Varde: Ud fra en grundlæggende tanke om at kærligheden er det største i livet, designer Helene Plet for både private, virksomheder og kommuner. Hendes spirituelle tankegang indvirker på de skitser og projekter, hun tegner.
Blå bog Helene Plet
Helene Plet
59 år
Gift, har to døtre (30 og 26 år) og et barnebarn på to år
Uddannet MAA-arkitekt i Århus
Har drevet tegnestue i 20 år, heraf fem år med virksomheden Move, sammen med Christina Korsbek Olsen, der var projektleder på Varde loops.
Egen tegnestue med to ansatte.
- Der er lavet utallige evidensbaserede undersøgelser af sammenhængen mellem grønne områder, trivsel og livskvalitet. Bare et enkelt træ udenfor et vindue kan gøre en stor forskel, siger den 59-årige arkitekt med et stort smil og tilføjer:
- Jeg håber, at vi kan få sanseligheden tilbage i arkitekturen og skabe flere miljøer som i eksempelvis Varde.
Helene Plet, arkitekt MAADet viser sig, at når vi skaber smukke byrum, er der mindre hærværk
Og netop i Varde midtby har hun sat sit aftryk ved at designe udearealerne til Varde Garten, og til Poul Erik Bechs kommende kunstpassage.
Viet i Hodde Kirke
Helene Plet har bare en lille tegnestue i Esbjerg. Hun lever af, at kunderne vender tilbage med nye opgaver, og i Varde Kommune har hun sat sit præg rigtig mange steder. Selv er hun stærkt knyttet til Hodde og spejdercenteret Assenbæk Mølle, hvor hun har været aktiv, siden hun var 10 år gammel.
Helhedsplan for Skovlund 2025
Helhedsplanen er tænkt som et arbejdsredskab for den videre udvikling af Skovlund. Den består af store og små projekter.
Skovlund har det hele, men er uden sammenhæng og identitet. Der er masser af potentiale, mange ildsjæle og folk der bakker op omkring byens udvikling. Det er grundlaget for, at helhedsplanen kan realiseres.
Byen har ikke en grøn karakter – asfalt og beton fylder mest rent visuelt.
Med æbletræer, flere grønne forhaver og frodige indsatser vil Skovlund forvandle sig fra det lidt golde udtryk til en grøn og frodig by.
I fremtiden får Skovlund tre grønne områder. Byhaven i centrum, byparken i skoleområdet og byskoven i den tidligere bypark.
En vigtig del af den grønne identitet er nye træer i byen. Træer og beplantning i haver, langs fortove og i byrummet.
Et nyt stisystem vil binde Skovlund sammen ikke bare fysisk men også socialt. Desuden er der forslag til grønne bosætningsmuligheder og en plan for at gøre Skovlund til Æblebyen, med potentiale til egen æblefestival.
Uddrag af Helhedsplan Skovlund – en bæredygtig by Plet Arkitektur maj 2020
- Jeg drak min første øl på Hodde Kro, fandt min mand i spejdermiljøet derude. Jeg har været med i ledelsen af centeret, og vi blev gift i Hodde Kirke. Jeg føler mig hjemme i Varde Kommune, tilføjer arkitekten, der lige har afleveret en helhedsplan for Skovlund, og en for Sig følger snart. Privat bor hun i Esbjerg midtby. Her er hun født og opvokset, og her har hun sine sociale relationer.
Helenes projekter i Varde Kommune
Helene Plet har sat sit præg på de grønne byrum i Varde Kommune. Hun har altid tilknyttet lokale ingeniører (eksempelvis Fuldendt) til flere af nedenstående projekter. Nogle projekter er færdige, andre er undervejs og andre bliver ved den gode idé.
Isbjergparken (Vestparken)
Lerpøtparken
Bymidteplan Ansager
Esmark i Blåvand, Vejers, Houstrup og Henne
Varde oplevelses loop
Varde Garten og Kunstpassagen
Skovtemplet, Natur Kultur Varde
Ho Naturhotel
Ølgod Kulturhus
Stalden, Natur Kultur Varde
Blåvand Naturcenter
Børneuniverset i Varde
Henne strand, Udsigt, leg og ophold
Boligudstykningsplanker i Alslev
Bolig i Ansager
Helhedsplan for Skovlund
Bymidteplan for Sig
Diverse haveplaner, om- og tilbygninger for private kunder i Varde Kommune
En bæredygtig by
I Skovlund vil de gerne have en ny grøn identitet. Og Helene har netop afleveret skitserne for, hvordan de bliver en bæredygtig by.
- Jeg er hende, der kommer på visit og ser på byen med helt nye briller. Jeg taler med arbejdsgrupper, foreninger, butikker og byens borgere. Jeg bruger meget tid på at sanse og mærke efter for at få den helt rigtige fornemmelse af de mennesker, og den energi jeg skal omsætte i tegninger. Hvordan kan jeg skabe områder, der binder byen sammen, styrker stoltheden, øger ejerskabet og fremmer de sociale relationer. Jeg slår ikke bare streger på et stykke papir. Jeg har hjertet og sanseligheden med i alt, hvad jeg laver. Om det er fru Hansens have eller en byplan, gør ingen forskel. Mit job består i at glæde andre og forøge deres livskvalitet, lyder kommentaren fra arkitekten som kun få kender, men hvis arbejde mange nyder.