Annonce
Viborg Nyt

Bagenørder er gået sammen: Det er et studio - ikke et bageri

Peter Jespersen og Ronni Christiansen er gået sammen i et brødfællesskab i Pakhuset. Herfra vil de sælge brød, skyde videoer til sociale medier og afholde kurser. Foto fra Simpel Surdej Studio.
To af landets mest dedikerede fritids-surdejsbagere har fundet sammen i Viborg, hvor makkerparret har åbnet et bagestudie i Pakhuset.
Annonce

Viborg: Man kan i fremtiden købe friskbagt surdejsbrød i Pakhuset - den gule bygning ved Fischers Plads.

Men det er ikke rigtig et bageri.

Man kan også se film og billeder på Youtube, Facebook og Instagram, der bliver optaget i køkkenet.

Men det er ikke rigtig et film- eller billedstudie.

Når corona tillader det, kan man komme forbi og selv prøve kræfter med bagehåndværket.

Men det er ikke rigtig et kursussted.

I stedet er det nok lidt af alle tre ting. Et moderne brødfællesskab, hvor rammerne nogle gange indgyder til salg af friskbagt brød. Andre gange filmes og skydes der til sociale medier.

Og endelig kan der - på et tidspunkt i fremtiden - afholdes kurser, når Viborgs to store surdejsnørder Peter Jespersen og Ronni Christiansen igen må samle folk inde i køkkenet til at bage med den særlige ingrediens: surdej.

Peter Jespersen foran Pakhuset, hvor Simpel Surdej Studio har til huse. Foto: Morten Pedersen

Deraf også navnet "Simpel Surdej Studio".

- Det er ikke et bageri i traditionel forstand. Vi har navngivet det "studio", netop fordi man skal mærke stemningen og atmosfæren af et brødunivers, idet man træder ind ad døren, lyder det fra den ene af indehaverne, 32-årige Peter Jespersen.

Han begyndte sit fokus på surdejsbrød i foråret, da han blev sendt hjem fra sit arbejde som køkkenleder på Klejtrup Musikefterskole. Hjemmefra lavede han videoer om surdejsbrød til eleverne, og det lagde kimen til "Simpel Surdej", som man kunne finde på Instagram og Youtube.

Da faren i april blev alvorligt syg med netop corona, dykkede Peter Jespersen endnu mere ned i surdejsuniverset, nærmest som terapi for at få tankerne ledt hen på noget andet end faderen, der var indlagt på intensivafdelingen i Randers.

I dag er faderen rask igen, og Peter Jespersen endte med at holde fast i sin nyopståede interesse for surdej, hvor følgerne også blev flere og flere på de sociale medier.

Annonce

Fandt sammen

Samtidig, og ikke langt derfra, var den ni år ældre Ronni Christiansen også i gang med at udvide sin surdejsverden.

Ronni Christiansen havde i flere år arbejdet med surdej, og i efteråret kunne Viborg Stifts Folkeblad skrive om kokken fra Grundfos, der for nylig havde investeret 80.000 kroner i udstyr, så han kunne lave hjemmebageri i parcelhuset på Solsortevej i Viborg.

Fælles for alle brød bagt hos Simpel Surdej Studio er... surdej. Men med udgangspunkt i de aktive mikroorganismer kan mange forskellige slags brød bages: Rugbrød, franskbrød, pizzabund med mere.

Kort inden folkebladet bragte den historie, havde Peter Jespersen selv fundet frem til og kontaktet sin passionsfælle i Viborg. Han ville gerne indgå et samarbejde, og det er nu blevet til virkelighed i Simple Surdej Studio.

- Groft sagt kan man sige, at Ronni kommer med udstyret, og jeg har brandet gennem de sociale medier. Det giver også bare noget andet, at vi kan arbejde med det her sammen og gøre det så nørdet som muligt. Vi har rigtig godt udstyr og mulighed for at lave nogle spændende produkter, fortæller Peter Jespersen, hvis videoer samlet er set over 210.000 gange på Youtube, mens 17.000 følger med på Instagram.

Annonce

Salg i weekenden

De to surdejsentusiaster overtog lokalerne den 24. november. Siden har de sat i stand, så køkkenet passede til det formål, de ønskede - og den 14. december havde de første testbagning af brød det nye sted.

Lige nu er der ikke de store muligheder for at holder kurser på grund af forsamlingsforbuddet, men det er stadig muligt at købe brød ind imellem.

Ad to omgange har Simpel Surdej Studio solgt brød - den 26.-27. december samt den 31. december - og her blev der udsolgt.

Sådan tager nogle af de brød sig ud, som man kan købe hos Simpel Surdej Studio.

I weekenden er der åbent for salg af brød igen. Både lørdag og søndag den 16.-17. januar fra klokken 10 sælger Simpel Surdej Studio brød, så længe lager haves.

- Vores maksimale kapacitet lige nu er 120 brød. Ud fra konceptet fra Tartine Bakery bager vi og sælger det, vi har. Når der ikke er mere brød, lukker vi ned, fortæller Peter Jespersen.

På de sociale medier kan man følge med i, hvornår Simpel Surdej Studio i fremtiden har åbningsdage for salg.


Det er ikke et bageri i traditionel forstand. Vi har navngivet det studio, netop fordi man skal mærke stemningen og atmosfæren af et brødunivers, idet man træder ind ad døren.

Peter Jespersen, medindehaver af Simpel Surdej Studio


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Udskældte pudebump er fjernet

Annonce