Viborg: Der har været en speciel opgave på bordet hos AC Motor Parts. To Frichs tog-motorer, der normalt sidder i en MO motorvogn fra 1935, har været hos Viborg-virksomheden den seneste tid for at blive repareret.
Og det er ikke bare nostalgisk roderi med gamle motorer. Reservedelene er ifølge AC Motor Parts flere hundrede tusinde kroner værd, så det har krævet både specialviden og sikker hånd at varetage opgaven.
- Af og til falder man over opgaver af mere nostalgisk karakter som de gamle motorer fra MO-vognene fra 1935. De har stået en rum tid på fabrikken i Viborg, hvor vi p.t. venter på reservedele, pumper og dyser, fortæller administrerende direktør Egon Jensen i en pressemeddelelse.
Nu skal hjertet - motorerne -testes. Imens står motorvognen stille på sin faste holdeplads i værkstedet på Danmarks Jernbanemuseum i Odense. Her arbejder frivillige på at bringe den tilbage til dens udseende fra 1964, hvor den allerede havde mange år på bagen.
- MO1954 (navnet på maskinen, red.) er relativt modulært opbygget. Det er det mest universelle køretøj, der har kørt herhjemme overhovedet. Vi laver den historisk rigtig, som den så ud i 1964. Der blev den bygget om, og det er ikke ressourcemæssigt forsvarligt - og musealt heller ikke ønskeligt - at føre den længere tilbage, idet museets strategi indebærer at kunne vise en række køretøjer, der alle passer med året 1965, fortæller Mogens Duus, der er frivillig projektleder på projektet hos Danmarks Jernbanemuseum.
Han fortsætter:
- Den forberedes imidlertid til, at der kan installeres et fuldstændigt nutidigt togkontrolsystem (ETCS: European Train Control System, red.) i den. Det betyder, at den også kan køre på de jernbanestrækninger, der har det mest moderne signalsystem.
Lang historie
DSB havde i alt 139 MO-motorvogne bygget i forskellige varianter i perioden 1935-1958. De kunne ses over hele landet og blev gennem årene brugt til alt: Lyntog, internationale tog, sidebanetog, godstog, Københavnsk nærtrafik og sågar ind imellem til rangering.
Den aktuelle MO-vogn nummer 1954 blev bygget af Scandia og Frichs med elektrisk udrustning fra Thrige og ASEA og overdraget til DSB den 30. juli 1935. Vognen blev indledningsvis stationeret øst for Storebælt og anvendt i hyppige pendultog Rungsted-København H-Roskilde.
Den 12. maj 1936 blev den overført til strækningerne vest for Storebælt, hvor der ved sommerkøreplanens ikrafttræden tre dage senere skulle bruges MO i blandt andet aflastningslyntog mellem Nyborg og Fredericia. I tiden derefter kørte den i Jylland og på Fyn på stort set alle de strækninger, der blev drevet af DSB.
I 1963-64 gennemgik vognen en større ombygning på DSB’s værksted i Aarhus. Her blev den forsynet med automatisk, oliefyret dampvarmekedel og en række ændringer af vognens indretning blev gennemført.
MO 1954 havde sin "sidste" driftsdag den 13. september 1979. Den blev hensat med henblik på ophugning, men i sommeren 1981 blev den atter taget ind på værkstedet i Aarhus for istandsættelse til brug mellem Hillerød og Helsingør. Det blev imidlertid en kort fornøjelse: Efter en kollision i 1983 blev vognen atter sat væk, indtil den året efter blev overdraget til Danmarks Jernbanemuseum som repræsentant for den mest almindelige motorvognstype i Danmark.
Museet har haft vognen i drift i årene 1985-2012.
Egon Jensen, direktør i AC Motor PartsAf og til falder man over opgaver af mere nostalgisk karakter som de gamle motorer fra MO-vognene fra 1935.