Annonce
Ugeavisen Vejle

Ny fotobog er landet i Vejle: På jagt efter byens stemme

Den nye bog Radius2 er lige dele ord og billeder. – Billederne kommer meget nemt til mig. Ordene skal jeg arbejde mere med og de får lov at stikke af, men jeg holder det kort, siger Henrik Elkjær. Foto: Mette Mørk
Henrik Elkjær har netop udgivet en bogkasse fuld af nærvær for detaljen samt underfundige kommentarer til og betragtninger af det Vejle, han gerne vil have, er for os alle.
Annonce

Vejle: Det er ingen hemmelighed, at det frem mod lukningen ikke hver dag var en fest at være en del af Midtpunkts tidligere samlende brødmandsbutik Brød & Co. Efter sådan en dag med frustrationer i butikken gik Henrik Elkjær hjem med hovedet fuld af brok.

Gåturen til og fra arbejdet i midtbyen og hjemmet i Linnemannsgade var en af dagens små pusterum. Og der på vejen hjem fik den kreative brødmand pludselig øje på en afskallet plet, der lignede et ”brokhoved” ved et tilfældigt kig ind i en baggård.

Henrik Elkjær orkede ikke at komme hjem og læsse mere brok af, men han husker at han pludselig så tingene omkring sig på en ny måde og i et nyt lys. Han fik lyst til at gå på jagt efter detaljerne i hverdagens Vejle.

Nogle gange fortaber jeg mig i stedet for at gå ind. Foto: Henrik Elkjær

Den jagt har nu stået på i mange år med det bedste kamera, du kan få, nemlig det du har ved hånden. Derfor er det mobiltelefonen, der har været Henrik Elkjærs faste følgesved på de mange gåture i den radius, han bevæger sig meget i midt i Vejle, havnen og ådalen. Gåture på stort set alle tider af døgnet og i al slags vejr, der er med til at skabe meget forskellige stemninger på de mange billeder.

Annonce

Vi passer ikke i kasser

Bogen er en samling nedslag uden start og slut. Derfor er der heller ingen ryg i bogen. Jeps, du læste rigtig. Er du til ordnede forhold, kan du godt blive udfordret af Henrik Elkjærs bog. Er du en trofast følger, kender du det fra de to tidligere bøger, der også fungerede som løsbladssystem.

- Vi forstår bedst tingene i kasser, men vi mennesker passer ikke ind i kasser. Bogen kan blive noget rod, lige så snart vi tager den ud af kassen. Sådan er det også med mennesker. Vi vælter også ud af de kasser, vi forsøger at komme hinanden i. Samfundets system virker på papiret i kasser, men systemet forstår ikke menneskene, kommenterer Henrik Elkjær.

Det Selvhenførende PindsvineOrakel, fanget midt i en energiformidling. Foto: Henrik Elkjær

Her i stuen mellem 350 papæsker sidder kunstneren nu med sit værk.

- For mig er det ude af kroppen nu, men jeg vil gerne have, at folk kigger i det, siger Henrik Elkjær.

Det er op til den, der åbner kassen, hvilken oplevelse man får, og manden bag de 400 sider er spændt på, hvordan beskueren vil bruge kassen og især dens indhold.

- Jeg kan ikke tage ansvar for den mere nu, men jeg glæder mig til at få respons, siger Elkjær med et smil.

Brugeren skal ikke føle sig bundet, og han har allerede fået tilbagemeldinger om, at bogen er blevet brugt som samtalekort, gætteleg eller sider er brugt som ophæng eller vedlagte hilsner ved en gave.


-Jeg har ikke gået ture for at fotografere. Jeg har ledt efter noget i mig selv. Og jeg har ledt efter hvad Vejle også består af.

Henrik Elkjær


- Det har godt nok trukket tænder ud, og bogen har ikke været en nem fødsel. Det er sin sag at holde overblik over 400 sider. Bogen var klar i starten af året, men så kom corona. Men heldigvis har sponsorerne holdt ved, og det er jeg meget taknemmelig over.

Annonce

Nedtur blev vendt

Efter konkursen og lukningen af brødbutikken Brød & Co ville en ny hverdag ikke rigtig falde i hak, og en dag gik Henrik Elkjærs hverdag pludselig fuldstændig i sort. Det endte med en helt igennem ulykkelig mand.

Mange mange snakke og mange og lange gåture – altid med mobilkameraet ved hånden – sendte langsomt Henrik Elkjær tilbage på sporet. Han kæmpede sig væk fra sit mistede mod, men var stadig rodløs i, hvordan hans hverdag skulle være. Og da han sammen med sin kone Linda Juul Elkjær lidt modvilligt tog afsted til udnævnelsen af årets kulturpris i Vejle, blev aftenen et overraskende skud ny energi til at få bogprojektet gjort færdigt.

Mange gange er det detaljen der gør forskellen. Foto: Henrik Elkjær

Fotokunstneren havde ellers flere gange proklameret, at nu orkede han ikke at bruge mere tid på kunst. Og han forlod også det gamle teater på Banegårdspladsen uden pris. Men til gengæld fik han en masse ord med sig hjem. Det, der blev sagt om ham i indstillingen, summede rundt i de efterfølgende dage. Flere gange var ”Vejles stemme” også blevet nævnt.

- Altså, jeg er jo ikke Vejles stemme, men jeg blev nysgerrig. Hvad er det for en sjæl vores by har? Hvad er det for en kultur og hvilken dannelse giver byen os mennesker? Den stemme og sjæl ville jeg gerne lede efter. Og at der her var nogen, der højt sagde, at jeg havde noget af det i mit arbejde, gav ny energi, fortæller Henrik Elkjær.

Indstillingen til kulturprisen

Henrik Elkjær er nomineret til årets kulturpris for sin insisteren på at sætte fokus på kunst og kultur i Vejle. Han har en fantastisk evne til at vise Vejle med nye, anderledes øjne gennem kunsten, og han formår at formidle vanskelige emner på måder, der engagerer folk. Juryen er imponeret over hans langvarige indsats med at skabe kunst og kultur i Vejle. Han er en unik multikunstner og et varmt og ihærdigt menneske, som Vejle i dén grad kan være stolt af.

Annonce

Skattejagt uden kort

Henrik Elkjær havde allerede været i gang med at samle på sin by, så han fortsatte med at samle på Vejle og de stemninger, han møder. Han mener, man skal passe på med at forny sin by så meget, at man glemmer sin historie.

- Vi har brug for at være omgivet af noget, der skal være her for evigt. Vejle er jo vores hjem og hjem kan ikke strømlines. Et hjem får man, når man føler sig tryg og velkommen. Det er ikke et sted, hvor man skal spejle sig i vinduer.

Se det i øjnene alting forandrer sig. Foto: Henrik Elkjær

Han nævner bygninger som Slagteriet, Spinderihallerne og Godsbanen og tanker kringler sig videre. Man er ikke i tvivl om, at Henrik Elkjærs hjerte banker for Vejle.

- Jeg er på ingen måde imod forandring, og når jeg kigger på billederne, kan jeg godt blive overrasket over, hvor hurtigt det går.

Henrik Elkjær

  • 55 år
  • Autodidakt fotokunstner, forfatter og filosof, tidligere brødmand
  • Gift med Linda Juul Elkjær, har sammen sønnen Karl Viggo. Henrik Elkjær er også far til Emil.
  • Har netop udgivet bogen Radius2 på 400 sider.
  • Bogen kan købes for 350 kroner direkte fra Henrik Elkjær, da han selv udgiver bogen.
  • Den kan købes søndag den 4. oktober i haven på Linnemannsgade 3B klokken 15 til 17. Du kan også købe bogen ved at skrive via facebook/messenger eller ved at maile: henelk07@gmail.com
  • Bogen kommer i en vejlensisk kasse produceret af Vejle Æskefabrik.
  • Radius2 er sponsoreret af Conrads, Lido Caféen, VisitVejle og Vejle Kommune Kultur Pulje.
  • Udgivelsen er Henriks Elkjærs fjerde bog: Status, 2011 (findes udelukkende online). Isolering, 2015. Radius, 2017. Radius2, 2020

Nedturen har endnu engang lært ham, at det gælder om at tage muligheden, når den viser sig - også selvom den kom ud af noget svært.

- Sådan er det nogle gange med gaver der er grimt pakket ind, tilføjer Linda Juul Elkjær fra den anden ende af stuen.

De to smiler til hinanden og håber, at bjerget af bøger i deres stue vil sive ud i byen.

Selvoptaget. Foto: Henrik Elkjær
Historie-Kvadrofoni. Foto: Henrik Elkjær
På knæ foran fordelerkassen til hjemmealteret. Foto: Henrik Elkjær
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Bliv klogere på kramsfugle

Ugeavisen Vejle

Kvindens stille Gærning

Ugeavisen Vejle

Blueskunst i Bygningen

Annonce