Jeg har tidligere skrevet om vigtigheden af at have mange gavnlige bakterier i tarmen. De styrker vores fordøjelse, kredsløb, immunforsvar og meget mere.
For at få et flertal af gavnlige bakterier i tarmen, bør vi spise mere fiberrigt. Det vil sige, at vi bør stræbe efter at indlemme så mange plantebaserede fødevarer i vores kost, som muligt. Særligt er fuldkorn, bælgfrugter, nødder og frø meget fiberrige.
Derfor har forskere også observeret at vegetarer og veganere ser ud til at have flere af de gavnlige bakterier end ikke-vegetarer. Men nye forskning har fundet, at den vigtigste parameter for en sund mikrobiota i tarmen ikke er, om din kost er helt vegansk eller vegetarisk. Nej. Det vigtigste er, hvor mange forskellige plantebaserede fødevarer, du spiser.
Du kan sagtens spise en vegansk eller vegetarisk kost, men denne kostform er ikke nødvendigvis sund for tarmens mikrobiologiske liv, hvis ikke den er varieret. Den kan også indeholde for mange forarbejdede fødevarer som raffineret brød, erstatningsprodukter, kager, slik og chips. Ligeledes kan du sagtens indlemme animalske fødevarer i din kost, men samtidig spise en stor variation plantebaserede fødevarer.
Forskerne har fundet ud af, at der er stor forskel på bakteriesammensætningen hos dem, der spiser mere end 30 forskellige plantebaserede fødevarer i løbet af ugen end blandt dem, der kun formår at spise mindre end 10. Jo flere forskellige typer af frugt, grøntsager, fuldkorn, bælgfrugter, nødder og frø, desto flere forskellige gavnlige bakterier ville slå sig ned i tarmen. Dem, der virkelig formår at spise varierede mængder af plantebaserede fødevarer, får de største fordele for tarmens mikrobiota.
Forsøgspersonerne, der spiste flest forskellige plantebaserede fødevarer i løbet af ugen, havde en højere diversitet af bakterier i tarmen. Dermed havde de flere forskellige bakterier, og det giver et sundere og mere frodigt økosystem i tarmen. Det kan også være med til at sikre en bedre fordøjelse, sundere tarmslimhinde, bedre immunforsvar og et sundere kredsløb.
Prøv at se på din egen kost. Hvor mange forskellige typer plantebaserede fødevarer får du i løbet af ugen? Prøv at tælle efter. Det er en sjov øvelse, som måske kan inspirere dig til at øge indtaget af flere forskellige planter. Er du typen, der måske kun spiser en til tre forskellige typer fuldkorn? Det kunne for eksempel være rug, havre og fuldkornshvede. Så prøv at finde en til to nye slags, som du kunne indlemme i din ugentlige kost. For eksempel quinoa, byg, hirse, amaranth, boghvede eller måske endda sorghumgryn.
Det samme gælder for frugt, bær, grøntsager, bælgfrugter, nødder og frø. Som et eksempel har jeg, efter jeg læste dette studie, justeret i min skål med morgengryn, frugt, bær, nødder og frø. I stedet for, at det kun var havregryn, der udgjorde fuldkornsdelen, har havregrynene fået selskab af hvedeklid, rugflager og bygflager. En lille, men effektiv justering af min morgenmad.
Prøv at se på din egen kost. Hvor mange forskellige typer plantebaserede fødevarer får du i løbet af ugen? Prøv at tælle efter. Det er en sjov øvelse, som måske kan inspirere dig til at øge indtaget af flere forskellige planter.