Annonce
Billund Ugeavis

Vandel er Vejle Kommunes nye klimalandsby

Der har de seneste år været gang i en positiv udvikling i Vandel, hvor der er kommet en ny energi og en fornyet stolthed over at bo i Vandel. I Vandel står vi sammen om at udvikle vores landsby, og her er titlen som Vejle Kommunes første klimalandsby kronen på værket, mener Henning Nørbygaard. Arkivfoto
Vandel er netop blevet kåret som Vejle Kommunes første klimalandsby. Det vækker stor glæde i byen, som tror og håber, titlen kan være med til at trække flere børnefamilier til byen.

Vandel: Vejle Kommune har nu fået sin første klimalandsby. Vandel.

Et enigt udvalg for lokalsamfund og nærdemokrati har netop besluttet at tildele titlen til Vandel foran finalisterne Grejs og Højen.

Det er noget, der vækker stor glæde i Vandel.

Annonce

- Det er simpelthen så fedt. Der er i forvejen gang i så meget positivt her i Vandel, og så er det her bare kronen på værket, fortæller Henning Nørbygaard, der er medlem af Vandel Udviklingsråd og en af de bærende kræfter i Vandels indsats for at blive ny klimalandsby.

- Det er også en titel, der forpligter, så vi må trække i arbejdstøjet efter sommerferien - men det gør vi gerne, siger han.

At blive klimalandsby er nemlig noget, der har været meget stor opbakning til i Vandel hos private såvel som hos foreninger, virksomheder og byens skole, fortæller han.

Håber at tiltrække familier

For Vandel passer klimalandsbyprojektet som fod i hose med den bosætningsstrategi, man i byen arbejder ud fra.

- Vi tror på, at en titel som klimalandsby kan være med til at trigge børnefamilier, der måske ønsker et større fokus på klima - det er også det, vi hører. Vi har nemlig et stort ønske om at tiltrække nye børnefamilier, som kan være med til at understøtte vores skole. Det er sådan set det, det hele udløber af, forklarer Henning Nørbygaard.

Faktisk er opbakningen til projektet så stor, at Henning Nørbygaard ikke er i tvivl om, at man i Vandel ville have arbejdet videre med klimatankerne, selvom byen ikke havde vundet titlen.

- Men med titlen følger der nogle penge og ressourcer med til at gennemføre projekter med, så det giver naturligvis nogle andre muligheder, at vi nu er valgt som klimalandsby, forklarer Henning Nørbygaard.

Annonce

Skal bruge hjælp

Der er selvfølgelig allerede en række idéer til, hvordan man i Vandel kan sætte fokus på klimaet. Men der ligger ikke en færdig drejebog klar - langt fra.

- Vi har meldt ærligt ud overfor kommunen, at vi faktisk ingenting ved om, hvad vi skal gøre, for at det virkelig batter noget. Er det, at vi slukker for vandet noget hurtigere? Er det, at vi slukker lyset noget oftere? Hvad skal der til, før det virkelig gør en forskel? Der har vi brug for kommunens hjælp, så vi får noget konkret viden om, hvor det giver bedst mening at sætte ind, forklarer Henning Nørbygaard og tilføjer:

- Til gengæld har vi en enorm stor opbakning og lyst til at gå målrettet til det her projekt, og derfor er jeg ikke i tvivl om, at vi kan lykkes.

Grønne idéer

I Vandel har man allerede udarbejdet en række idéer til mulige grønne tiltag.

Eksempelvis er en repair-café, hvor frivillige handy-folk tilbyder hjælp til at reparere elkedler, græsslåmaskiner, eller hvad der nu er gået i stykker, allerede på vej til at blive realiseret.

Der er også tanker om at sætte større fokus på klima i Firehøjeskolens afdeling i Vandel for dermed at gøre mere for at påvirke børnene til at blive mere klimabevidste.

Et mere langsigtet forslag går også på at forsøge at udvikle et samarbejde med Erhvervspark Vandel, hvor Nordens største solcellepark ligger, om en form for interaktiv formidling om solceller lidt à la Økolariet.

Men også forslag som mere samkørsel og et ønske om cykelsti, så det bliver mere attraktivt at cykle på arbejde i Billund, står på idélisten.

Allerede i næste uge skal repræsentanter fra Vandel mødes med nogle af Vejle Kommunes fagfolk for at få noget mere indsigt i, hvor det giver bedst mening at sætte ind.

- Herefter forsøger vi at gøre det overskueligt for folk. Vi tager det i små bidder, så vi får nogle succesoplevelser. Langt hen ad vejen handler det om holdnings- og adfærdsændringer, og den slags tager tid. Men det går vi i gang med efter sommerferien, fortæller han.

Annonce
Annonce
Billund Ugeavis

Sommerstemning på plejecentrene

Annonce
Annonce
Billund Ugeavis

Oksana fra Hejnsvig klarede MBA-uddannelsen med bravur

Annonce
Forsiden netop nu
Billund Ugeavis

Efter måneder med utrøstelig datter opgav Maja at få hjælp i Danmark: - Det føltes ulovligt at tage til udlandet

Billund Ugeavis

Lokal DGI-afdelingsleder er dimitteret som master i IT

Billund Ugeavis

To biler drønede sammen i Vorbasse

Billund Ugeavis

Ung ridesportsudøver vinder fire guldmedaljer

Billund Ugeavis

Flyene i Billund Lufthavn er næsten lige så fyldte som i 2019

Billund Ugeavis

Youtuber skabte kø ved boghandleren: - Laksen er bare det bedste

Billund Ugeavis

Jobpatruljen på tur i Billund Kommune: Mange unge løfter for tungt

Billund Ugeavis

Countryaften i Billund: Lyt til Rattlesnakes og spis helstegt pattegris

Billund Ugeavis

Lad os lære af børnene!

Billund Ugeavis

Nyistandsat trailer stjålet

Billund Ugeavis

Nye tider nye numre

Billund Ugeavis

Harald underviser gratis i Tai Chi Qigong: - Det er godt for kroppen og sindet, og alle kan være med

Billund Ugeavis

Åbent brev til kirkeminister Joy Mogensen: Stop nu restriktionerne i kirkerne

Billund Ugeavis

Oplev grisefest i Billund: Kun to gange tilbage

Billund Ugeavis

Billund Vand og GEV lader græsset gro: Vil du også være med på bølgen?

Billund Ugeavis

Lakserytteren kigger forbi Billund

Billund Ugeavis

Sagros etableringsaften nød atter stor opbakning

Billund Ugeavis

80-årige Gunnar slår de unge professionelle af travbanen: - Det er en hel fornøjelse

Billund Ugeavis

Jobpatruljen tjekker arbejdsforhold i Billund og Vejen

Billund Ugeavis

Værktøjsteknikerne er færdige med uddannelsen

Billund Ugeavis

I Lego House' nye restaurant må man lege med maden: - Vil man spise spareribs med falafel, så gør man det

Annonce