Annonce
Ugeavisen Vejle

Her er kiloprisen: Mange af os spiser fortsat torsk på årets sidste dag, mens de unge vil have hummer og østers

hos Ryans Fisk i Gårslev langes der i år også mange østers over disken. Privatfoto
I mit barndomshjem var menuen på nytårsbordet simpel i forhold til mit i dag ekstravagante nytårsbord.

Vejle: I midt barndomshjem stod nytårsmenuen på hamburgerryg, kålpølser og grønlangkål til hovedret - og gammeldags æblekage til dessert.

Det var et helt specielt syn, når min far kom cyklende med en stor sæk grønlangkål på bagagebæreren. Og snart bredte der sig en særlig duft i mit barndomskøkken...

Der er heldigvis sket meget i løbet af de 50 år, der er gået. Hjemme hos os har nytårsmenuen stået på både oksemørbrad, hummer og især torsk. Til dessert har jeg blandt andet serveret fragilité roulade med brombærcoulis, saltkaramel, knas, hertil parfait is tilsmagt med vanilje og bagt hvid chokolade.

Annonce

Men torsk er næsten altid et tilbagevendende punkt på menuen, så på denne tid af året interesserer jeg mig gerne for, hvad kiloprisen bliver på torsken.

En tradition

Hjemme hos fiskehandler Ryan Kjær Kristensen i Gårslev står den - foruden torsk og dansk hummer til forret - på dyreryg til hovedret nytårsaften.

- Men der er fortsat mange, der spiser torsk nytårsaften, siger Ryan Kjær Kristensen.

- Det er forbundet med traditioner. Kiloprisen lander på cirka 100 kroner til 110 kroner kiloet for hele torsk, mens man må af med godt 160 kroner per kilo, hvis man skal have os til at skære den ud, siger han.

Prisen for et kilo torskerogn lander på 240 kroner per kilo, mens vi som forbrugere må slippe 50 kroner per kilo for torskelever. Torskefileter koster 190 kroner kiloet.

Ifølge Ryan Kjær Kristensen er det især de lidt yngre, der skifter torsken ud med for eksempel laks, pighvar og mere eksotiske fiskearter.

- Og så er der dem, der kaster sig over dyreryg og -filet, siger Ryan Kjær Kristensen, der dog regner med at lange mellem 1000 og 1200 kilo fisk over disken.

Fiskehandleren sælger også mange laks i disse dage, blandt andet via nettet, og han har derfor kunder over hele landet.

Endelig regner fiskehandleren med at lange både canadiske og danske hummere over disken - især til de lidt yngre kunder. Her er prisen henholdsvis 450 kroner og 950 kroner per kilo.

Sådan tilberedes nytårstorsken

Ingredienser

1000 gram torsk
Vand
1 tsk. Salt
Dild, frisk
5 Peberkorn, sorte
2 spsk. Eddike

Sennepssovs:
25 gram Smør
2 spsk. Hvedemel
5 dl. Kogevand
1 dl. Sødmælk
2 spsk. Fiskesennep
1 tsk. Salt

Tilbehør:
2 Æg
200 gram Bacon hel
200 gram Rødbeder, syltede
200 gram Løg
4 spsk. Kapers
1 brev Peberrod, revet
Fiskesennep
1000 gram Kartofler

Fremgangsmåde:

Del gerne torsken i portionsstykker og dæk med rigeligt vand tilsat sorte peberkorn, salt, dild og eddike bringes i kog.
Kog den i 15 minutter uden at buldrekoge og skummes jævnligt.
Tages forsigtigt op med hulske og anret på et fad.

Sennepssovs:
Smelt smørret i gryden og tilsæt inden den bruner melet. Tilsæt - lidt ad gangen - fonten fra torsken samt en dl. mælk. Smag til med salt. Til sidst tilsættes sennep. Tilsæt lidt ad gangen og smag til.
Torsken serveres med kogte kartofler og sennepssovs, samt hakkede kogte æg, ristet baconstrimler, rødbeder i tern, hakket løg, kapers, reven peberrod ved siden af i små skåle.

Havnens Fiskehus i Vejle har også ekstra travlt frem mod nytår. Foto: Mads Dalegaard

Hos Havnens Fiskehus forventer fiskehandler Anne Lise Ahrenkiel, at prisen for en hel, renset nytårstorsk uden hoved lander på 155 kroner kiloet.

- Vi kan mærke på forespørgslerne, at menuen på vejlensernes nytårsbord i år er torsk, laks og pighvar. Men vi forventer også at komme til at sælge mange hummere, 450 kroner kiloet, og Limfjords-østers og og franske, de koster henholdsvis 35 kroner og 18 kroner per styk, siger Anne Lise Ahrenkiel.

Lars og Birthe Aastrup, Fisk & Frokost i Vissinggade, er også klar med fisk til årets sidste dag. Arkivfoto: Mette Mørk
Annonce

Dagspriser

Hos "Fisk & Frokost" i Vissingsgade mærker man også, at folk vil forkæle sig selv på årets sidste dag.

- Vores kunder går med på hummer og østers. Og så er der selvfølgelig også forespørgsler på den traditionelle nytårstorsk, siger Lars Aastrup, der nævner, at priserne ændrer sig fra dag til dag.

Kan man ikke overskue de mange priser, kan man blot tænke fem årtier tilbage og kaste sig over den lidt mere simple menu fra mit barndomshjem, hvis man får lov...

Annonce
Ugeavisen Vejle

Der blev fyret 15.000 klimakroner af om året: Nu kan Stefan drikke rødvin for pengene

Annonce
Ugeavisen Vejle

Vejles svar på Emil fra Lønneberg sørgede for at byens udsatte fik deres livs bedste måltid

Annonce
Ugeavisen Vejle

Sådan sparer Laila 18.000 kroner om året: Nu er der plus på kontoen, selvtilliden er vokset, og vejlenseren har øget chancen for et liv uden skranteår

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Alice lader dine drømme gå op i guld: Ny guldsmed i byen skaber personlige vielsesringe og mere til

Ugeavisen Vejle

Så mange vil gerne drive ishusene ved to af Vejles strande: Sikærs forslag har skubbet efterspørgslen i vejret

Ugeavisen Vejle

Ny og helt anderledes restaurant åbner på Vejles gågade: Restauratør vil give gæsterne et show ved bordet

Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Stort optog i Nørregade

Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: I would prefer not to

Ugeavisen Vejle

Musvitten - mejsen med det sorte slips

Ugeavisen Vejle

Statens Serum Institut har øje på Vejles unge: Trekantområdet topper kedelig liste, og det handler om sex

VEJLE

Nyt spisested på markant hjørne: Du skal købe mindst tre pizzaer ad gangen - til gengæld kommer de i en flot, gul æske

Annonce