Annonce
Ugeavisen Bramming

I forsamlingshuset kan de noget med ål

Ulla Høegh (til højre) kom kørende fra Vojens, for at komme til ålegilde sammen med familien. Foto: Martin Wilde
Når der bliver kaldt til ålegilde i Ålbæk Forsamlingshus, så gælder det om at være hurtig. Billetterne sælges som regel i løbet af få dage, og sådan gik det også i år.

Ålbæk: Hvor ligger det? Er det ikke i Nordjylland?

Nej. Vel er Ålbæk for de fleste blot en lille by langs hovedvej 11, hvor man over nogle hundrede meter bliver nødt til at sætte farten ned. Men drejer man ned ad sidevejen mod øst, kommer man ned til forsamlingshuset. Og det er et sted, folk kommer langvejs fra, for at besøge. Her blev der danset til pigtrådsmusik som det første sted i Sydvestjylland i 60’erne. Utallige er også de fester, der er holdt i forsamlingshuset.

Og så er der det årlige ålegilde. De slangeagtige fisk på to bogstaver yder en magisk tiltrækning på mange – især når de er paneret, stegt og indtages med rigelige mængder af både stuvede kartofler og snaps. Det er ikke noget problem, for når der kaldes til ålegilde i Ålbæk, så er både fisk, kartofler, rødbeder og drikkevarer ad libitum, når først billetten er betalt. Med en pris på 285 kroner kan det blive en både mættende, berusende og tilmed billig aften.

Annonce

Venteliste

- Vi er godt 100 her i aften, og der har været 25 på venteliste. Vi har fået enkelte afbud, så nu er der kun 20 på ventelisten, siger en fornøjet formand for forsamlingshuset, Niels Brink Nielsen, umiddelbart inden han på slaget 18.00 giver baren fri, og de første øl og vand lige så langsomt hentes fra køleskabet til de anviste pladser ved bordene.

Billetterne blev udsolgt på to dage, fortæller formand for Ålbæk Forsamlingshus, Niels Brink Nielsen. Foto: Martin Wilde

- Vi laver det her til 285 kroner, fordi det er støtteforeningen, der laver arrangementet. Overskuddet går så til forsamlingshuset. Vi lægger det altid en hverdag, for så er huset fri til udlejning i weekenden. Og vi har fri bar, fordi det er nemt og folk elsker det!

Annonce

Hjemmelavet

Menuen er ganske enkel: Ål med stuvede kartofler og rødbeder. Til dessert er der hjemmelavet citronfromage. God gammeldags mormormad, som mange kan lide. Alt hjemmelavet af bestyrelsesmedlemmerne i forsamlingshusets støtteforening.

- Vi var fem mand, der stegte 45 kg ål i løbet af seks timer her i dag. Hver mand havde gang i tre pander, fortæller Niels Brink Nielsen.

For nogle er målet med et ålegilde at kunne præstere en krans - eller to - med afbidte ben tallerknen rundt. Og gerne afsluttet med et kryds. Foto: Martin Wilde
Nogle samler egen krans med kryds på tallerknen. Andre benytter de fælles bentallerkner, der står på bordene. Foto: Martin Wilde

Dagen forinden har andre skrællet og kogt kartofler samt lavet citronfromage. Og så har atter andre frivillige dækket borde.

- Der har været mange i sving, konstaterer Niels Brink Nielsen.

Annonce

Kemien passer

Det sætter Gerda og Leif Josefsen fra Esbjerg pris på. De er faste gæster, når der er ålegilde i Ålbæk.

- Vi har holdt alle vores fester her. Vort bryllup, kobberbryllup, konfirmationer og sølvbryllup, fortæller Gerda Josefsen, mens gemalen henter to øl.

- Kemien med kogekonerne har passet og betjeningen har passet, supplerer Leif Josefsen, mens et fad med stegte ål første gang går rundt ved bordet.

Vi har holdt alle vores fester her. Bryllup, kobberbryllup, konfirmationer og sølvbryllup, så naturligvis er vi også med til ålegilde, siger Gerda og Leif Josefsen fra Esbjerg. Foto: Martin Wilde

Det er normalt ål fanget i Ringkøbing Fjord og landet på Bork Havn, som spises i Ålbæk. Men i år har der ikke rigtig været ål i fjorden, som egentlig er et nor.

- Men ålemanden sagde, jeg skal nok finde nogen til jer. Og det er lykkedes at få de 60 kg ål, vi har bestilt, kan Niels Brink Nielsen i sin tale berolige de sultne gæster, lige inden gildet går i gang.

Annonce

Dobbelt ring med kryds

Og så går kampen ellers i gang. Nogen kæmper bravt med at opbygge en krans eller to langs tallerkenens kant, mens andre benytter de fade, der står på bordet til de afgnavede ben. For stegte ål spises bedst med fingrene. Enkelte forsøger sig først med kniv og gaffel men overgiver sig hurtigt til den nemmeste måde at spise ål.

Pludselig er der bid. Allerede efter to runder med et fad ål, er der bid ved bord 1. Brian Jørgensen fra Esbjerg præsenterer stolt hele to kranse rundt og et kryds på tallerkenen.

Brian Jørgensen fra Esbjerg sad ved bord 1 og var den første til at fremvise fuld krans med kryds på tallerknen. Han var taget til ålegilde sammen vennen Gunner Marina (til højre), der i tidernes morgen spillede pigtrådsmusik i Ålbæk Forsamlingshus. Foto: Martin Wilde

- For mange år siden, da jeg var dreng, kunne vi om vinteren stange ål i Præstø Fjord. Dengang levede man af at bytte, så vi byttede ål med fiskemanden og fik kogt sild i stedet. Så kom jeg herover og købte ål i Nymindegab. Jeg er med i en åleklub i Esbjerg, men ålene her er bedre, så jeg er fast gæst, når der er ålegilde.

Ikke mange minutter efter har Henning Christensen, der sidder i den anden ende af salen, også to runder ben og kryds på tallerkenen.

- Jeg elsker ål og har gjort det siden 1969, hvor vi flyttede til Vilslev Spang. Jeg fanger dem ikke selv, men boede til leje hos nogle, der fangede dem i Fyldegraven. Vi har været her hvert år i fire år nu, siger Henning Christensen, som en gang årligt også holder ålegilde hjemme for hele familien.

Jeg elsker ål og har gjort det siden 1969, hvor vi flyttede til Vilslev Spang, fortæller Henning Christensen, der en gang årligt også arrangerer ålegilde hjemme for hele familien. Foto: Martin Wilde
Annonce

Hele familien er med

Ved bordet overfor er en hel familie samlet. Fire generationer – i alt 12 personer - er draget til ålegilde, og det er faktisk så mange, at de fylder to borde, fortæller Torben Lambertsen fra Kvaglund. Datteren Heidi Schmidt fra Bramming fortæller, at den yngste er syv måneder – og spiser endnu ikke ål:

Torben Lambertsen deltog med fire generationer af samme familie. Foto: Martin Wilde

- Men Jens Christian på to år spiser også ål, siger hun stolt.

Heidis svigermor, Bente Schmidt, og hendes mand er kørt til Ålbæk fra Stubbæk ved Aabenraa.

- Vi kommer til mange arrangementer her, og det er altid bare så flot lavet, siger hun.

Så er der citronfromage for store og små - og dem midt imellem. Foto: Martin Wilde
Annonce

Søster samler

De to er ikke de eneste sønderjyder, som har fundet vej til Ålbæk denne aften. Ulla Høegh og hendes mand kommer kørende fra Vojens.

- Det er fjerde eller femte gang, vi er her. Det er min søster, som kalder til samling – og vores lillesøster, som har lavet de stuvede kartofler, fortæller Ulla Høegh stolt:

- Det er hyggeligt at komme her, det smager bare forrygende – og der er rigeligt. Og vi kan ikke få ål i Vojens.

For mange år siden, da jeg var dreng, kunne vi om vinteren stange ål i Præstø Fjord. Dengang levede man af at bytte, så vi byttede ål med fiskemanden og fik kogt sild i stedet. Så kom jeg herover og købte ål i Nymindegab. Jeg er med i en åleklub i Esbjerg, men ålene her er bedre, så jeg er fast gæst, når der er ålegilde.

Brian Jørgensen, Esbjerg

I år blev billetterne udsolgt på to dage. Noget tyder på, det vil gå lige så hurtigt næste gang, for ål, øl og snaps – og den gode stemning i forsamlingshuset – den er værd at køre efter.

Hvordan går det med udlejning af forsamlingshusene?

- Vi var trist til mode inden sommerferien, men efteråret er kommet rigtig godt gang i udlejningen af huset. Vi har ikke ekstra travlt, men det bliver et godt efterår, er meldingen fra Niels Brink Nielsen, formand for Ålbæk Forsamlingshus.

Ålbæk Forsamlingshus er et af fire forsamlingshuse i Ugeavisens udgivelsesområde. De øvrige er Grimstrup Forsamlingshus, Gørding Sogns Forsamlingshus og Sejstrup Forsamlingshus. Vi har pr. e-mail spurgt de tre forsamlingshuse, hvordan det går med udlejningen af husene, nu hvor coronarestriktionerne er væk, men ingen af af de øvrige forsamlingshuse har svaret på vores henvendelse.

Annonce
Ugeavisen Bramming

Friskolen får velgørende sandwich-besøg: - Alle er velkomne til at komme hernede og spise

Annonce
Ugeavisen Bramming

Jonas Jeppesen dropper Sverige til fordel for Danmark

Annonce
Ugeavisen Bramming

Hvem skal have Lions-priser for 2022?

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

Unge vil have mere gang i byen: Fantastisk at de kommer med ny energi og nye måder at tænke på

Ugeavisen Bramming

Jane åbner No. 18 – med nyt salgskoncept

Ugeavisen Bramming

Pensionist

Ugeavisen Bramming

Rejsegilde skulle rigtig fejres: Hele seks kranse over det nye spejderhus

Ugeavisen Bramming

Susanne styrer Brammings nye dagligstue

Ugeavisen Bramming

Troels og Anne Katrine er vild med det vilde

Ugeavisen Bramming

Kommunen er godt i gang med vilde, grønne initiativer

Annonce