Annonce
Socialt Frikort

Socialt Frikort dømt ude på finansloven: Katastrofe for gadens folk

Med Det Sociale Frikort i hånden har særligt socialt udsatte mulighed for at gå ind fra gaden og tage lønnet arbejde. For Heidi, der har været stofmisbruger siden hun var 14 år, har det betydet, at hun har nedsat sit stofbrug fra 50 fix i døgnet til at fixe 3-4 gange om dagen. Foto: René Mølskov
Det sociale frikort giver gadens mest udsatte en mulighed for at tage et arbejde uden omsvøb. Det er en direkte og kort vej til arbejdsmarkedet, men projektet kom ikke med på regeringens finanslovsudspil.
Annonce

Det sociale frikort er blevet en kæmpe succes på Vesterbro, hvor det for alvor er ved at blive implementeret. Et revolutionerende digital platform har gjort det muligt at lade socialt udsatte tage arbejde fra gaden mod kontant betaling. Uden om skat - men helt lovligt. Det har kostet millioner at udvikle systemerne og lovgivningen. Alligevel er projektets fortsatte liv truet.

- Det er et helt genialt koncept, som man har brugt flere år og mange millioner kroner på at udvikle. Nu kan vi se, at det virker. Det vil være en katastrofe for gadens folk, hvis det bliver lukket ned, siger Iben Nova Rask, der er projektleder for Socialt Frikort Vesterbro.


Det er et helt genialt koncept, som man har brugt flere år og mange millioner kroner på at udvikle. Nu kan vi se, at det virker. Det vil være en katastrofe for gadens folk, hvis det bliver lukket ned.

Iben Nova Rask, projektleder for Socialt Frikort Vesterbro


Hun har det sidste års tid arbejdet målrettet med at hjælpe brugerne i gang med at arbejde. Det har været en langsommelig, men god process.

- Det er mennesker, der er gået igennem et liv, hvor rollemodeller, systemet og nærmeste relationer ikke har slået til i forhold til at hjælpe dem. Derfor er det også både uvant og skræmmende for dem at tage et job, siger Iben Nova Rask og fortsætter:

- Det er mennesker, der sjældent har haft særlig gode erfaringer med deres lærepladser, deres uddannelsesinstitutioner, og arbejdspladser. Derfor er det en game-changer, når vi laver små quick-fixes, hvor de kan gå direkte til arbejdet i 1 til 4 timer og få lønnen med det samme bagefter.

Det har været en lang proces at forklare virksomhederne, hvordan de kan bruge og hjælpe folk som Heidi, der har et socialt frikort. Foto: René Mølskov

Det betyder for brugerne af det sociale frikort, at de ikke først skal afprøves, testes, vurderes og holdes hen. De får simpelthen lov til at komme i gang med arbejdet med det samme.

- Det kan godt være, at arbejdet er super-lavpraktisk. Der er en, der rydder op og gør det pænt foran Kihosk på Sønder Boulevard. Det er simpelt arbejde. Men bagefter at se på det og sige; Nu ser det flot ud. Nu sætter folk sig og drikker kaffe. Så går jeg ind og får mine 200 kroner. Det giver jo en vanvittig god følelse i kroppen.

Socialt Frikort Vesterbro haft opstartsfase, hvor der er arbejdet hårdt på at udbrede kendskabet blandt virksomhederne. Og derefter hjælpe brugerne med modet til at tage et arbejde. Og få den succesoplevelse, der skal til.

- Men når vi giver de mennesker, der går på gaden, et værdigt job på gaden, så styrker vi en socialindsats, men vi styrker også de sociale relationer imellem os, siger hun.

Det sociale frikort har været medvirkende til at flere misbrugere har fået overskud til at lægge planer for fremtiden fremfor bare at tænke på pengene til næste fix. Foto: René Mølskov

Der er godt gang i frijobberne. Blandt de mange forskellige job, der allerede er i gang er arbejdet som sociale viceværter, hvor de står for renhold og tryghed i Kødbyen. Der er 'kaffe-karma', hvor de serverer kaffe på Halmtorvet og ved Ørstedsparken. Der er et helt unikt samarbejdet med Baisikeli, hvor de arbejder som cykelmekanikerne, og så er der renhold af udearealet hos Kihosk med at feje, vaske og rydde op tidligt om morgenen.

- Det er helt unikt, at gadens folk pludslig får lov til, og mulighed for, at være den synligt positive effekt på Vesterbros gader, siger Iben Nova Rask.

.....

LÆS MERE PÅ SIDE 4 OG 6 I DAGENS AVIS

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vesterbro

En snak om: Sorg og selvmord

Vesterbro

En snak om: At elske sig selv

Annonce