Annonce
Ugeavisen Øboen

Strynøs akutgruppe fylder 15 år: Asta, Kaj og Kjeld hentede trygheden tilbage

Kjeld Tønder Hansen, Asta Lundsgaard og Karl Møller Knudsen startede Strynø Akutgruppe for 15 år siden. Foto: Anna Stærbo
For 15 år siden fik Syddanmark sin første frivillige førstehjælpsgruppe. Initiativtagerne fra Strynø akutgruppe har siden inspireret andre småøer til at følge trop, for når man bor på en lille ø, kan det være altafgørende, at man ved, at hjælpen altid er lige om hjørnet.

STRYNØ: Når det er et spørgsmål om liv og død, er det altafgørende, hvornår hjælpen kommer frem. Hvert minut tæller. Så når man som strynboerne bor på en lille ø uden fast broforbindelse, kan fornemmelsen af tryghed synes langt ude i horisonten.

De seneste 15 år har en gruppe af frivillige sikret strynboernes fornemmelse af tryghed. På grund af dem går der aldrig mere end tre minutter, fra akutgruppen bliver tilkaldt, til den første er fremme. Det fortæller Kjeld Tønder Hansen, der var med til at starte akutgruppen i sin tid.

- Folk har været taknemmelige for, at de har fået hjælp med det samme. Og det er mindst lige så vigtigt, at folk taler om, at de føler sig trygge. Det betyder meget, at folk ved, at der kommer hjælp, siger Kjeld Tønder Hansen, der laver alt fra at holde folk i hånden, indtil ambulancen kommer, til de større opgaver, hvor det handler om at redde liv.

Strynø Akutgruppe

Strynø Akutgruppe opstod, da man fik ideen til at kopiere tanken fra tilkalde-brandvæsenet til førstehjælpsgruppen. Dengang var idéen lidt i gang på Årø, hvor nogle tilkaldebrandfolk også påtog sig førstehjælpsopgaver.

Gruppen på Strynø søgte Trygfonden om midler til udstyr og undervisning og supervision, og midlerne blev bevilliget. Gruppen lavede en aftale med Falck om undervisning og supervision.

De første tre år måtte gruppen hvert år søge Trygfonden for at køre akutgruppen videre.

Da man oprettede regionerne, inviterede akutgruppen en gruppe ansatte fra Region Syddanmark på besøg for at fortælle om konceptet. Kort tid efter besøget fik akutgruppen besked om, at regionen ville overtage alle forpligtelser, så gruppen ikke længere skulle søge fondsmidler til gruppen.

På repræsentantskabsmøder i Ø-sammenslutningen blev idéen/systemet givet videre til alle øerne i sammenslutningen. Derfor er der i dag akutgrupper på de fleste småøer i landet og i mange andre små samfund.

Klog kvinde i 1990'erme

Vi skruer tiden tilbage til 1990’erne – før Strynø fik en akutgruppe. Dengang var der en klog kvinde ved navn Gudrun Mathiesen på Strynø. Hun var hjemmehjælper i Rudkøbing, havde et medicinskab stående derhjemme og blev lært op af forskellige læger, så hun kunne hjælpe folk på øen, når de blev syge.

Så dengang var det Gudrun Mathiesen, man tog fat i. Men omkring årtusindskiftet gik Gudrun Mathiesen på pension.

- Så begyndte folk at blive lidt nervøse over, hvad man så skulle gøre. Man tænkte, ”hvad nu hvis jeg bliver syg eller kommer til skade, og hvad hvis færgen ikke sejler?” Det skabte en utryg fornemmelse, fortæller Kjeld Tønder Hansen.

Annonce

Indsatsleder på Thulebasen

Strynboerne Asta Lundsgaard og Karl Møller Knudsen fandt da ud af, at man hurtigt kunne skaffe en hjertestarter. De tog også fat i Kjeld Tønder Hansen, der havde arbejdet som indsatsleder i brandvæsnet på Thulebasen og var repræsentant for Ø-sammenslutningen.

Det startede med et udvidet førstehjælpskursus for otte frivillige, betalt af Trygfonden. Senere fik gruppen abonnement på halvårlige førstehjælpskurser gennem Falck, der samtidig leverede psykologisk førstehjælp til de frivillige.

Det har haft stor betydning for gruppen, at man har kunnet få bearbejdet oplevelser i gruppen hos en psykolog. For det er specielt, når man bor på en lille ø, hvor det er ens nære og bekendte, man tager ansvaret for at hjælpe.

- Man kommer ud til venner og bekendte. Og lad os sige, man kommer ud til et hjertestop, og man ikke lykkes med førstehjælpen, så sætter det sig i hovedet. Derfor var det vigtigt for os at have muligheden for psykologisk førstehjælp, siger Kjeld Tønder Hansen.

Annonce

Hjertestarter i brug

Gennem årene er akutgruppen blevet kaldt ud omkring en gang om måneden – så gruppen har gjort sig mange erfaringer. Der er dog særligt en oplevelse, der skiller sig ud i hukommelsen hos Kjeld Tønder Hansen.

Det var engang, Strynø Akutgruppe blev kaldt ud til et hjertestop. Dengang var der en mand, der havde været ude og se til sin jolle, der lå for svaj. Da manden var på vej tilbage gennem vandet i sine vaders, fik han et ildebefindende og faldt om. Det blev hurtigt opdaget, og manden blev halet ind på havnen, hvor han fik førstehjælp.

- Så blev vi tilkaldt, og vi måtte bruge hjertestarteren for første gang. Men inden helikopteren kom frem, var manden begyndt at trække vejret, siger Kjeld Tønder Hansen.

- Det var en fantastisk følelse bagefter. For det første fordi det var første gang, vi brugte hjertestarteren. For det andet var det første gang, vi var i så voldsom en situation med akutgruppen. Og så gik det godt. Det gjorde, at alle i gruppen blev mere trygge.

Den 16. august var det 15 år siden, akutgruppen blev dannet.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Jul og bogsignering

Annonce
Annonce
Ugeavisen Øboen

Fællesspisning i Tullebølle

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Kan fugle jule? Tag en vintertur til Sydlangeland

Ugeavisen Øboen

Ny forening vil give en hånd: Voksenvenner for unge dannes på Langeland

Ugeavisen Øboen

Jule-udstilling med diverse kunst

Ugeavisen Øboen

Det knitrer og sitrer på Langeland: Initiativet driver værket

Ugeavisen Øboen

Nye folk i fin loge

Ugeavisen Øboen

Efterskole-klumme: Grønnere glæde på Langeland

Ugeavisen Øboen

- Black Friday nærmer sig: Sådan navigerer du i tilbudsjunglen

Ugeavisen Øboen

Debat: René Larsen er en hædersmand

Ugeavisen Øboen

Bagenkoppernes nye icebreaker: Ny van(d)vittig festival på Sydlangeland

Ugeavisen Øboen

Kom på 11 kilometers vandretur

Ugeavisen Øboen

Mini-kursus: Bliv en bedre samtalepartner og skab motivation hos andre

Ugeavisen Øboen

Langelandsrevyen får flere tusind kroner til LED-skærm

Ugeavisen Øboen

Åbent Hus - Maleri og Keramik

Ugeavisen Øboen

Kommunen i ny velfærdsaftale: Giv dit bidrag til bedre kvalitet i ældreplejen

Ugeavisen Øboen

Debat: Bæredygtig bosætning på Strynø og Langeland

Ugeavisen Øboen

Støttegruppe for nuværende og tidligere kræftramte: Tovholder er selv ramt af senfølger

Ugeavisen Øboen

Tonni, det kan du ikke være bekendt

Ugeavisen Øboen

En uge i lokalpolitikernes fodspor: - De mente, jeg var gået fra forstanden

Ugeavisen Øboen

Debat: VUC vil være et boost til nogle af vores unge

Ugeavisen Øboen

Debat: Visioner og retning for fremtidens Langeland

Ugeavisen Øboen

Så kan der søges julehjælp: Røde Kors på Langeland og Lions Club vil uddele pakker

Annonce