Annonce
Brædstrup Avis

Nyt i corona-år: Det kimer til julefest i idrætshallen

Der bliver holdt gudstjenester i Brædstrup Kirke i julen, men de store gudstjenester juleaften bliver holdt i Brædstrup Hallen på grund af coronasmitten. Arkivfoto: Morten Pape
Årets julegudstjenester bliver som så meget andet i år også påvirket af corona-situationen. I Brædstrup rykkes gudstjenesterne ind i Brædstrup Hallen, mens man i Sdr. Vissing, Grædstrup, Træden og Tønning holder flere, mindre gudstjenester i kirkerne.
Annonce

Brædstrup: "Rør blot ikke ved min gamle jul" skrev Peter Faber i julesalmen "Sikke en voldsom trængsel og alarm".

Dermed var den gamle digter med til at påpege, at traditioner er vigtige og særligt i julen.

Helt urørt bliver den gamle jul imidlertid ikke i et år, hvor meget er ændret på grund af corona. Således foregår årets julegudstjenester ikke i Brædstrup Kirke som vanligt, men de bliver i stedet afholdt i Brædstrup Hallen, hvor kirken gør klar til julegudstjenester med op til 200 personer.

Det er sognepræst Søren Peter Villadsen, som i år skal forestå gudstjenesterne både juleaften og i juledagene i Brædstrup, og han lover, at alle ved Brædstrup Kirke har lagt sig i selen for at gøre gudstjenesterne så corona-sikkert som muligt.

- I Brædstrup kommer vi til at lave tre julegudstjenester i Brædstrup Hallen juleaften, og herefter kommer vi til at lave gudstjenester i juledagene og til nytår i kirken. Det gør vi med alle de sikkerhedsforanstaltninger, som vi kan komme afsted med, så det hele foregår på forsvarlig vis. I hallen er der arealmæssigt plads til 300 personer, men vi har sat maksimumgrænsen på 200, så vi kan sikre en god afstand, og så der er mulighed for at komme sikkert ind og ud, siger Søren Peter Villadsen.

Annonce

God afstand

Folkekirken er omfattet af særlige retningslinjer i forhold til corona, som er udstukket fra Kirkeministeriet på baggrund af sundhedsmyndighedernes anbefalinger. Det betyder, at der ikke er noget krav om forsamlingsforbud i kirken, men til gengæld er der regler om afstand og kvadratmeter pr. person.


Kirken er ikke begrænset til kirkebygningen, men kirken er jo hvor, vi samles om evangeliet. Men bortset fra de dystre omstændigheder, så synes jeg, det er ret spændende at prøve at holde en julegudstjeneste på denne her måde.

Søren Peter Villadsen, sognepræst


I forbindelse med julegudstjenesterne i hallen vil der være håndsprit til rådighed, og der vil være folk, som guider kirkegængerne sikkert ind og ud. Samtidig vil der være skilte, der fortæller, hvordan man skal opføre sig, og der vil være god afstand mellem stolene, så det skulle være helt sikkert at synge med på julesalmerne.

- Vi holder to meter mellem stolene, så det hele er så corona-sikkert som muligt. Det er selvfølgelig tilladt for en familie at sætte sig sammen. Det giver jo ingen mening, at folk med små børn skal sidde to meter væk fra børnene, siger Søren Peter Villadsen.

Julens gudstjenester i Brædstrup og opland

Julens gudstjenester samlet oversigt i Brædstrup pastorat.

Brædstrup Kirke

24. december i Brædstrup Hallen. 11.00, 13.00 og 15.00. SPV - med tilmelding på billetto.dk

25. december, juledag: 11.00 SPV

26. december, 2. juledag: 11.00 SPV

31.december, nytårsaftensdag: 15.00 SPV

Tønning Kirke

24. december 14.00 og 15.30 HMK - med tilmelding på billetto.dk

25. december 11.00 HMK

Træden Kirke

24. december 11.00 og 12.30 HMK - med tilmelding på billetto.dk

31. december 16.00 HMK

Grædstrup Kirke

24. december 12.00, 13.00 og 14.00 PSJ - med tilmelding på billetto.dk

25. december 11.00 PSJ

Sdr. Vissing Kirke

23. december 14.00 PSJ - med tilmelding på billetto.dk

24. december 15.00, 16.00, 17.00 PSJ - med tilmelding på billetto.dk

25. december 16.00 PSJ

1. januar 16.00 PSJ

PSJ: Pia Skovmose Jensen

HMK: Helle Margrethe Krogh

SPV: Søren Peter Villadsen

Annonce

Flest mulig til jul i kirken

Havde man placeret julegudstjenesterne i Brædstrup Kirke med de samme sikkerhedsforanstaltninger, havde der kun været plads til 57 personer. Derfor besluttede præsterne i pastoratet og menighedsrådet allerede i oktober, at julegudstjenesterne i Brædstrup skulle foregå i hallen, og der skulle holdes flere mindre gudstjenester i Tønning og Træden samt Sdr. Vissing og i Grædstrup.

- På den her måde mener vi, at der er flest mulig, der kan få tilbuddet om at komme i kirke i julen, siger Søren Peter Villadsen.

Sognepræst Søren Peter Villadsen er klar med håndsprit og corona-sikre gudstjenester, når han holder årets julegudstjenester i Brædstrup Hallen. Arkivfoto: Peter Hald

Sognepræsten anerkender, at der nok er nogle, som vælger at springe julegudstjenesten over, når landet er midt i anden bølge af corona-epidemien.

- Men jeg synes, det er et godt projekt, vi har fået lavet, og vi har virkelig taget alle tænkelige forholdsregler. Så vi er fortrøstningsfulde, og vi gør det uden at ryste på hånden, siger Søren Peter Villadsen.

Præsten understreger, at man prøver at trække kirken og stemningen med i hallen både, når det kommer til gudstjenesten, udsmykningen og musikken.

- Kirken er ikke begrænset til kirkebygningen, men kirken er jo, hvor vi samles om evangeliet. Bortset fra de dystre omstændigheder synes jeg, det er ret spændende at prøve at holde en julegudstjeneste på denne her måde. Jeg tror, det kan give noget andet, og det skal nok blive hyggeligt alligevel. Det er i hvert fald en juleaften, man vil kunne huske, siger Søren Peter Villadsen.

Regler om areal og afstand i kirken

De nuværende regler for kirkerne lyder, at der ved siddende arrangementer skal være to kvadratmeter pr. person, og at der skal være én meters afstand mellem alle deltagere (målt fra næsetip til næsetip). Kravet er dog to meters afstand, hvis der er fællessang.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce