgift til kunderne for at bringe selskabet i økonomisk balance.

Sagen kort

I januar meldte Fonden Langelands Elforsyning ud, at der var indgået en hensigtserklæring om, at Energi Fyn skulle købe elforsyningen og andre aktiver i Fonden Langelands Elforsyning.

Meldingen mødte massiv kritik. I februar trak Thomas Elnegaard sig som bestyrelsesformand for Fonden Langelands Elforsyning.

Bestyrelsen valgte at stille handlen med Energi Fyn i bero.

Torben Tørnqvist tiltrådte som bestyrelsesformand. Han mente ikke, at man har været gode nok til at undersøge mulighederne for Langelands Elforsynings fremtid forud for beslutningen om et salg.

I marts stoppede direktør Kim Henning Hansen efter næsten 23 år i jobbet. Han kunne ikke se sig selv fortsætte, når handlen med Energi Fyn var sat i bero.

I maj meldte Langelands Elforsyning ud, at der arbejdes med otte modeller for at lande på den bedste løsning for elforsyningens fremtid.

29. september fik repræsentantskabet en melding om, at bestyrelsen har valgt at drive Fonden Langelands Elforsyning med samtlige selskaber videre, og at bestyrelsen vil søge et samarbejde med Langeland Forsyning på områderne administration og drift.

Elforsyningens repræsentantskab blev orienteret om beslutningen sidste uge.

En enig bestyrelse har desuden besluttet at søge en konstruktion i selve fonden, der giver større mulighed for, at fondens midler kan bruges til gavn og glæde for Langeland. Der er tale om ca. 230 millioner kroner.


Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Debat: Stop med at klynke og formøble værdien af Langeland

Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Er VUC på vej tilbage til Langeland?: - Idéen er virkelig god

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Ny bog viser alt om Langeland: Sådan bor vi, her er vores arbejde og her dyrker vi idræt og går i biffen

Ugeavisen Øboen

Debat: Skal Rema afgøre dit kryds 16. november?

Ugeavisen Øboen

Masser af spændende badminton: Stort stævne på Langeland

Ugeavisen Øboen

Elever lærte at passe på lastbiler

Ugeavisen Øboen

Gudstjenester 24. oktober: Sådan kan du komme i kirke på Langeland og Strynø

Ugeavisen Øboen

Ny frisør kører rundt på Langeland: Annemette tager ud med saks og shampo

Ugeavisen Øboen

Skiftedag på kendt restaurant på Nordlangeland: Kroejer fra Tullebølle overtager Jans café og Spisehus

Ugeavisen Øboen

Langelændere inviteres til debat

Ugeavisen Øboen

En ordentlig mavepuster til Langeland: Torskekvoten næsten barberet helt væk

Ugeavisen Øboen

Skål i Bagenkop-bryg: Årets vinderøl fra Shoreskonkurrencen er klar til at blive hældt i glassene

Ugeavisen Øboen

Ombudsmanden kræver svar i sag om udrejsecenter: - Det er fandeme klar tale

Ugeavisen Øboen

Hun siger sin mening uden omsvøb: Mød sosu-hjælper fra Langeland, der er talerør for 400 kolleger

Ugeavisen Øboen

Vandretur fra Lindelse Nor til Rudkøbing

Ugeavisen Øboen

Formand svarer på kritik: - Det handler om det principielle

Ugeavisen Øboen

Gudstjenester 17. oktober

Ugeavisen Øboen

Bag Danmarks mest populære dansktopband: Se filmen i Bio Langeland

Ugeavisen Øboen

Hvorfor forsvinder gamle præstegårde?

Ugeavisen Øboen

Håndboldstjerne tog Langeland med storm: Verdensmester på besøg hos nyt klubsamarbejde

Ugeavisen Øboen

Fire legender på Langeland: Har Gud haft en kæreste?

Ugeavisen Øboen

Debat: - Retorik og sprogbrug tager overhånd: Annonce om Rema i Øboen skævvrider tingene

Ugeavisen Øboen

Debat: Venstre går ind for en aktiv bymidte og konkurrence på lige vilkår

Annonce