Annonce
Den lille Avis

"Farlig kunst" tæt på vej: Stor skulptur ved Gludsted skal flyttes eller sikres

Skulpturen "Ma" har i fire år stået på hjørnet af Enghavevej og Engvej ved Gludsted, men nu mener kommunen, at kunstævkret står for tæt på vejen. Arkivfoto: Morten Pape
Kommunen mener, at skulptur ved Gludsted udgår en trafikal risiko.

Gludsted: Kan en skulptur være farlig? Det kan den tilsyneladende godt. I hvert fald hvis man følger en sag, der handler om en skulptur, der står på hjørnet af Enghavevej og Engvej lidt syd for Gludsted by.

Skulpturen har stået her i fire år, men den er nu pludselig kommet i kommunens søgelys. I forbindelse med ansøgningen om en lovliggørende landzonetilladelse til kunstværket, blev kommunens afdeling for Teknik og Miljø opmærksomme på, at skulpturen står tæt på vejen. For tæt på vejen, mener forvaltningen:

"Det står tættere på vejen, end der ville være givet tilladelse til, hvis de havde ansøgt om landzonetilladelse inden opsætningen", lyder det i sagsbeskrivelsen.

Annonce

"Teknik og Miljø vurderer, at denne placering er uhensigtsmæssig, idet kunstværket står lige hvor Enghavevej slår et sving, og hvor hastighedsgrænsen er 80 km/t. Det betyder, at trafikanter der kommer fra syd og overser svinget på Enghavevej, vil have stor risiko for at påkøre kunstværket. Dette kan medføre alvorlige uheld", står der videre.

Kommunen har derfor forlangt, at den flere meter høj skulptur, der består af en masse sammenflettede jernringe, enten skal flyttes eller også skal der opsættes et autoværn.

Det er kunstgruppen The International Art Workshop fra Gludsted, der i sin tid sørgede for at få skulpturen opstillet sammen med flere andre skulpturer i og omkring Gludsted. Dengang var gruppen ikke opmærksom på, at der skulle landzonetilladelser til den slags (og det var kommunen for så vidt heller ikke), men nu skal der være orden i tingene, og derfor søger styregruppen for The International Art Workshop om lovliggørende landzonetilladelser til de kunstværker, der er sat op de seneste år.

Men lige netop med skulpturen på hjørnet af Enghavevej og Engvej er det ikke så let en sag, da Teknik og Miljø har vurderet, at kunstværket står for tæt på vejen og udgør en risiko.

I en noget barsk ordlyd har kommunens forvaltning indstillet følgende: "Der opsættes autoværn omkring kunstværket på Engvej 6b. Opsætning af autoværnet udføres af anerkendt leverandør. The International Art Workshop afholder alle udgifter forbundet med indkøb og opsætning af autoværnet. Hvis ansøger ikke kan finansiere udgiften til autoværnet, vil der blive udstedt påbud om fjernelse af kunstværket".

Satser på flytning

Styregruppen for The International Art Workshop håber, at der kan findes en mere mindelig løsning:

- Vi har simpelthen ikke de 35.000 kroner, som det vil koste at få lavet et autoværn, så vi arbejder hen i mod at flytte skulpturen godt seks meter længere ind på marken. Det kan vi gøre med landmandens accept, siger Jane Henneberg fra The International Art Workshop.

- Det er forståeligt, at der skal være orden i sagerne med hensyn til landzonetilladelser, men vi blev overraskede over sagens forløb . Nu håber vi imidlertid, at vi kan få arrangeret et møde med kommunen på stedet. Derefter kan vi forhåbentlig blive enige om, at skulpturen kan flyttes længere ind på marken, siger Jane Henneberg.

Den omdiskuterede skulptur er udtænkt af den japanske kunstner Takayuki Tomoi fra Osaka, og den blev skabt i 2017 med hjælp fra lokale frivillige.

"Skulpturens opbygning af sammenflettede ringe af forskellige størrelser er heller ikke uden symbolik, det er et billede på det fællesskab der er i Gludsted hvor ringene symboliserer borgerne og de forskellige aldre", lyder det i den oprindelige beskrivelse af kunstværket.

Titlen på værket er "Ma", et japansk ord, som Wikipedia oversætter med ”et hul, plads, en pause eller pladsen mellem to strukturelle dele".

Annonce
Annonce
Den lille Avis

Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten indgår valgforbund

Annonce
Annonce
Den lille Avis

Kommunen vil sætte turbo på integration af udenlandske borgere

Annonce
Forsiden netop nu
Den lille Avis

Sygeplejeskolen-stjerne: Jeg elsker roller med skæve personligheder

Den lille Avis

Gadesport på højt plan: EM-kvalifikation i løbehjul kommer til Brande

Den lille Avis

Kommunalvalget: Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige går i valgforbund

Den lille Avis

Superhurtige Sebastian Øgaard kom igen på podiet i Formel 4

Den lille Avis

Byrådskandidat fra Ejstrupholm: Vi skal investere i øget bosætning i hele kommunen

Den lille Avis

Kommunalvalg: Socialdemokraterne er klar med 14 kandidater

Den lille Avis

Friskole fik indsamlet 68.000 kroner

Den lille Avis

Gavmildt skolebudget: 60 millioner kroner til to skoler

Den lille Avis

Biograf-succes langt ude på landet: Klovborg Kino har klaret sig i 25 år og fortsætter med de samme ejere

Den lille Avis

Vi vil kæmpe for at bevare rådhuset i Nr. Snede, så vi sikrer, at der fortsat er aktiviteter og arbejdspladser

Den lille Avis

Vores ambition er at støtte og videreudvikle landsbyerne i kommunen

Den lille Avis

Flere lokale kandidater: Venstre-liste komplet med 16 navne

Den lille Avis

Enorm jobmesse kan samle 600 virksomheder og ligeså mange ledige

Den lille Avis

Historier om sprængstoffer og kaffeerstatning

Den lille Avis

Team HEG U13 piger fik en travl weekend

Den lille Avis

Ældrelivet skal være det gode liv med velfærd og værdighed

Den lille Avis

Prisen skal tjekkes: Kommunale entreprenøropgaver bliver nu sendt i udbud

Den lille Avis

"Farlig kunst" tæt på vej: Stor skulptur ved Gludsted skal flyttes eller sikres

Den lille Avis

Gavmildhed i regnen: Venlig gestus med en paraply

Den lille Avis

Budgetforlig uden den store sparekniv - men med udfordringer på ældreområdet

Den lille Avis

Efterskolernes Dag - nu med booking

Annonce