Annonce
Ugeavisen Varde

Helene Plet skaber rum, der beriger

Du kender hende nok ikke, men arkitekt Helene Plet har skabt mange grønne oaser i Varde Kommune. Hun bruger sin spiritualitet og følger sin mavefornemmelse, når hun skaber private haver, grønne anlæg eller bygninger. Foto: Malene Wonsbek
Du kender hende nok ikke, men arkitekt Helene Plet har skabt mange grønne oaser i Varde Kommune. Hun bruger sin spiritualitet og følger sin mavefornemmelse, når hun skaber private haver, grønne anlæg eller bygninger.

Varde: Ud fra en grundlæggende tanke om at kærligheden er det største i livet, designer Helene Plet for både private, virksomheder og kommuner. Hendes spirituelle tankegang indvirker på de skitser og projekter, hun tegner.

Blå bog Helene Plet

Helene Plet

59 år

Gift, har to døtre (30 og 26 år) og et barnebarn på to år

Uddannet MAA-arkitekt i Århus

Har drevet tegnestue i 20 år, heraf fem år med virksomheden Move, sammen med Christina Korsbek Olsen, der var projektleder på Varde loops.

Egen tegnestue med to ansatte.

- Der er lavet utallige evidensbaserede undersøgelser af sammenhængen mellem grønne områder, trivsel og livskvalitet. Bare et enkelt træ udenfor et vindue kan gøre en stor forskel, siger den 59-årige arkitekt med et stort smil og tilføjer:

- Jeg håber, at vi kan få sanseligheden tilbage i arkitekturen og skabe flere miljøer som i eksempelvis Varde.

Annonce
Helene Plet har tegnet udearealerne i Varde Garten, der er en grøn oase i Varde midtby, som alle må bruge. - Udfordringen var at skabe små rum med kunstværker, hvor folk kan hygge sig. Der er stadig mange, der ikke ved, at arealet er et frit tilgængeligt et. Her må man gerne må tage både madpakken og kaffen med, siger Helene Plet. Foto: Malene Wonsbek


Det viser sig, at når vi skaber smukke byrum, er der mindre hærværk

Helene Plet, arkitekt MAA


Og netop i Varde midtby har hun sat sit aftryk ved at designe udearealerne til Varde Garten, og til Poul Erik Bechs kommende kunstpassage.

Træer er symbolet på liv. Helene er især vild med barkens struktur. Det store bøgetræ i midtbyen bliver fremhævet med en rund græsplæne, der hæver sig over gangarealerne. Foto Malene Wonsbek

Viet i Hodde Kirke

Helene Plet har bare en lille tegnestue i Esbjerg. Hun lever af, at kunderne vender tilbage med nye opgaver, og i Varde Kommune har hun sat sit præg rigtig mange steder. Selv er hun stærkt knyttet til Hodde og spejdercenteret Assenbæk Mølle, hvor hun har været aktiv, siden hun var 10 år gammel.

Facaden i Kunstpassagen bliver pudset op i en helt særlig blanding, som Helene Plet har valgt. Her kigger hun på de prøveområder, som håndværkerne har gjort klar. Foto: Malene Wonsbek

Helhedsplan for Skovlund 2025

Helhedsplanen er tænkt som et arbejdsredskab for den videre udvikling af Skovlund. Den består af store og små projekter.

Skovlund har det hele, men er uden sammenhæng og identitet. Der er masser af potentiale, mange ildsjæle og folk der bakker op omkring byens udvikling. Det er grundlaget for, at helhedsplanen kan realiseres.

Byen har ikke en grøn karakter – asfalt og beton fylder mest rent visuelt.

Med æbletræer, flere grønne forhaver og frodige indsatser vil Skovlund forvandle sig fra det lidt golde udtryk til en grøn og frodig by.

I fremtiden får Skovlund tre grønne områder. Byhaven i centrum, byparken i skoleområdet og byskoven i den tidligere bypark.

En vigtig del af den grønne identitet er nye træer i byen. Træer og beplantning i haver, langs fortove og i byrummet.

Et nyt stisystem vil binde Skovlund sammen ikke bare fysisk men også socialt. Desuden er der forslag til grønne bosætningsmuligheder og en plan for at gøre Skovlund til Æblebyen, med potentiale til egen æblefestival.

Uddrag af Helhedsplan Skovlund – en bæredygtig by Plet Arkitektur maj 2020

- Jeg drak min første øl på Hodde Kro, fandt min mand i spejdermiljøet derude. Jeg har været med i ledelsen af centeret, og vi blev gift i Hodde Kirke. Jeg føler mig hjemme i Varde Kommune, tilføjer arkitekten, der lige har afleveret en helhedsplan for Skovlund, og en for Sig følger snart. Privat bor hun i Esbjerg midtby. Her er hun født og opvokset, og her har hun sine sociale relationer.

Forslag til ny bypark i Skovlund. PR-foto
LERPØTPARKEN Ved renovering af Lerpøtparken designede Helene Plet nye uderum. Hun transformerede kedelige mellemrum fra plæner til sanselige oaser, hvor mennesker mødes og opholder sig – bagindgangen blev omdannet til et positivt rum med stor årstidsvariation. PR-foto

Helenes projekter i Varde Kommune

Helene Plet har sat sit præg på de grønne byrum i Varde Kommune. Hun har altid tilknyttet lokale ingeniører (eksempelvis Fuldendt) til flere af nedenstående projekter. Nogle projekter er færdige, andre er undervejs og andre bliver ved den gode idé.

Isbjergparken (Vestparken)

Lerpøtparken

Bymidteplan Ansager

Esmark i Blåvand, Vejers, Houstrup og Henne

Varde oplevelses loop

Varde Garten og Kunstpassagen

Skovtemplet, Natur Kultur Varde

Ho Naturhotel

Ølgod Kulturhus

Stalden, Natur Kultur Varde

Blåvand Naturcenter

Børneuniverset i Varde

Henne strand, Udsigt, leg og ophold

Boligudstykningsplanker i Alslev

Bolig i Ansager

Helhedsplan for Skovlund

Bymidteplan for Sig

Diverse haveplaner, om- og tilbygninger for private kunder i Varde Kommune

Annonce

En bæredygtig by

I Skovlund vil de gerne have en ny grøn identitet. Og Helene har netop afleveret skitserne for, hvordan de bliver en bæredygtig by.

ISBJERG- OG VESTPARKEN Området blev transformeret fra klippede plæner til et område med oplevelser, ophold, leg og biodiversitet samtidig med at byen blev inviteret indenfor via stierne. Et berigende og samtidig driftvenligt område med tanken om at mennesker mødes, og at der er noget for alle aldre. Området var et af de første i Danmark, der ændrede karakter fra de klippede plæner til bynatur. PR-foto

- Jeg er hende, der kommer på visit og ser på byen med helt nye briller. Jeg taler med arbejdsgrupper, foreninger, butikker og byens borgere. Jeg bruger meget tid på at sanse og mærke efter for at få den helt rigtige fornemmelse af de mennesker, og den energi jeg skal omsætte i tegninger. Hvordan kan jeg skabe områder, der binder byen sammen, styrker stoltheden, øger ejerskabet og fremmer de sociale relationer. Jeg slår ikke bare streger på et stykke papir. Jeg har hjertet og sanseligheden med i alt, hvad jeg laver. Om det er fru Hansens have eller en byplan, gør ingen forskel. Mit job består i at glæde andre og forøge deres livskvalitet, lyder kommentaren fra arkitekten som kun få kender, men hvis arbejde mange nyder.

VILLA ANSAGER Villaen er designet ud fra den gode dialog og indlevelse i kundernes liv/behov, og hvor der altid tages udgangspunkt i den gode placering på grunden, der sikrer det fine samspil mellem ude og inde. PR-foto
Annonce
Ugeavisen Varde

Mere liv i Borgen - nu med Hjerterum og fokus på ro og velvære

Annonce
Ugeavisen Varde

Snart får vi kongeligt besøg til indvielsen af internationalt museum

Annonce
Ugeavisen Varde

Varde IF er blandt Danmarks bedste talentudviklingsmiljøer i pigefodbold

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Maibritt vil kickstarte spritnyt projekt: Frivillige skal hjælpe ofre for seksuelle overgreb

Ugeavisen Varde

Makkerpar genåbner kendt restaurant efter tre års mørke: Nu er de oppe på to spisesteder sammen

Ugeavisen Varde

Veteranindsatsen haster – nu skal byrådet tage ansvar

Ugeavisen Varde

Pølsesnak...

Ugeavisen Varde

Danske Bank donerer 25.000 kroner til udvikling af Varde Sommerland

Ugeavisen Varde

Soroptimist International Varde støtter god sag med koncert

Ugeavisen Varde

Musik- og Billedskolen inviterer til sommerkoncerter i det fri

Ugeavisen Varde

Ny kunderådgiver i Andelskassen i Varde

Ugeavisen Varde

Driller vægten dig?

Annonce