Annonce
Den lille Avis

Biograferne havde en gylden tid i Nørre Snede

Kim Ratza Bruun har skrevet om biografens store epoke i Nørre Snede i sin nye familiekrønike. Foto: Peter Hald
Tidligere biografdirektør Kim Ratza Bruun har udgivet en bog, hvor han fortæller om fortidens store biograf-epoke med rejsebiografer og den navnkundige Bio i Nørre Snede

Nr. Snede: Biograferne har det svært nu om dage. Corona og streaming-tjenester er alvorlige udfordringer for biograf-branchen.

Men i gamle dage var der mylder og glade dage i de små lokale biografer.

I Nørre Snede har den tidligere biografdirektør Kim Ratza Bruun netop skrevet en familiekrønike, der stiller skarpt på hans og familiens karriere som biograf-ejere. For engang var der nemlig en biograf i Nørre Snede. Faktisk har der været to.

Den første biograf åbnede i 1927 i byens gamle hotel, der havde til huse i den bygning på Strøget, der senere blev omdøbt til "tøjhotellet".

Her kommer familien Bruun ind i billedet som biografejere i juni 1956, da en biograf-bevilling blev ledig. Kim Ratza Bruuns far, Kampmann Bruun (ja, Kampmann var hans fornavn, og hans fulde navn var Kampmann Vilhelm Ratza Bruun), fik bevillingen, og han gik straks i gang.

Sagen var, at Kampmann Bruun havde masser af erfaring med biografer. Ligesom sin far Ditlev Henrik Bruun havde han nemlig drevet en rejsebiograf i en årrække, så det var en smal sag for ham at starte i en "stationær" biograf.

Barske bisser

Rejsebiografen var en spændende historie i sig selv. Den mobile biograf kom vidt omkring, og blandt andet havde Kampmann Bruun under krigen vist film i brunkulslejerne i Søby. Her kom det ham til gode, at han var fysisk stærk, for brunkuls-bisserne var ikke det mest rolige publikum, og Kampmann Bruun måtte af og til berolige de mest hidsige brunkuls-bisserne med næverne.

Men efter 1956 kunne han vise film for de lidt mere rolige Nørre Snede-borgere, og de var flittige til at besøge biografen.

Tilstrømningen blev endnu større, da Kampmann Bruun i 1959 byggede en helt ny biograf kaldet Bio på Toftevej - den bygning, der i dag huser Onkels Pizza.

Nørre Snede har haft to biografer. Først den gamle biograf i hotellet og siden den nye på Toftevej (nederst). Fotos fra bogen "En familiekrønike"

Åbningspremieren den 7. maj 1959 blev en succes. Den første film i den nye biograf var nemlig den voldsomt populære Morten Korch-film "Vagabonderne på Bakkegaarden" (den hvor Poul Reichhardt synger "Er du dus med himlens fugle"...), og den film kunne fylde salen - også mange gange siden.

Faktisk var Nørre Snede-borgerne utroligt glade for at gå i biografen dengang. I sin familiekrønike anslår Kim Ratza Bruun, at man i slutningen af 50'erne kunne sælge over 80.000 billetter om året i Nørre Snede.

Annonce

Ung biografdirektør

Kampmann Bruun døde af hjerteproblemer i 1971 i en alder af kun 55 år, og så måtte hans søn Kim Ratza Bruun træde til i en alder af 25 år. Men den unge nybagte biografdirektør havde allerede erfaringen. Han havde som dreng hjulpet sin far med biograf-arbejdet, blandt andet med at passe filmfremvisnings-maskineriet, og da han fyldte 18 år og fik kørekort, overtog han rejsebiografen, som stadig var på landevejene.

Rejsebiografen var et krævende foretagende. Masser af rejsedage og kun få fridage - men der var en helt særlig stemning over det, fortæller Kim Ratza Bruun i sine erindringsbog.

Kim Ratza Bruuns hustru Lone var aktivt med i biografdriften, så det var travle år for det unge par. Men de nød det og troede, at biografen ville bestå, til de skulle pensioneres.

Sådan gik det imidlertid ikke. Det blev vanskelige tider for de små biografer i provinsen. Fjernsynet var en blevet en hård konkurrent, og når folk endelig gik i biograf, foretrak de at besøge biograferne i storbyerne, hvor der blev vist premierefilm.

Annonce

Lukket i 1984

I begyndelsen af 80'erne var indtægterne helt i bund, så der var ikke noget at gøre. Lone og Kim Ratza Bruun måtte sælge deres biografbygning i november 1984. De nåede dog lige at fejre Bio's 25 års jubilæum i maj samme år.

- Lukningen af det gamle familieejede foretagende var nok mit livs sværeste beslutning, fortæller han.


Lukningen af det gamle familieejede foretagende var nok mit livs sværeste beslutning.

Kim Ratza BruunEn kort overgang var der supermarked i bygningen. Herefter stod den tom i flere år, indtil den igen blev taget i brug, denne gang som pizzeria.

Bio i Nørre Snede nåede lige at fejre 25 års jubilæum i 1984. Som noget særligt viste man "Vagabonderne på Bakkegaarden" til en jubilæumsbilletpris af kun fem kroner stykket. Illustration fra bogen "En famiiekrønike"

- Næsten alle de små biografer er væk i dag. Men der er dog nogle få tilbage, der som regel er drevet på frivillig basis af foreninger, konstaterer Kim Ratza Bruun, der også fremhæver, at Klovborg Kino stadig eksisterer.

Kim Ratza Bruuns beretning om biograf-æraen i Nørre Snede er fyldigt beskrevet i bogen "En familiekrønike", der nu kan købes for 150 kroner stykket i SuperBrugsen i Nørre Snede. Med i bogen er også hele familiens ikke helt udramatiske historie. Der er fortællinger om polske flygtninge, cirkusfolk og fynske bondepiger.

Og bogen har vakt en vis opsigt:

- De to første dage blev der solgt 10 eksemplarer. Det er muligt, at jeg må overveje at udgive et nyt oplag, sige Kim Ratza Bruun.

Han holder den dag i dag stadig af at gå i biografen og glæder sig til, at corona-restriktionerne bliver ophævet for biografernes vedkommende.

- Jeg kan bedst lide film med en god, menneskelig historie. Jeg bryder mig ikke om ramasjang-film, siger han.

Og Netflix?

- Nej, jeg ser aldrig Netflix. Men nu er jeg heller ikke skrap til moderne elektronik, siger han med et skævt smil.

Annonce
Annonce
Den lille Avis

Madfestival på Harrild Hede

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Den lille Avis

Udvalg sagde nej til neurofeedback til børn: Det er virkelig sådan en beslutning, der gør ondt helt ind i marv og ben

Den lille Avis

Fink Byg Aps overtager HD Byg

Den lille Avis

Klovborg Kino åbner igen

Den lille Avis

Elev-tegninger i tidligere brugs

Den lille Avis

SuperBrugs øgede overskuddet

Annonce