Annonce
Viborg Nyt

Ny dagligvarebutik har 150 kvadratmeter i klemme

Om tre uger står den nye Rema 1000 i Arnbjerg klar - men butikken har 150 kvadratmeter i klemme i forhold til den nuværende lovgivning om størrelser på dagligvarebutikker i Viborg Kommune. Arkivfoto: Morten Dueholm
Når Rema 1000 Arnbjerg åbner 14. november, er det ikke hele butikken, der må tages i brug, da planloven fra 2017 ikke er implementeret i Viborg Kommune. Købmand Jess Bøger tror ikke, at reglerne når at blive ændret, og det kommer til at koste tid, penge og en masse bøvl.
Annonce

Viborg: Massevis af nye Rema 1000-butikker skyder op rundt omkring i Danmark i disse måneder, hvor også nybyggerområdet Arnbjerg bliver beriget med en.

Fælles for mange af de nye Rema-butikker er, at de følger den nye planlov, som tillader et samlet butiksareal på 1200 kvadratmeter. Den nye Rema 1000 i Arnbjerg bliver netop også sådan.

Men der er et problem. For planloven, der blev vedtaget af Folketinget i sommeren 2017, er ikke implementeret i Viborg Kommune. Det kræver først, at byrådet nikker til ja til den nye ordning, og indtil da må Rema 1000 i Arnbjerg lukke 150 kvadratmeter af bag en mur.

Butikken åbner om tre uger - helt præcist torsdag den 14. november. Og med så kort tidsfrist er købmand Jess Bøger ganske sikker på, at åbningen bliver uden de sidste 150 kvadratmeter.

- Det giver os en masse bøvl, at vi må åbne op med 637 kvadratmeters salgsareal i stedet for 800, siger Jess Bøger og uddyber:

- Vi må efterfølgende flytte kølere, frysere og kasselinjen, hive reoler ned og sætte nye op. Jeg ved ikke, hvor mange penge det præcis vil koste, men det bliver dyrt, konstaterer købmanden.

Købmand Jess Bøger er træt af, at han ikke må benytte de sidste kvadratmeter - og at han måske snart skal til at flytte rundt i en helt ny butik.
Annonce

Samme størrelse

I de nuværende regler i Viborg Kommune må man faktisk godt have en butik på 1200 kvadratmeter. Men i de regler forlyder det, at 200 af de 1200 kvadratmeter skal være til personalestue og kontorer.

I den nye planlov må butikkens ejere selv vælge, hvordan de fordeler kvadratmetrene. Da lager og kontor er fastlagt for Rema 1000 i Arnbjerg, er det altså selve butiksarealet for kunderne, der indskrænkes. I hvert fald indtil - og hvis - den nye planlov godkendes i Viborg Kommune.

Men var det så ikke bedre at vente med at lave en ny butik, til den politiske beslutning var truffet?

- Det kan jo tage meget lang tid, før der kommer en politisk beslutning. Vi havde brug for en ny butik, og beslutningen om at bygge nyt skulle jo træffes på et tidspunkt, siger Jess Bøger.

Annonce

Ingen dispensation

Da beslutningen om at ændre reglerne for dagligvarebutikker skal træffes i byrådet, har det heller ikke været muligt at give Rema 1000 dispensation. Det fortæller Marie Bang fra plan-afdelingen i Teknik og Miljø ved Viborg Kommune.

- Vi ikke ved, om planen bliver vedtaget. Indtil da må vi forholde os til den gældende lovgivning. Vi ser på sagerne fra gang til gang og giver også dispensation ind imellem, men det er ikke muligt her, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Småt - men godt - modeshow

Viborg Nyt

Ny medarbejder hos By Brorson

Viborg Nyt

Tag på tur med Bymanden

Viborg Nyt

Lær dit barn at spotte en groomer

Viborg Nyt

Mindfulness kan være vejen frem

Viborg Nyt

Brygmesteren stopper hos Viborg Bryghus

Annonce