Annonce
Ugeavisen Bramming

Fjerde generation på Nørrevang

Maleriet i midten er fra 1920. Billedet, Erik holder, er fra 1977, mens Ninas er fra 2003. På stuebordet ligger desuden nogle ældre og historiske fotos af Nørrevang. Foto: Kirsten Enevoldsen
Nørrevang er blandt de udstillede luftfotografier på Bramming Egnsmuseum.
Annonce

LILLE DARUM: Nina Jensen er fjerde generation på Nørrevang, og både maleriet og luftfotografierne – inklusive de to, der er udstillet på Bramming Egnsmuseum frem til 20. september – er historiske dokumentar-fortællinger.

Udstillingen ”Hus, gård og by – Bramming set fra luften” er netop åbnet på Egnsmuseet, og de godt 50 fotografier er alle indlånt fra gårdene rundt på egnen i gammel Bramming Kommune. Udstillet og ophængt, så man ved at gå ”imod uret” fra luften ser gårde, huse og gademiljøer i Gørding, Vejrup, Endrup, Raunsø, Vong, Tømmerby, Darum, Hunderup, Sejstrup – og Bramming.

Billederne er ikke alene et stykke meget fortællende kulturhistorie. De illustrerer samtidig udviklingen inden for byplanlægning, byggestil og ikke mindst landbrug.

Annonce

Historiske fotos

Således også billederne fra Nørrevang på Ll. Darumvej. På museet hænger dels et fotografi fra 1956 af den hvidkalkede gård – dels et opdateret fotografi af gården som den ser ud i dag – med den nye staldbygning fra 1972 og de gyllebeholdere, som nutidens landbrug kræver.

I Nina og Eriks ”fine stue” på Nørrevang hænger flere. Blandt andet også et maleri fra 1920, hvor det oprindelige stråtækte stuehus er med. Det nuværende stuehus er bygget i 1917, og det gamle stråtækte er senere blevet saneret væk.

-Det nye stuehus blev bygget på en sokkel. Som Bedstefar sagde ”hvis vandet kommer”, skal vi ikke risikere at få det indendøre, fortæller Nina, der kan hele slægtshistorien på fingrene og er en god fortæller.

Annonce

Sneum Kirke er pejlemærket

Sneum Kirke – også bygget højt uden fare for at blive oversvømmet – er hele egnens stolthed og pejlemærke. Af samme grund har Nina og Erik ønsket luftfotografierne taget, så man kan se kirken.

På Egnsmuseet hænger luftfotografiet fra 1956, mens det lille foto ovenover er fra 2003. Foto: Kirsten Enevoldsen

Den 23 ha store ejendom ligger da også ret lavt og altså i farezonen, når der er stormflod, og mange af markerne står jævnligt under vand, når vinden kommer fra vest og vandet stemmer op. Før Sneum Diget blev bygget i 1929, var det da heller ikke ganske ufarligt at bo på disse kanter.

Ninas forældre, Hans Peder Jensen og hustru Johanne Jensen, overtog gården i 1962, mens bedstefaderen byggede et lille hus inde i Store Darum. Først i 1992 overtog Nina og Erik stedet.

Ninas far, der var en driftig landmand med faglig udlængsel, drev i mange år gården som blandet landbrug. I 1972 byggede han en ny stor stald og slog sig på svineproduktion. Som Mads Skjern hentede han – allerede i 1949 - inspiration i USA. Der har da også altid været højt til loftet, og som Hans Peder Jensen altid havde udenlandske praktikanter og hans far igen københavnske feriebørn, så har Nina og Erik i mange år haft udvekslingsstudenter – og plejet forbindelserne:

-Vi skal altid bare vide, hvor mange der kommer til aftensmad, siger Nina.

-Den helt store overraskelse var nu til vores sølvbryllup, da Fritz fra Østrig - landbrugspraktikant hos Ninas far - stod på gårdspladsen og sang med til morgensangen, tilføjer Erik, der ikke er landmand, men derimod rørlægger hos Thorvalds VVS i Bramming.

Annonce

Nina er landmandsuddannet

Det er Nina, der er familiens landmand – med grønt bevis og det hele fra Riber Kjærgaard. Hun

Luftfotografier af gårde

Mange af de udstillede luftfotografier på Bramming Egnsmuseum er taget af pioneren inden for feltet, Viggo Sylvest Jensen (1910 - 1959) fra Hillerød. Han var uddannet både pilot og luftfotograf, og i 1936 etablerede han ”Luftfoto Sylvest Jensen, Hillerød”.

Viggo Sylvest Jensen levede af at flyve fra by til by og sælge luftfotos til virksomheder og landmænd. Privatflyvningen blev indstillet under 2. verdenskrig, og først i 1946 genoptog han fotograferingen.

I de følgende år ekspanderede forretningen, og da aktiviteterne var på sit højeste i 1950’erne havde Sylvest Jensen 100 ansatte. Inden sin død i 1959 havde han taget mere en to mio. fotos.

Mange af luftfotografierne er i dag i privat eje, men de mange negativer opbevares på Det Kongelige Bibliotek og anses for at være værdifuld kulturarv.

I 1950’erne og 60’erne havde de fleste gårde og mange virksomheder luftfotos hængende – gerne på en iøjnefaldende plads i hjemmet eller i virksomheden.

Således også hos Nina og Erik i Ll. Darum, hvor vi har fået et kig med.

Udstillingen på Bramming Egnsmuseum kan ses frem til 20. september.

overtog gården ved et glidende generationsskifte i 1992, og fortsatte uden markdriften faderens svineproduktion:

-Da jeg lagde op – det var ikke længere tilstrækkelig rentabelt – havde jeg 200 årssøer. Jeg solgte dyrene i 2005, og af dyr har vi nu kun et par katte og Miki her, siger Nina, mens den 15-årige labrador nusses og godmodigt trisser rundt.

Nina er i dag ansat som gartner ved Ribes kirkegårde:

-Det passer mig fint. Det er selvstændigt, frit og afvekslende. Jeg har dog slet ingen planer om at sælge gården her. Jeg føler det lidt forpligtende at være fjerde generation, men slægtsgårde og landbrug er jo ikke, hvad det var i 60’erne, og det kan vi ikke ændre på.


Jeg føler det lidt forpligtende at være fjerde generation, men slægtsgårde og landbrug er jo ikke, hvad det var i 60’erne, og det kan vi ikke ændre på.

Nina Jensen


Nina og Eriks tre børn – to håndværker-sønner og en studerende datter – skal ikke presses til at blive gårdens femte generation:

-Det må vi alt sammen se, men vi er glade for de billeder, vi har af stedet her, og jeg synes, det er en fin idé med udstillingen på Egnsmuseet, slutter Nina Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce