Annonce
Ugeavisen Svendborg

Status fra den lokale julehandel

Klumme Martin

Hvad ønsker du dig i julegave? Mon du er heldig at få det?

Svendborgs butikker har varer på hylder og lager til Black Friday og julehandlen. Men en del varer er udsolgt, eller måske står de på en kaj i Kina eller Venezuela og kan ikke nå frem?

Måske skulle man give ”lokalt håndværk” som julegave i år?

Annonce

Læs med her, hvor jeg giver en jule-handels-status fra fire butikker i midtbyen, hvor bæredygtighed i stigende grad er i fokus.

Baunbaek & Lyn

Jesper, medejer af Baunbaek & Lyn (på toppen af Møllergade) glæder sig til alle de glade jule-kunder.

- Jeg synes vores kunder virkelig har forståelse for Corona-situationen. For desværre er der ting, som er udsolgt. F.eks. mangler vi nogle populære støvler, fordi fabrikken, der laver snørrebåndene ligger corona-underdrejet. Et andet eksempel er nogle sko, vi plejer at sælge.

- Producenten har meddelt, at de mangler lim og derfor ikke kan producere. En stor jule-sællert er lamme-hjemmesko. Vi bestilte dem tilbage i september, men de er endnu ikke kommet. Så vi krydser fingrer for, at de når at komme.

Heldigvis har Jesper fået alle råvarer hjem til hans egen produktion af seler, forklæder, bælter og andre småting af læder, så dem er han i fuld gang med at forarbejde til unikke julegave-muligheder.

Jesper og hustruen Lotte er ved at få vagtplan, børnepasning og alle de ekstra åbningstider til at gå op i en højere enhed.

- Men julehandel er faktisk mega-sjovt, fordi vi har så mange gode snakke med vores kunder, runder Jesper af.

Monito

Karen er selvstændig med sin butik Monito, der sælger legetøj mm. midt i Gerritsgade. Karen kan mærke corona i form af forsinkede leverancer og prisstigninger fra leverandører. Hun har derfor været nødsaget til at hæve priserne på nogle af sine varer.

Baunbæk & Lyn har ikke fået alle sine varer hjem til jul, men der er stadig rigeligt af gaveideer på hylderne. Arkivfoto: Andreas Bastiansen

Karen fortæller:

- Jeg har bestilt meget hjem til julehandlen, men i nogle tilfælde ikke nok, så f.eks. inden for det populære ” Maileg” er flere ting ved at være udsolgt.

Til juleindpakningen tilbyder Karen CO2 neutrale papirsposer og genbrugs-indpakningspapir. Det bæredygtige tema bliver vigtigere og vigtigere år for år.

- Nogle kunder spørger direkte til bæredygtighed, mens andre måske tager det lidt som en selvfølge. Som butiksejer er det derfor rart at være på forkant. F.eks. sælger jeg mange af PlanToys produkter. De har base i Thailand og er virksomhed, der har nogle virkelig sympatiske værdier og en bæredygtig produktion med bl.a. stor respekt for træer, uddyber hun.

Vita Vita Smykker

Sisse og Ole er kunsthåndværkere og står bag Vita Vita smykker i Møllergade, lige før gågaden bliver til asfalt og dykker ned mod Mølledammen. Sisse giver her en status:

- Vi har overhovedet ikke problemer med leverancer, på den måde er vi ikke ramt af Corona. Vi har de råvarer vi skal bruge og ellers så bruger vi vores opfindsomhed, når vi skal skabe det rette smykke.

- Tit kommer folk med deres gamle smykker, som de gerne vil genbruge til et nyt personligt smykke. Det er jo ”zero waste” og et dejligt kendetegn ved smykker, er at man til alle tider har genbrugt de ædle råvarer.

- Men vi laver også helt nye smykker. Vi har ofte kunder der kommer med deres ide: ”kan I lave det og det?”, så tager vi en dialog og får skabt et unikt smykke, som måske er en helt personlig gave fra kunden til den helt særlige partner, barn eller ven.

Sisse fortæller endelig at rå diamanter i smykker er en ny populær trend. Måske noget for dig?

Køkkenfreak

Hos os selv i butik Køkkenfreak har vi generelt fået pænt hjem med varer. Men ak, ”tortilla-pressen” i støbejern til mexikanske pandekager, de står på en kaj i Venezuela og kommer nok ikke. Sidste år solgte vi forsendelsen af 40 stk. på 3-4 dage, fordi det danske marked allerede var støvsuget for disse tortilla-pressere. Vi mærker ligesom Monito prisstigninger fra leverandørerne og har været presset til at sætte nogle af priserne lidt op.

Til gengæld har beskrevet en række workshop kurser, hvor vi sælger ”viden og samvær”, et ret bæredygtigt produkt synes vi. Vi læner os op ad Corona-passet som krav til at kunne deltage.

Jesper fra Baunbaek & Lyn får det sidste ord:

- Mon ikke vi alle finder nogle gaver, måske er det ikke den første idé, som lykkes, måske skal vi kigge i nogle andre butikker end vi plejer.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Ugens kommentar: Asiatiske kæledægger

Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Julekoncerter med jubilerende kor

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Lady Gaga i ny film: Gucci-familiens storhed og fald

Ugeavisen Svendborg

Eamon O’Kane udforsker en verden ude af sync

Ugeavisen Svendborg

Spejdere efterlyser legekammerater

Ugeavisen Svendborg

Valg til Ældrerådet: Horstmann og Lolk løb med de fleste stemmer

Ugeavisen Svendborg

Støt en god sag: Julemærker i bycentret

Ugeavisen Svendborg

Når de yngste oplever dødsfald og sygdom hos mor og far: Sorggrupper til børn nærmer sig

Ugeavisen Svendborg

Nuaia gæster Giant Steps med jazz, pop og electronica

Ugeavisen Svendborg

Musikbibliotekets Lytteklub: Årets plader 2021

Ugeavisen Svendborg

Ingeborg vandt pris for respekt

Ugeavisen Svendborg

Særlig søndag i julens tegn

Ugeavisen Svendborg

Julefortælling på biblioteket: Legenden om juleroserne

Ugeavisen Svendborg

Anderledes kogebog støtter lokale kvinder

Ugeavisen Svendborg

Lys i mørket

Ugeavisen Svendborg

Show med Hjejle og Lindkvist: Vanvittige udklædninger, store følelser og gode grin

Ugeavisen Svendborg

Harske Hubbi og stærke tilbud i Stark

Ugeavisen Svendborg

Glade gymnaster: VM-medaljer er det største

Ugeavisen Svendborg

Jul i Christiansmøllen

Ugeavisen Svendborg

787.975 kroner til i 31 lokale projekter

Ugeavisen Svendborg

Skoleelever fra fire lande besøgte borgmesteren

Ugeavisen Svendborg

Gør en god gerning

Ugeavisen Svendborg

I 14 år ledte hun efter en forklaring: Nu har Simba endelig fundet sin Hansen

Annonce