Annonce
Historie

Den sidste rest af det gamle Valby risikerer nedrivning: Det er et stykke unikt lokalhistorie, der fjernes på et forkert grundlag

Valby Lokalhistoriske Selskab og Arkiv mener, at smedjen er bevaringsværdig. Foto: Valby Lokaludvalg
Siden 1819 har Valbys gamle smedje været at finde på Valby Langgade. I en høring til lokalplanen for Mølle Allé fremgår det dog, at BJMF, der hører under 3F, vil rive den gamle smedje ned i forbindelse med et større byggeprojekt på grunden. Det falder Valby Lokalhistoriske Selskab og Arkiv for brystet.

Er den okkergule bygning med det røde bindingsværk bag Valby Langgade 55 et stykke unikt lokalhistorie eller ej?

Det spørgsmål er blevet afgørende, efter Valbys gamle smedje står til nedrivning i den nye lokalplan ‘Mølle Allé‘, der skal bane vej for 3F’s planer om at bebygge området med boliger, ungdomsboliger, daginstitution samt udvidelse af dagligvarebutik.

Hvis man spørger Valby Lokalhistoriske Selskab og Arkiv, er svaret entydigt ja, og derfor stritter de imod lokalplanen.

Annonce

Valby Lokalhistoriske Selskab og Arkiv mener nemlig, at bygningen er bevaringsværdig, da det er den sidste bygning, der viser, hvordan bygningerne i det gamle Valby så ud med små vinduer og synligt bindingsværk, før byudviklingen startede i slutningen af 1800-tallet.

- Det er helt uforståeligt, at Valbys gamle smedje ikke er bevaringsværdig. Det er et stykke unikt lokalhistorie, der fjernes på et forkert grundlag. Vi har dokumentation for, at den er bevaringsværdig. Derfor er vi klart imod udkastet til lokalplanen for Mølle Allé, siger Kirsten Henriksen, der sidder i lokaludvalget for Lokalhistorisk Selskab.

Bevaringsværdig eller ej?

Til trods for at Valbys Lokalhistoriske Arkiv og Selskab fortæller, at bygningen er bevaringsværdig, så mener bygherren fra BJMF (Bygge- Jord, og Miljøarbejdernes Fagforening, red.), der hører under 3F, ikke at det er tilfældet.

Det fortæller formand for BJMF, Claus Westergreen.

- Ifølge vores oplysninger har smedjen tidligere været brændt i så tilstrækkelig grad, at den har gennemgået en større genopbygning, som har ændret på udseende og byggestil, siger Claus Westergreen og fortsætter:


Det er helt uforståeligt, at Valbys gamle smedje ikke er bevaringsværdig. Det er et stykke unikt lokalhistorie, der fjernes på et forkert grundlag. Vi har dokumentation for, at den er bevaringsværdig. Derfor er vi klart imod udkastet til lokalplanen for Mølle Allé.

Kirsten Henriksen, Valby Lokalhistoriske Arkiv og Selskab


- Hvis man går ned og kigger og mærker på huset, så kan man se, at træet i bindingsværket ikke har nogen funktion, og at huset ikke er bygget rigtig op igen. Derfor mener vi ikke, at huset er bevaringsværdig.

Valbys Lokalhistoriske Arkiv og Selskab har i 1987 i forbindelse med renoveringen været inde i bygningen. Her mener de at have bevis for, at der er bærende bjælker i murværket.

- BJMF har ret i, at alt træværket ikke er originalt bindingsværk. Men vi har nogle billeder, der beviser, at der er bærende stolper inde i murværket, og så er de rekonstruktioner, der er lavet på bygningen, i øvrigt opført i samme stil som det originale, fortæller Kirsten Henriksen.

Annonce

Uforståeligt

Selv i tilfælde af, at bindingsværket ikke var bærende og kun til pynt, stiller Kirsten Henriksen stadig uforstående overfor, at bygningen ikke er bevaringsværdig.

Hun påpeger, at andre bygninger såsom Odd Fellow Palæet har været brændt ned til grunden og blevet genopført og stadig er blevet bevaringværdig, da rekonstruktionen er lavet i samme stil som det, der brændte.

- Betyder det så, at Odd Fellow Palæet ikke er bevaringsværdigt, fordi det ikke står fuldstændig som oprindeligt? Nej, det gør det ikke. Derfor mener vi ikke, at argumentet holder med, at smedjen kan rives ned, fordi konstruktionen ikke består af de samme stolper, tagsten og vinduer fra 1819, siger hun og slår fast:

Valbys gamle smedje risikerer nedrivning. Foto: Valby Lokaludvalg

- Vi i Lokalhistorisk Arkiv og Selskab foreslår derfor, at man inddrager den gamle smedje i byggeriet og evt. gør det til fælleslokale for det byggeri, de planlægger at opføre.

Claus Westergreen fortæller, at de går meget ind for bevaring af historiske bygninger, men i det her tilfælde er kvaliteten af bygningen så ringe, at det ikke giver mening at indtænke den i nyt byggeri.

- Jeg går stærkt ind for bevaring af historiske bygninger. Vi repræsenterer jo håndværkere, så derfor er det heller ikke en nem beslutning at rive smedjen ned, men bygningen er ikke god nok, og derfor kan den ikke bruges i et eventuelt byggeri, der i øvrigt ikke er vedtaget endnu. Vi vil bare gerne have en lokalplan, der gør det muligt, vi kan bygge, hvis vi vælger det.

Der kan indsendes høringssvar via Københavns Kommunes høringsportal ‘Bliv Hørt’ i sagen til og med 28. oktober.

Annonce

Mest læste

Alarm112

Dommer fængsler mand for at fremme terror

Annonce
Terror

Politiaktion i Valby: Mand anholdt for at fremme Islamisk Stat-terror

Annonce
Alarm112

Kvinde er død efter brand i lejlighed i Valby

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Indland

Ni tidligere sangere i københavnsk gymnasiekor krænket af lærere

Alarm112

Anklager slår en streg over sag mod rockere om drabsforsøg

Mest læste

Seneste nyt

Annonce