Annonce
Elbobladet

Spot de bæredygtige planter til stuen

Denne fingerphilodendron - også kendt som Monstera deliciosa - er en af de populære stueplanter herhjemme. Men egentlig er den hjemmehørende i de tropiske skove i det sydlige Mexico. Arkivfoto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Det er svært at gennemskue, om en plante er bæredygtig, men sørger du for at købe dansk, er du godt på vej.
Annonce

For mange er det ikke længere nok, at planterne i boligen er frodige - de skal også bidrage til den gode samvittighed ved at være bæredygtige.

Men det kan være svært at aflure, hvilke planter du skal gå efter i supermarkedet og på planteskolen, hvis du vil købe nogle, der er grønne på flere måder.

- Hele produktionskæden er nærmest umulig for forbrugeren at gennemskue, siger Louise Møller, der er havefaglig rådgiver i Haveselskabet.

- Men hvis man tjekker, om den er danskproduceret, så er det det nærmeste, man kommer en bæredygtig plante, fortsætter hun.

Få stueplanterne til at holde længere

  • Sørg for en optimal placering. De fleste stueplanter har brug for lys for at trives, men der er forskel på, om de har brug for direkte eller indirekte lys. Vend gerne planten i ny og næ, så alle sider får gavn af lyset.
  • Vand planten korrekt - det vil sige omkring siderne af potten og ikke der, hvor planten vokser op ad jorden. Ellers risikerer du at overvande planten, så bladene rådner. Lad jorden tørre, før du vander den igen.
  • Giv planterne ekstra næring ved at gøde dem en gang imellem. Stueplanter med blomster skal typisk gødes en gang om måneden i vækstsæsonen (marts til oktober) og hver anden måned resten af året. Planter uden blomster skal gødes hver tredje måned i vækstsæsonen, men kan undvære i vinterhalvåret.

En af fordelene ved de danskproducerede planter er, at de ikke er blevet transporteret fra udlandet - eksempelvis fra Holland, hvor der importeres mange planter fra.

Du kan prøve at gennemskue plantens ophav ved at kigge på labelen under potten. Hvis stregkoden begynder med 57, så er det et tegn på, at den er registreret i Danmark, forklarer Louise Møller.

Vær dog opmærksom på, at du kun kan bruge det som pejlemærke og altså ikke er garanteret, at den er produceret i Danmark.

Du kan også tjekke etikettens tekst.

- Hvis den danske står øverst, så er man sikker på, den er dansk, men står den nederst eller mangler, så er det helt sikkert ikke en dansk plante, forklarer Aiah Noah, der er uddannet hortonom og indehaver af Naturplanteskolen.

Desuden er der skrevet "DK" efterfulgt af et femcifret leverandørnummer på de planter, der kommer fra danske gartnerier. Det er dog ikke en garanti for, at den er danskproduceret.

- Der er en mellemvariant, hvor de er dyrket halvvejs i udlandet og gjort færdige i Danmark, siger Aiah Noah.

Annonce

Undgå en kort levetid

Det er svært at nævne konkrete planter, som du enten skal gå efter eller holde dig fra i forsøget på at træffe bæredygtige valg.

- Der bliver produceret utrolig mange stueplanter i Danmark - også planter, der stammer fra et mere eksotisk klima, siger Louise Møller.


Der bliver produceret utrolig mange stueplanter i Danmark - også planter, der stammer fra et mere eksotisk klima

Louise Møller, havefaglig rådgiver i Haveselskabet


Foruden at tjekke, om planten er danskproduceret, kan du med fordel gå uden om planter med en kort levetid.

- Drop potteroserne, og køb i stedet længelevende planter som sukkulenter, der kan blive gamle, siger Louise Møller.

Overvej også, hvornår på året planten er dyrket.

- Hvis de tropiske planter er dyrket om vinteren, så har de et håbløst CO2-regnskab, siger Aiah Noah.

Her har de nemlig typisk stået i store drivhuse, der har krævet opvarmning.

Derudover kan du overveje at købe planterne, når de er så små som muligt.

- Mindre planter kan bedre tilpasse sig de forhold, de får hjemme i huset, end store planter kan, siger Aiah Noah.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Elbobladet

Facelifted Crossland uden X

Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Brudekjole-kreatør har vokset sig for stor til nuværende lokaler og flytter ind på Axeltorv

Elbobladet

Et øjeblik: Holder stenen øje?

Elbobladet

Stolt borgmester: Fredericia kan kalde sig Danmarks mest nyskabende handelsby

Elbobladet

Octavia plug-in til 299.995 kroner

Elbobladet

Et øjeblik: Spring ud og fald ned

Elbobladet

Foredrag: 100 er det nye sort

Annonce