Annonce
Den lille Avis

Tjek at dine resterende indefrosne feriepenge stemmer

Opgørelsen for dine indefrosne feriepenge er mere præcis denne gang end den var i efteråret, fortæller LD Findes kundedirektør Else Nyvang. - Sidste gang kiggede vi i din A-indkomst med arbejdsmarkedsbidragspligt. Og det afviger fra din fereieberettigede løn på nogle punkter. Denne gang er det baseret på arbejdsgivers opgørelse, men den havde vi ikke sidst, forklarer Else Nyvang. Arkivfoto: Kristian Djuurhus/Ritzau Scanpix
Det er din arbejdsgiver, der har indberettet, hvor meget du har stående som indefrosne feriemidler. Så det er også arbejdsgiver, der kan rette eventuelle fejl.

Feriepenge: Til marts kan du søge om at få de resterende af dine indefrosne feriemidler udbetalt.

Men før du bare klikker "ja tak", skal du måske lige finde lommeregneren frem.

LD Fonde, som har ansvar for feriemidlerne, råder nemlig til, at du tjekker, at beløbet er korrekt.

- Vi i feriemiddelfonden har ikke mulighed for selv at foretage et tjek af de oplysninger, vi får fra arbejdsgiverne. Så det er et sundt princip, at man lige ser, om det ser rigtigt ud, forklarer Else Nyvang, som er kundedirektør i LD Fonde.

- Er der noget indkomst, der mangler, så skal man reagere på det. Det skal være til ens arbejdsgiver, og det skal man gøre så hurtigt som muligt. Som reglerne er nu, har man op til fem år til at gøre indsigelse. Men det er ikke klogt at vente så længe, siger Else Nyvang.

Annonce

Tidskrævende proces

Hvis du først på bagkant gør din arbejdsgiver opmærksom på fejl, kan det nemlig være en tidskrævende proces, før du ser dine penge.

Feriepengene svarer til i alt fem ugers ferie. Og det beløb er 12,5 procent af din ferieberettigede løn.

Du har optjent feriepengene i perioden fra 1. september 2019 til 31. marts 2020. Men du har ikke optjent feriepenge i de dage i perioden, du har holdt ferie.

Beløbene kommer fra den kolonne på din lønseddel, der hedder ferieberettiget løn, fortæller Jesper Hansen, som er økonomisk rådgiver og stifter af BoFinans, som har 13 afdelinger med uvildige økonomiske rådgivere.

- Det er eksempelvis ikke alle tillæg, der er ferieberettigede, forklarer han.

Der bliver udbetalt milliarder

  •  I 2020 blev der udbetalt 52,2 milliarder kroner af feriemidlerne. Efter skat svarer det til 31,3 milliarder kroner.
  •  I gennemsnit fik en lønmodtager udbetalt et beløb på 13.570 kroner.
  •  I efteråret kunne du søge om at få udbetalt op til tre uger af dine feriemidler. Til marts kan du få udbetalt dine resterende indefrosne feriepenge. Du kan hæve dine feriepenge frem til og med den 31. maj 2021.
  •  Valgte du ikke at få udbetalt indefrosne feriemidler i efteråret, kan du i anden runde få udbetalt op til fem uger.
  •  Du kan også vælge at lade pengene stå. Så får du dem udbetalt ved folkepensionsalderen, eller når du anden årsag trækker dig tilbage fra arbejdsmarkedet. Indtil da bliver pengene stående hos LD Fonde.

Ifølge fagforeningen Djøf indgår din faste løn, tillæg - men ikke ferietillæg - dit eget pensionsbidrag, men ikke arbejdsgivers, personalegoder opgivet på lønsedlen, bonus optjent i perioden og provision.

Men har der været fejl på dine lønsedler i perioden, så vil der også være fejl i dine feriepenge.

- I princippet skal man jo tjekke sin lønseddel hver eneste måned.

- Men hvis man måske har tjekket det en enkelt gang og ellers stoler på sin arbejdsgiver derfra, så er det de beløb, der er med i LD Fondes opgørelse, forklarer Jesper Hansen.

Annonce

Feriepenge frigivet

I efteråret blev de første tre ugers feriepenge frigivet. Men hvis du fik udbetalt de indefrosne feriepenge i efteråret, er det ikke sikkert, at det på kroner og øre svarer til tre ugers ferie.

- Der kendte vi ikke arbejdsgivers opgørelse. Så det kan svare til lidt mere eller lidt mindre end tre uger. Det betyder så, at du kan få lidt mere eller mindre udbetalt denne gang, siger Else Nyvang fra LD Fonde og tilføjer:

- Det er mere præcist nu, for nu er det arbejdsgivernes oplysninger. Arbejdsgivers opgørelse er i udgangspunktet den rigtige.

/ritzau fokus/


Vi i feriemiddelfonden har ikke mulighed for selv at foretage et tjek af de oplysninger, vi får fra arbejdsgiverne. Så det er et sundt princip, at man lige ser, om det ser rigtigt ud.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Den lille Avis

Biograf-bog i nyt oplag

Den lille Avis

Sådan gør du cyklen forårsklar

Den lille Avis

Skov-vandring ved skovmuseum

Annonce