Annonce
Viborg Nyt

Hudsult - det er ikke bare et modeord

Annonce

Klumme: Nu er der måske nogen som tænker; er hun nu der igen med det berøring og modeord?

Men jeg tror faktisk, at der er mange, her under corona-lockdown, som har opdaget, at hudsult ikke bare er et modeord.

Og husk at bare fordi verden er ved at lukke op igen, er corona ikke forsvundet, der er stadig regler vi skal overholde for at passe på hinanden. Men dette betyder så også, at der er opstået en afstand mellem mennesker, vi kommer ikke så tæt på hinanden, som vi plejede.

Dette betyder især noget for enlige, som ikke har nogen, som rører ved dem i hverdagen, ingen som kommer ind i deres intimsfære. Før kunne man kramme venner eller stå tæt i en bus eller i en kø. Eller singler gik på date eller ud at danse. Men nu opstår der et mærkeligt vakuum, som kan få stor betydning for sundheden.

Der er faktisk er nogen som går rundt og mærker, at de er sådan lidt nede og gnavne uden rigtig at vide hvorfor. Nogen tænker, at det er fordi, vi ikke har det sociale liv, vi plejer at have. Men det er ikke hele forklaringen, for du har jo hele tiden kunnet tale med folk over telefon eller skype osv. Så det kan ikke bare være det.

Jeg ved godt, at der nok er mange introverte, som har haft stor glæde af at få lov at være lidt i fred, og det synes jeg, vi skal respektere, og mange skal nok tage deres sensitivitet lidt mere alvorligt. Ofte tror vi, at vi alle skal være på samme måde, og hvis vi ikke er toptunede og med på alle fester hele tiden, så er vi kedelige. Nej, sådan er det ikke. Vi er forskellige, og nogle mennesker har bare mere brug for at lade op hjemme og måske alene.

Annonce

Lykke og berøring

Nå, jeg kom lige væk fra dagens emne, som er hudsult. Jeg har før skrevet om alle de gode lykkehormoner, som bliver frigivet, når vi bliver berørt, eller er i tæt fysisk kontakt med andre, kysser, elsker osv. Men har du tænkt over, hvad der sker, når du så ikke får aktiveret de samme hormoner?

Det er den effekt, mange mærker nu.

I Århus har der hen over vinteren kørt et forløb med en berøringsmassør i Værestedet, en varmestue for hjemløse. Disse mennesker er nok nogle af dem, som får mindst berøring pga. deres isolation i samfundet.

Denne skønne kvinde har vundet deres tillid og gradvist fået lov at give dem kærlig trykmassage uden på tøjet. Det har været en overraskende nem opgave. Overraskende, fordi der måske var en fordom om, at de ikke ville deltage, da de ikke har oplevet ret meget positiv respons fra andre i forhold til berøring. Mange har været udsat for vold og svigt.

Behandlingen foregik i det fælles rum, og når vi som mennesker får berøring og føler velvære, giver det en afsmittende effekt til de andre i rummet, både på de andre gæster og personale.

De resultater, hun har opnået, kun med berøring, er opsigtsvækkende. Hun er blevet fulgt af en fotojournalist, som har taget de mest fantastiske billeder af mennesker, som bliver rørt og berørt, og de kan ikke undgå at berøre os andre. Giv jer selv en oplevelse og tag til Århus, nede bag Dokk1, og se de skønne billeder.

Klummeskribent Kimi Sand

Kimi Sand på 57 år er sexolog, fysioterapeut og parterapeut. Hun har klinik i Viborg og skriver om sine erfaringer med sex- og samliv.

Hun har været fysioterapeut siden 1993, og sexolog siden 2014. Hun tager gerne udgangspunkt i anonyme spørgsmål og kommentarer fra læsere af Viborg Nyt - så skriv endelig til hende.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Er du kæreste med din kæreste?

Viborg Nyt

Ny kunderådgiver

Viborg Nyt

New Jungle Trio kommer til Houlkær

Viborg Nyt

Camping i skovens dybe stille ro

Viborg Nyt

Butikschef vender tilbage til Wagner

Annonce