Annonce
DEBAT

Bevar den grønne plet: Stop byggeplaner af kæmpeinstitution

Det er bekymrende, at Københavns Kommune vil bygge endnu en kæmpeinstitution på Den Grønne Plet på Saxtorphsvej, skriver Helle Winther. Arkivfoto: Benedicte Lorenzen

Læserbrev: Børn har brug for plads til bevægelse. Bevægelse kan skabe både fysisk, psykisk og social trivsel. Gode bevægelsesvaner grundlægges i barndommen og er afgørende for sundhed og livskvalitet. Desværre bevæger mange danske børn sig alt for lidt. Det kan have store konsekvenser for deres sundhed, læring og trivsel

Derfor er det bekymrende, at Københavns Kommune vil bygge endnu en kæmpeinstitution på Den grønne Plet, når det samtidig, er en af de kommuner i landet, der har færrest kvadratmeter idrætsanlæg pr. indbygger.

Lad os i stedet skabe faunapassager og visionære idrætsbørnehaver.

Da jeg flyttede ind i Valby var Den Grønne Plet præcis det, som Teknik- og Miljøforvaltningen har beskrevet i deres strategi for biologisk mangfoldighed 'Plads til Naturen'. Den Grønne Plet var en idrætsplads til leg og spil og samtidig fuld af biodiversitet med to små skove, vilde blomster, højt græs og en verden af eventyr for områdets børn, skoler og institutioner.

Da Arken blev bygget var et stærkt samarbejde mellem visionære lokale og kommunale kræfter medvirkende til, at sikringen af 2000 kvadratmeter grønt område blev skrevet ind i lokalplanen.

Alligevel blev der nogle år efter bygget endnu en stor institution. Også selvom lovningen på 2000 kvadratmeter stadig står i den nuværende lokalplan. Den Grønne Plet er altså blevet mindre med årene. Ikke desto mindre, er det stadig en elsket og meget brugt lokal idrætsplads. Dem er der ikke mange af i området. Der er også stadig træer, vilde blomster og pindsvin.

Selvom undertegnede er glad for at der bliver bygget flere institutioner i Valby, ser jeg både som beboer og idrætsforsker med stor bekymring på byggeplanerne.

Denne sag er ikke bare en lokal sag. Det er også principiel sag.

København er nemlig også kendt for at være en visionær by, der tænker bevægelse og natur ind i byens rum. En by, der gerne vil skabe rummelighed og lige muligheder for alle. Det underbygges af forskningsmæssig evidens, der viser, hvor vigtigt det er, at især børn og unge motiveres til bevægelse.

Derfor skriver jeg dette åbne brev. For sagen om endnu en ny kæmpeinstitution på Saxtorphsvej er tegn på det modsatte. Den lille idrætsplads, der lokker børn i alle aldre væk fra computeren og ud til leg og spil, vil forsvinde med det kæmpebyggeri og de parkeringspladser, der også skal klemmes ind på den sidste del af Den Grønne Plet. Der har længe været stor lokal modstand mod byggeriet.

Derfor er dette brev en invitation til dialog. Lad os sammen finde alternative muligheder, der både tager højde for idræt, trivsel og sundhed, kultur- og fritid, daginstitutionsbehov og den flotte vision, som Teknik og Miljøforvaltningen har beskrevet i ”Plads til Naturen”.


Den lille idrætsplads, der lokker børn i alle aldre væk fra computeren og ud til leg og spil, vil forsvinde med det kæmpebyggeri og de parkeringspladser, der også skal klemmes ind på den sidste del af Den Grønne Plet

Helle Winther


I de seneste år er flere og flere børnehaver blevet certificerede som idrætsbørnehaver over hele landet.

Det sker gennem kompetenceløft og efteruddannelse af pædagogiske medarbejdere i institutionerne. Derfor er mit forslag, at den ene eller begge nuværende institutioner kunne blive certificerede som idrætsbørnehaver. Her vil personalet kunne lære om idræt i børnehøjde og få enkle redskaber til at stimulere børnenes både motoriske, personlige og sociale udvikling. Bevægelse kan i øvrigt også en positiv teambuildende effekt og skabe fællesskabsfølelse blandt kolleger.

Da Den Grønne Plet er lige uden for døren vil det være nemt at organisere endnu mere idræt og leg. Den vil på denne måde kunne være grøn bro mellem institutionerne og samtidig stadig en åben plads for områdets familier. Samtidig kunne der skabes endnu mere fauna i kanten af området. Og børnene kunne blive involverede i at skabe plads til blomster, dyr og insekter.

Den nye store institution, - som der forståeligt nok er brug for- kunne blive placeret i Kulbaneparken. Den vil også kunne også få en bevægelsesprofil. Dermed vil der være stærk synergi mellem de tre institutioner.

Både DIF og DGI certificerer idrætsbørnehaver. Jeg indgår også gerne selv i projektet, da jeg har nært samarbejde med idrætsorganisationerne og mange års erfaring med bevægelsespædagogisk efteruddannelse. Derudover ved jeg også, at Familieidrætsforeningen i København vil stå på spring for at lave sunde, udendørs idrætskulturelle aktiviteter for børnefamilier. Lege og aktiviteter, som man efterfølgende kan lave på egen hånd.

Med denne ide vil de tre institutioner - og hele området - kunne blive et grønt bevægelsesfyrtårn med visioner. Et fyrtårn, som vil kunne give inspiration til andre kommuner. Et fyrtårn, som vi alle kan være stolte af. Så vil vi kunne se generationer af børn i øjnene og vide, at vi sammen har gjort, hvad vi kunne for at give både dem og naturen i byen de bedste bevægelses- og vækstbetingelser.

Dermed vil også denne grønne plet i København kunne blive ved med at være del af en rummelig by, som giver muligheder til alle. Uanset social status.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce