Annonce
Ugeavisen Øboen

Forsyningsselskab i kraftig appel efter aflevering af livsfarlig gift: Pas på vore medarbejdere og på jer selv!

Jeanette Nissen Rasmussen ved stedet, hvor man nu i tre uger har gemt giften forsvarligt af vejen. De to medarbejdere, som håndtere muldvarpegiften, var ikke på arbejde, da avisen var forbi. Foto: Michael Lorenzen
Beholder til farlig affald indeholdt muldvarpegift, som er forbudt i private husholdninger. Nu skal giften dampe af i tre uger på sikkert sted, før den kan fjernes.

LANGELAND: Det kunne være gået grueligt galt onsdag eftermiddag på genbrugspladsen i Rudkøbing, hvor skraldemænd rutinemæssigt havde afleveret en af de røde kasser, som private husholdninger kan lægge farligt affald i til afhentning. Denne gang var det dog alt for farligt. Der var tale om muldvarpegift, der kan være livsfarligt ved blot en enkelt indånding, og som man ingen modgift har imod.

- Hvis muldvarpegift bliver behandlet forkert, kan man dø af det, og det har været til fare for personalet i denne situation. Så jeg vil kraftigt appellere til, at folk tænker sig om og tager hensyn både til vore medarbejdere og til dem selv, siger direktøren for det kommunale selskab Langeland Forsyning A/S, Lars Birk Rasmussen.

- Nu håndterede medarbejderne situationen korrekt, men derfor giver det alligevel stof til eftertanke.

Jeanette Nissen Rasmussen, driftschef

To medarbejdere på genbrugspladsen, Michael Pihl Kloster og Birch Bøye, var i gang med at arbejde med at sortere affald fra de røde kasser, som en kunde efter behov stiller ud til afhentning af skraldemændene, der så sætter en ny, tom kasse ved adressen.

Annonce

De to medarbejdere havde fridag, da avisen fredag formiddag var forbi, men deres leder har fået genfortalt, hvad der skete.

Lugter af svovl og dårlig fisk

- Michael var gået ud med tomme kasser for at vaske dem, mens Birch stod og sorterede videre. Så råbte han noget i retning af "fy for pokker, hvor det lugter. Kom lige her, Michael", fortæller driftschef for genbrug i Langeland Forsyning, Jeanette Nissen Rasmussen.

Michael Pihl Kloster fik hurtigt spottet, at der var tale om muldvarpegift, som kan lugte af svovl eller dårlig fisk, og de to medarbejdere forlod straks rummet, som de lukkede af, tilføjer hun.

Muldvarpegiften blev lagt i en beholder og siden stillet hen på et afsides sted på genbrugspladsen. Foto: Beredskabsstyrelsen

Beredskabsstyrelsen blev kontaktet, og mandskab sendt til stedet iført røgdykkerdragter og tilsvarende udstyr. De brugere, som var på genbrugspladsen, fik besked på at forlade stedet, og pladsen blev lukket med det samme.

Giften blev lagt i en beholder, som blev fyldt op med stoffet vermaculite, som ligner kattegrus, for at undgå stød.

Annonce

Stor forskrækkelse

Det fælleskommunale selskab Motas, der er rådgiver og aftager af farligt affald, blev også kontaktet, men da beholderen var under tryk, ville selskabet af sikkerhedsgrunde ikke hente muldvarpegiften. Beholderen blev i stedet stillet et afsides og aflåst sted på genbrugspladsen, så giften kan dampe af. Den proces er sat til tre uger, og først da kommer muldvarpegiften væk, oplyser Jeanette Nissen Rasmussen.

Beredskabsstyrelsen rykkede ud og tog hånd om muldvarpegiften, der nu er placeret et isoleret og sikkert sted på genbrugspladsen. Foto: Beredskabsstyrelsen

Sikkerhedsafstanden er minimum 10 meter. Afhængigt af vindretningen skal man i nogle tilfælde helst holde sig endnu længere væk.

Alle har fået sig en stor forskrækkelse. Det gælder både skraldemændene og de ansatte på genbrugspladsen.

- Nu håndterede medarbejderne situationen korrekt, men derfor giver det alligevel stof til eftertanke, fastslår driftschefen.

Annonce

Skærpet information

Derfor har man på forsyningsvirksomheden talt om snarest muligt at skærpe den information, som findes på låget af de røde kasser, hvor borgere bliver vejledt i, hvad der må afleveres, og hvad der ikke må.

- Muldvarpegift og lignende produkter er erhvervsfald, og man må ikke have det hos private. Men vi ved jo godt, at det alligevel sker. Måske har den pågældende borger brugt det hele sit liv uden at tænke over det. Vi ved, hvem det er, og vi vil kontakte vedkommende, men vi skal lige være sikre på, hvordan vi gør det, siger Jeanette Nissen Rasmussen.

Sådan gør du

Selv om private ikke må ligge inde med muldvarpegift, ved man af erfaring, at der nogle gange sker alligevel.

Hvis følgende tre betingelser er opfyldt, må man gerne aflevere denne gift på genbrugspladsen:

Det må ikke lugte.

Det må ikke dampe.

Emballagen skal være tæt.

- Og der kan jo også i andre tilfælde være tale om, at nogle køber for eksempel en gammel landbrugsejendom til privat beboelse. Der kan være en masse farlige ting på stedet, som ingen præcist ved, hvad er, men som kan være meget farligt, tilføjer hun.

De røde beholdere, som kan afleveres til skraldemændene efter behov. Driftschef Jeanette Nissen Rasmussen regner med, at man vil skærpe informationen på låget. Foto: Michael Lorenzen

Hvis man opdager muldvarpegift eller lignende, som er vådt, skal man under ingen omstændigheder røre ved det, men ringe 112. Så vil myndighederne tage affære, alt afhængigt af situationen.

Annonce

Eksplosiver afleveret diskret

I andre tilfælde har Langeland Forsyning modtaget eksplosiver eller ammunition på genbrugspladsen. Senest også i denne uge i form af nødblus.

- Vi kontakter politiet med det samme, og de er flinke til at reagere hurtigt. I disse situationer ved folk godt, at de har haft nogle ulovlige ting, så de giver sig ikke til kende, men stiller tingene diskret og forsvinder igen.


Annonce
Ugeavisen Øboen

Langelands stednavne

Annonce
Ugeavisen Øboen

Sølvbryllup

Annonce
Ugeavisen Øboen

Dødsfald

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Et svært dilemma: Skal man altid vælge det lokale tilbud, blot fordi det er lokalt, eller har man ret til at tage noget andet?

Ugeavisen Øboen

Forårskoncert i Skrøbelev Kirke med Gospelkoret Salos

Ugeavisen Øboen

Ledigheden falder igen: 121 færre arbejdsløse på Langeland end for et år siden

Ugeavisen Øboen

Hæsblæsende action med Doktor Strange in the Multiverse of Madness: Danmarkspremiere i Bio Langeland

Ugeavisen Øboen

Debat: Langelandske borgere gidsler i politisk spil på Christiansborg

Ugeavisen Øboen

Sådan kan du hjælpe demente og deres pårørende: Særligt fokus på butikslivet denne gang

Ugeavisen Øboen

Masser af nye unge ansigter i brugsen: Fremtidens uddelere og salgschefer tager en tørn, mens de fleste faste holder ferie

Annonce