Annonce
Den lille Avis

Den gamle mølle forsvandt og blev solgt til USA, men nu kommer der moderne boliger på grunden

Ud over et informationsskilt er der i øjeblikket ikke meget at se på møllegrunden i Nørre Snede. Snart begynder opførelsen af to rækkehuse med i alt fem boliger. Foto: Peter Hald
Nyt boligprojekt er klar i Nørre Snede. Rækkehuse skal opføres på Møllegade 4, hvor byens gamle vindmølle lå engang.

Nr. Snede: Et nyt boligprojekt er undervejs i Nørre Snede, endda på en historisk byggegrund. Der er nemlig tale om grunden på Møllegade 4, der engang rummede Nørre Snedes klassiske vindmølle, der blev pillet ned i 1975. Året efter blev møllen eksporteret til den lille by Elk Horn i præriestaten Iowa i USA. Her står den den dag i dag, og møllen har oven i købet modtaget en pris for at være Iowas fornemste turistattraktion.

Selve grunden på Møllegade 4 i Nørre Snede har der imidlertid været stille om i mange år. Siden 2015 har møllegrunden stået helt tom og ubenyttet, da et forfaldent stuehus fra 1888 og nogle udhuse for syv år siden blev revet ned som led i en kommunal runde med byforskønnelse.

Men nu kommer der til at ske noget. Den tomme grund på Møllegade 4 er blevet købt af selskabet MS Ejendomme Vejle ApS, og dette selskab har nu sat gang i et byggeprojekt, hvor der skal opføres to rækkehuse med i alt fem boliger. Den ene blok får to boliger og den anden tre boliger. Der bliver tale om rækkehuse i ét plan.

Annonce

Byggetilladelse på plads

Rækkehusene skal opføres af firmaet MHT Entreprise, og herfra oplyser projektleder Michell Højberg Eriksen, at man netop har fået byggetilladelsen.

- Det betyder, at vi snart kan gå i gang, og vi regner med, at vi kan kan begynde at bygge efter sommerferien. Derefter vil selve byggeriet tage fire-fem måneder, siger Michell Højberg Eriksen.

Med andre ord kan de nye boliger forventes klar omkring årsskiftet. Der bliver tale om lejeboliger, men huslejen er endnu ikke fastsat.

- Nørre Snede ser ud til at være en by i vækst, og vi har konstateret, at der plejer at være stor interesse for denne type boligprojekter i mindre byer, siger Michell Højberg Eriksen.

Annonce

En unik mølle-flytning

I øjeblikket står der et lille informationsskilt på stedet, der fortæller lidt om møllens historie. Om skiltet bliver stående er uvist, men selve beretningen om vindmøllens enestående flytning fra Nørre Snede til USA er veldokumenteret både i ord og billeder.

Projektet var meget omfattende. Et hold tømrere pillede omhyggeligt den gamle mølle ned i 1975, og derefter blev alle stumperne fragtet til den lille by Elk Horn i Iowa, hvor møllen blev genrejst i 1976.

Vindmøllen fra Nørre Snede knejser i dag over den lille by Elk Horn i delstaten Iowa i USA. Arkivfoto

Møllen fra Nørre Snede er i dag hovedattraktionen i Elk Horn, hvor der også er et museum om de danske indvandrere, og den danske mølle er byens stolthed. En hjemmeside med titlen Danish Windmill beretter udførligt om møllen.

Det var oprindeligt en landmand fra Elk Horns opland, Harvey Sornson, der i 1975 fik den ret vilde ide med at hente en gammel dansk vindmølle til Iowa. Han havde været på besøg i Danmark og havde bemærket, at der stadig stod gamle vindmøller rundt om i landet, men at mange af dem var i en dårlig forfatning. Projektet blev derfor Nørre Snede-møllens redning.

Annonce
Den lille Avis

Vibeke er ny borgerrådgiver og skal være med til at styrke forståelsen mellem borgerne og kommunen

Annonce
Den lille Avis

Måske kan Hærvejs-turisme puste nyt liv i gammelt museum

Annonce
Den lille Avis

Idyllisk skovmuseum er truet af lukning. Frivillige vil kæmpe for at bevare det

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Den lille Avis

Flyveplads er helt forandret: Før var der brummende fly og hektisk aktivitet - nu skal der slappes af og holdes selskaber

Den lille Avis

Håndboldklubbens store loppemarked gøres klar

Brædstrup Avis

Kun én gudstjeneste

Den lille Avis

S i replik til V: Vi gør alt, hvad vi kan for at få udviste kriminelle til at rejse hjem

Den lille Avis

Kabinescooterne myldrer frem og indtager nu også autoforhandlerne

Den lille Avis

Borgermøde sætter fokus både på nye boliger og på medborger-kulturhus

Den lille Avis

Kæpheste-kamp og motionsruter i naturen: Landsby skal i bevægelse

Den lille Avis

Kammerorkester besøger Klovborg

Annonce