Annonce
Viborg Nyt

Kend alternativerne: Danskerne gider ikke morgenmotion

En vellykket løbevane skal først og fremmest komme fra løberens egen motivation. Derfor kan man også tænke over, hvornår på dagen, man helst vil snørre skoene. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Færre end hver tiende dansker orker at træne om morgenen. To eksperter i idrætsadfærd fortæller, hvordan du i stedet tilrettelægger motionen efter døgnrytme.

Danmark: "Morgentræning øger fedtforbrændingen, booster energien og giver dig et forspring i forhold til dine konkurrenter".

Morgentræning bliver ofte lovprist for en række fordele. Men mange har slet ikke lyst til at stå tidligt op for at motionere.

Faktisk har kun ni procent af danskerne lyst til at træne før klokken otte. Det viser tal fra DIF, DGI og Bevæg dig for Livet.

Og det overrasker adfærdskonsulent Jette Würtz.

- Folk angiver ofte, at job, forpligtelser og hente-bringe-kabalen med børn er en barriere for at dyrke motion. Derfor kunne man tro, at nogle brugte morgentræning som en måde at nå det inden da, siger hun.

Det er altså ikke tilfældet.

I stedet motionerer knap halvdelen mellem klokken 16 og 20 i hverdagen. I weekenden motionerer 41 procent helst inden frokost.

Og det er fint, understreger Thomas Bredahl, der er ph.d. og idræts- og adfærdsforsker ved Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet.

- Forskningen er krystalklar: Ud fra et mentalt perspektiv er det fuldstændig lige meget, hvornår på dagen man motionerer, bare det opleves værdifuldt og som en succes, siger han.

Annonce

Skab en succes

Så drop tanken om, at du partout skal slæbe dig ud af sengen og trække i træningstøjet klokken seks, hvis du er inkarneret b-menneske, tilføjer Jette Würtz.

For så har du allerede på forkant lagt i kakkelovnen til noget, som ikke føles hverken værdifuldt eller som en succes.

- Hvis man som b-menneske sætter uret til klokken 5 om morgenen, så er chancen for, at man reelt kommer i træningscentret, ikke stor. Chancen for, at man gentager handlingen, er endnu mindre, siger hun.

Træn i stedet der, hvor du har lyst, og hvor det går op med kalenderen.

Hvis du er skarpest om eftermiddagen - og ledig tirsdag og torsdag efter job - så skriv ind i kalenderen, at tiden er helliget motion, råder Jette Würtz.

Eftermiddagstræningen har desuden den sociale fordel, at det kan være lettere at lave en aftale med en træningsmakker, tilføjer Thomas Bredahl.

Det kan være en medvirkende årsag til, at flest foretrækker dette tidspunkt.

- Utallige studier har vist, at motionsfællesskabet og det sociale aspekt er afgørende for lysten og motivationen. Derfor giver det mening, at folk træner på et tidspunkt, hvor det reelt kan foregå med andre, siger han.

Rent fysiologisk har kroppen dog ikke lige så høj enzymaktivitet om morgenen som senere på dagen.

Derfor kan oplevelsen af kroppens reelle ydeevne stige i løbet af dagen.

- Men for den helt almindelige motionist er det lige meget, om man kan give sig ti procent ekstra ved at træne klokken 15 frem for klokken 7, konstaterer Thomas Bredahl.


Hvis man som b-menneske sætter uret til klokken 5 om morgenen, så er chancen for, at man reelt kommer i træningscentret, ikke stor. Chancen for, at man gentager handlingen, er endnu mindre.

Jette Würtz, adfærdskonsulent


Her vil danskerne helst motionere

I hverdagen er tidsrummet 16-20 det mest populære motionstidspunkt. Her træner 42 procent af motionisterne.

Formiddagen er næstmest populær. Her træner hver femte.

Eftermiddag mellem 12 og 16 er det tredjemest populære tidspunkt.

I weekenden er vanerne anderledes. Her er tidsrummet mellem 8 og 12 det mest foretrukne. Tidsrummet mellem 12 og 16 er det næstmest populære.

I weekenden motionerer meget få i tidsrummet 16-20, som ellers er hverdagens mest populære tidspunkt.

Morgentræning skraber bunden både i weekenden og hverdagen

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

214 skattejægere i Teglmarken

Viborg Nyt

Smag på heden

Viborg Nyt

Når en drøm bliver til virkelighed

Annonce